Menü

Milyen a jó munkakörnyezet

Ahhoz, hogy munkateljesítményünk csúcsát érjük el, nem mindegy, hogy milyen környezetben végezzük az adott munkatevékenységet. Mik azok a dolgok, amik segíthetnek ebben?

Először is le kell szögezni, hogy egy gyári gyártósoron dolgozó alkalmazottnak sajnos nem adatik meg az, mint egy irodában dolgozó egyénnek, mármint ami a munkakörülményeket érinti. Szerencsére a gyárak már egyre jobban próbálnak odafigyelni, hogy mindenki a biztonsági előírásoknak megfelelő helyen dolgozzon, de ezt be kell vallanunk, hogy nem mindig szép. Az irodai munka egészen más tészta. Amikor egy dolgozó saját asztallal, székkel rendelkezik, amit rajta kívül senki nem használ, akkor van lehetőség olyanra alakítani, ami mondhatni egyénre szabott.

Nagyon sok kutatás irányult már arra, hogy mi az a környezet, amiben az emberek ki tudják hozni önmagukból és munkájukból a legtöbbet. Ez persze a multiknál arra megy ki, hogy minél többet termeljenek, de végre elkezdtek arra is odafigyelni, hogy a dolgozóknak is jó legyen. Tudat alatt befolyásolja döntésünket egy állás betöltése, ha az iroda környezete számunkra tetszetős. Az is biztos, hogy azoknak a dolgozóknak, akiknek tetszik a munkahelyük, a főnökeik elégedettebbek a munkájukkal.

A jó munkakörnyezet legyen elsősorban kényelmes. Itt arra kell gondolni, hogy az ülőmunkát végző embernek megfelelően kényelmes székre és asztalra van szüksége. Azt gondolom, hogy a 170 centiméteres magasságom mellé szükségem van egy olyan magasságú asztalra, amin kényelmesen fel tudom tenni a kezeimet a gép mellé. Az sem mindegy, hogy mivel sokszor órákig mozdulatlanul ülök, milyen széken teszem ezt. Az állítható magasságú és háttámlájú székek egy egészségesebb ülést biztosítanak.

Az, hogy az asztalunkra mit teszünk ki, fotókat, virágokat, gyerekrajzot, kávéfőzőt, kispárnát, az már a mi dolgunk. Egyet viszont véssünk az eszünkbe, mégpedig, hogy ne zsúfoljuk tele az asztallapot, mert nyomasztó lesz a kicsi tér, az pedig nem fog előrehajtani minket a munkaórákban.

A minket körülvevő burkolatok és azoknak a színei meghatározóak lehetnek a mindennapi kedvünkhöz. Már egy korábbi cikkemben kitértem a színek emberre gyakorolt hatásaira, de itt is meg kell jegyeznem, hogy a zöld, a sárga és a kék is remek választás, ha inspirációt és nyugalmat szeretnénk bevonzani. A pasztellszínek is kitűnő falszínek az irodákba, mivel sokféle színű kiegészítővel fel tudjuk dobni. A fények, a fény erőssége is komolyan befolyásolja a munkateljesítményt, hiszen ha egész nap egy kellemetlen, káprázó, villogó fényben kell dolgoznunk, akkor az elvonja a figyelmünket és elfárasztja a szemünket. Mindenképpen figyeljünk az ablakokra. Egyrészt természetes fényt adnak, másrészt a szellőztetéssel az oxigén beengedése frissítő hatással lesz ránk.

Mindezen apró dolgok, amiket, ha figyelembe veszünk, akkor elkerülhetjük azt az érzést, hogy semmi kedvünk bemenni megint az irodába, ami a mentális egészségünkre is komoly hatást gyakorol. Kisebb a kiégés és stresszes fáradtság kialakulásának veszélye.

Bátran rendezzük kényelmesre munkakörnyezetünket, használjunk nekünk tetsző színeket, formákat, tárgyakat, amik inspirálnak, megnyugtatnak, vagy éppen mosolyt csalnak egy nehezebb napunkba.

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Számos veszély leselkedhet a strandon, uszodában

Az úszás vitathatatlanul egészséges, azonban a strandon, úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak

Mit vigyünk magunkkal és mire figyeljünk túrázáskor?

A túrázás, kirándulás, terepfutás hasznos szabadidős tevékenység és egészséges időtöltés. Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni a hátizsákjukba, mire kell figyelni, ezért mai cikkünkben tanácsokat hozunk, hogy mi is szükséges egy ideális túrázáshoz.

Hogy közlekedjen a gyerek?

Mire figyelsz, ha átkelsz az úttesten? Hogyan közlekedsz biciklivel? Melyek a fényvisszaverő eszközök? Miért kell bekötni a biztonsági övet? Kinek van elsőbbsége és leginkább: tudod mitől véd meg a bukósisak? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!