Menü

A kézmosás fontossága

Semmelweis Ignác nevét mindannyian ismerjük. Az anyák megmentőjének korszakalkotó találmánya a fertőtlenítő hatású, klórmeszes kézmosás rengeteg életet megmentett, a kézmosás pedig igen hasznos, nagyszerű találmány.

Egy alapos kézmosás a legalapvetőbb módszer a fertőző betegség elleni védelemben! Nagyon sok vírus óhatatlanul rákerül a kezünkre, bőrünkre, mely ellen egy alapos és kiadós szappanos lemosás kiváló védelmet nyújt, ne mulasszuk el, erre pedig már gyerekkorban el kell kezdeni megtanítani a kicsiket.

Ha a fiaimból indulok ki, ők épp csak a csap alá tartják koszos mancsaikat és már szaladnak is tovább, (vagy beletörlik a törülközőbe a le nem mosott koszt) ezért jó, ha felnőtt felügyeli a kézmosásukat, hogy az megfelelő módon (szappannal és vízzel) történjen.

Minden közösségben, bölcsődében, óvodában, iskolában vagy akár a munkahelyen is elengedhetetlen a rendszeres kézmosás, fertőtlenítés. WC-használat után, evés előtt/után, érkezéskor mindig az az első dolog, s a gyerekeket is erre tanítjuk.

Különösen most, a koronavírus idején érdemes átgondolni, hogy egy átlagos napon hányféle dologhoz ér a kezünk, mit fogunk, mibe kapaszkodunk, mennyit utazunk tömegközlekedéssel, mennyit fújunk orrot, milyen szerszámokkal dolgozunk, az illemhelyekről nem is beszélve.

Egy egyszerű kézmosás számos fertőzéstől megvéd, mondhatni a legegyszerűbb és leghatékonyabb védelem! Az egyszerű náthától kezdve a vírusos bőrfertőzésekig számos fertőző betegségtől megóvhat.

Kisgyerekes anyukaként nem tudom nem megemlíteni, hogy annak is természetesnek kell(ene) lennie, hogy babalátogatás előtt kezet kell mosni, de ugyanez elmondható, hogy az utcán nem simogatjuk a babakocsiban utazó babát és nem nyúlunk a kezéhez, arcához.

Hogyan kell helyesen kezet mosni?

Legjobb meleg, vagy langyos szappanos vízzel, lehetőleg folyóvízzel, legalább 30 másodpercig.

Ha nincs mód vízzel kezet mosni, akkor jöhet a víz nélkül is hatékony alkoholos kézfertőtlenítő, mely kifejezetten praktikus utazáskor, kirándulásokon, tömegközlekedésen, kórházakban, de akár evés előtt is, ha nincs más lehetőség. A kézmosás hatékony módját a gyerekeknek meg kell tanítani, hogy megszokják és számukra így legyen természetes.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.