Menü

Milyen a jó munkakörnyezet

Ahhoz, hogy munkateljesítményünk csúcsát érjük el, nem mindegy, hogy milyen környezetben végezzük az adott munkatevékenységet. Mik azok a dolgok, amik segíthetnek ebben?

Először is le kell szögezni, hogy egy gyári gyártósoron dolgozó alkalmazottnak sajnos nem adatik meg az, mint egy irodában dolgozó egyénnek, mármint ami a munkakörülményeket érinti. Szerencsére a gyárak már egyre jobban próbálnak odafigyelni, hogy mindenki a biztonsági előírásoknak megfelelő helyen dolgozzon, de ezt be kell vallanunk, hogy nem mindig szép. Az irodai munka egészen más tészta. Amikor egy dolgozó saját asztallal, székkel rendelkezik, amit rajta kívül senki nem használ, akkor van lehetőség olyanra alakítani, ami mondhatni egyénre szabott.

Nagyon sok kutatás irányult már arra, hogy mi az a környezet, amiben az emberek ki tudják hozni önmagukból és munkájukból a legtöbbet. Ez persze a multiknál arra megy ki, hogy minél többet termeljenek, de végre elkezdtek arra is odafigyelni, hogy a dolgozóknak is jó legyen. Tudat alatt befolyásolja döntésünket egy állás betöltése, ha az iroda környezete számunkra tetszetős. Az is biztos, hogy azoknak a dolgozóknak, akiknek tetszik a munkahelyük, a főnökeik elégedettebbek a munkájukkal.

A jó munkakörnyezet legyen elsősorban kényelmes. Itt arra kell gondolni, hogy az ülőmunkát végző embernek megfelelően kényelmes székre és asztalra van szüksége. Azt gondolom, hogy a 170 centiméteres magasságom mellé szükségem van egy olyan magasságú asztalra, amin kényelmesen fel tudom tenni a kezeimet a gép mellé. Az sem mindegy, hogy mivel sokszor órákig mozdulatlanul ülök, milyen széken teszem ezt. Az állítható magasságú és háttámlájú székek egy egészségesebb ülést biztosítanak.

Az, hogy az asztalunkra mit teszünk ki, fotókat, virágokat, gyerekrajzot, kávéfőzőt, kispárnát, az már a mi dolgunk. Egyet viszont véssünk az eszünkbe, mégpedig, hogy ne zsúfoljuk tele az asztallapot, mert nyomasztó lesz a kicsi tér, az pedig nem fog előrehajtani minket a munkaórákban.

A minket körülvevő burkolatok és azoknak a színei meghatározóak lehetnek a mindennapi kedvünkhöz. Már egy korábbi cikkemben kitértem a színek emberre gyakorolt hatásaira, de itt is meg kell jegyeznem, hogy a zöld, a sárga és a kék is remek választás, ha inspirációt és nyugalmat szeretnénk bevonzani. A pasztellszínek is kitűnő falszínek az irodákba, mivel sokféle színű kiegészítővel fel tudjuk dobni. A fények, a fény erőssége is komolyan befolyásolja a munkateljesítményt, hiszen ha egész nap egy kellemetlen, káprázó, villogó fényben kell dolgoznunk, akkor az elvonja a figyelmünket és elfárasztja a szemünket. Mindenképpen figyeljünk az ablakokra. Egyrészt természetes fényt adnak, másrészt a szellőztetéssel az oxigén beengedése frissítő hatással lesz ránk.

Mindezen apró dolgok, amiket, ha figyelembe veszünk, akkor elkerülhetjük azt az érzést, hogy semmi kedvünk bemenni megint az irodába, ami a mentális egészségünkre is komoly hatást gyakorol. Kisebb a kiégés és stresszes fáradtság kialakulásának veszélye.

Bátran rendezzük kényelmesre munkakörnyezetünket, használjunk nekünk tetsző színeket, formákat, tárgyakat, amik inspirálnak, megnyugtatnak, vagy éppen mosolyt csalnak egy nehezebb napunkba.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.