Menü

Aspirinnal a trombózis ellen

A trombózisnak két nagyobb csoportja ismert, ezeket pedig a kialakulásuk helye alapján különböztetik meg: beszélhetünk artériás és vénás trombózisról. Az artériás trombózisra példa a szívinfarktus vagy a szélütés, a vénás trombózisra példa pedig a tüdőembólia vagy a mélyvénás trombózis. Mindkét esetben vérrög alakul ki, ami elzárja a vér útját az érben, ám a folyamat, ami idáig vezet, a két esetben eltér.

Artériás trombózis esetében a vérkeringésünk teljesen ép, a hiba a vérlemezkékben és az érfal belső oldalát alkotó sejtekben, az endothel sejtekben keresendő. Az endothel sejtek károsodása és a vérlemezkék fokozott összetapadása az ér szűkületét eredményezi, ez pedig követlenül azt, hogy gyorsul a véráramlás. A gyors véráramlás miatt kisebb sebek keletkezhetnek az ér belső falán, ami csak még jobban fokozza a vérlemezkék kitapadását, így elzárva az artériát, aminek a következménye pedig artériás trombózis.

A vénás trombózis hátterében más okok állnak. Egyrészt ez a vénát érinti, ami a széndioxidban dús, elhasznált vért szállítja a szívbe, hogy az újból oxigénnel dús lehessen. Másrészt itt a problémát nem a túl gyors véráramlás, hanem épp ellenkezőleg: a lelassult véráramlás okozza, valamint a véralvadási kaszkád – másnéven láncreakció – fokozott aktivitása. Ennek eredményeképp az itt kialakult vérrögöt nem pusztán vérlemezkék, hanem azzal együtt kitapadt vörösvértestek és fibrin – egy, a véralvadásban résztvevő, stabilizáló fehérje – alkotják.

Sokszor halljuk, hogy aspirin jó a trombózis ellen, ám nem mindegy, melyik típusról van szó. A vénás trombózis esetében az aspirin hatástalan, mivel hatásmechanizmusa kifejezetten a vérlemezkék egyik enzimét gátolja. Ez a módszer csak az artériás trombózis esetében nyújt védelmet, mivel ott valóban a vérlemezkék fokozott kitapadása okozza a problémát. A vénás trombózis ellen a véralvadásgátló gyógyszerek működnek.

Hozzá kell tenni, hogy az aspirin sem nyújt teljes megoldást artériás trombózis esetén. Egyrészt előfordul, hogy valaki rezisztens az aspirinra, másrészt pedig a mellékhatások nehezítik az alkalmazhatóságát. Ilyen mellékhatások például a gyomorfekély is, vagy az, hogy az aspirin a vérlemezkék enzimjét úgy gátolja, hogy irreverzibilisen köt hozzájuk, magyarul amíg a vérlemezke él, addig az enzimjét gátolja az aspirin. Ez problémát okozhat, ha mondjuk egy műtét esedékes, mivel ennek hatására vérzékenyebb lehet a páciens.

A trombózis tipikusan egy olyan kórkép, aminél a megelőzésen van a nagyobb hangsúly. A megelőzés legjobb módja természetesen az egészséges életmód, ami épp úgy áll az egészséges és változatos táplálkozásból, mint a rendszeres testmozgásból. Ezen kívül olyan dolgokra is érdemes odafigyelni, mint például a hosszabb utazások, mivel a 3 óránál tovább tartó utazás már megnövelheti a trombózis kialakulásának esélyét. Ha sokat ülünk egyhelyben és mozdulatlan a lábunk, lelassulhat a keringés.

A repülővel való utazás esetében is hasonló a helyzet, ráadásul ott a légkondi miatt rendkívül száraz a levegő, valamint légnyomásváltozásnak is ki vagyunk téve, így aki hajlamos a trombózisra, érdemes egy kompressziós harisnyát viselnie utazáskor, valamint ügyelnie arra, hogy elegendő folyadékot fogyasszon mindig, különösen, ha kánikula van.

A Cordyceps, a Kínai Hernyógomba csodálatos hatásai

Ez a gyógygomba évszázadok óta meghatározó szerepet játszik a holisztikus orvoslásban, és régóta tisztelik ereje miatt, amely az öregedés ellen hat és az egészséget elősegíti. Az utóbbi évek kutatásai még lenyűgözőbb eredményeket hoztak a cordyceps gomba kapcsán, jelentve, hogy ez a kiemelkedő kiegészítő a sportteljesítményt is fokozhatja, támogathatja a szív egészségét és csökkentheti az gyulladást, egészségessé tesz.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.