Menü

A kézmosás fontossága

Semmelweis Ignác nevét mindannyian ismerjük. Az anyák megmentőjének korszakalkotó találmánya a fertőtlenítő hatású, klórmeszes kézmosás rengeteg életet megmentett, a kézmosás pedig igen hasznos, nagyszerű találmány.

Egy alapos kézmosás a legalapvetőbb módszer a fertőző betegség elleni védelemben! Nagyon sok vírus óhatatlanul rákerül a kezünkre, bőrünkre, mely ellen egy alapos és kiadós szappanos lemosás kiváló védelmet nyújt, ne mulasszuk el, erre pedig már gyerekkorban el kell kezdeni megtanítani a kicsiket.

Ha a fiaimból indulok ki, ők épp csak a csap alá tartják koszos mancsaikat és már szaladnak is tovább, (vagy beletörlik a törülközőbe a le nem mosott koszt) ezért jó, ha felnőtt felügyeli a kézmosásukat, hogy az megfelelő módon (szappannal és vízzel) történjen.

Minden közösségben, bölcsődében, óvodában, iskolában vagy akár a munkahelyen is elengedhetetlen a rendszeres kézmosás, fertőtlenítés. WC-használat után, evés előtt/után, érkezéskor mindig az az első dolog, s a gyerekeket is erre tanítjuk.

Különösen most, a koronavírus idején érdemes átgondolni, hogy egy átlagos napon hányféle dologhoz ér a kezünk, mit fogunk, mibe kapaszkodunk, mennyit utazunk tömegközlekedéssel, mennyit fújunk orrot, milyen szerszámokkal dolgozunk, az illemhelyekről nem is beszélve.

Egy egyszerű kézmosás számos fertőzéstől megvéd, mondhatni a legegyszerűbb és leghatékonyabb védelem! Az egyszerű náthától kezdve a vírusos bőrfertőzésekig számos fertőző betegségtől megóvhat.

Kisgyerekes anyukaként nem tudom nem megemlíteni, hogy annak is természetesnek kell(ene) lennie, hogy babalátogatás előtt kezet kell mosni, de ugyanez elmondható, hogy az utcán nem simogatjuk a babakocsiban utazó babát és nem nyúlunk a kezéhez, arcához.

Hogyan kell helyesen kezet mosni?

Legjobb meleg, vagy langyos szappanos vízzel, lehetőleg folyóvízzel, legalább 30 másodpercig.

Ha nincs mód vízzel kezet mosni, akkor jöhet a víz nélkül is hatékony alkoholos kézfertőtlenítő, mely kifejezetten praktikus utazáskor, kirándulásokon, tömegközlekedésen, kórházakban, de akár evés előtt is, ha nincs más lehetőség. A kézmosás hatékony módját a gyerekeknek meg kell tanítani, hogy megszokják és számukra így legyen természetes.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Az allergiát kezelni kell!

Az allergia, mivel az immunrendszer téves reakciója folytán alakul ki, nem gyógyítható, viszont hatékonyan kezelhető betegség Az elhanyagolt és kezeletlen allergia azonban szövődményeket okozhat, szénanáthás tüneteinket már a pollenszezonban vagy azt megelőzően fontos kivizsgáltatni és elkezdeni az esetleges kezelés.

Tanácsok orrfolyás ellen

Orrváladék minden nap termelődik, hogy az orrnyálkahártyát nedvesen tartsa, megelőzze a kiszáradását, a száraz orr kialakulását. Fontos szerepe van abban, hogy megakadályozza a kórokozók, por és pollenek tüdőbe jutását.

Egészséges fogyás a hasról

Egyre több a túlsúlyos és elhízott ember, köztük sokan gyerekek. A kevés mozgás, az ülőmunka, a sok tv-nézés és mobil és számítógép-használat, a gyors ételek nem könnyítik meg a fogyni kívánók dolgát. Ilyen feltételek mellett, hogy lehet egészségesen leadni a fölösleges kilókat?