Menü

Aspirinnal a trombózis ellen

A trombózisnak két nagyobb csoportja ismert, ezeket pedig a kialakulásuk helye alapján különböztetik meg: beszélhetünk artériás és vénás trombózisról. Az artériás trombózisra példa a szívinfarktus vagy a szélütés, a vénás trombózisra példa pedig a tüdőembólia vagy a mélyvénás trombózis. Mindkét esetben vérrög alakul ki, ami elzárja a vér útját az érben, ám a folyamat, ami idáig vezet, a két esetben eltér.

Artériás trombózis esetében a vérkeringésünk teljesen ép, a hiba a vérlemezkékben és az érfal belső oldalát alkotó sejtekben, az endothel sejtekben keresendő. Az endothel sejtek károsodása és a vérlemezkék fokozott összetapadása az ér szűkületét eredményezi, ez pedig követlenül azt, hogy gyorsul a véráramlás. A gyors véráramlás miatt kisebb sebek keletkezhetnek az ér belső falán, ami csak még jobban fokozza a vérlemezkék kitapadását, így elzárva az artériát, aminek a következménye pedig artériás trombózis.

A vénás trombózis hátterében más okok állnak. Egyrészt ez a vénát érinti, ami a széndioxidban dús, elhasznált vért szállítja a szívbe, hogy az újból oxigénnel dús lehessen. Másrészt itt a problémát nem a túl gyors véráramlás, hanem épp ellenkezőleg: a lelassult véráramlás okozza, valamint a véralvadási kaszkád – másnéven láncreakció – fokozott aktivitása. Ennek eredményeképp az itt kialakult vérrögöt nem pusztán vérlemezkék, hanem azzal együtt kitapadt vörösvértestek és fibrin – egy, a véralvadásban résztvevő, stabilizáló fehérje – alkotják.

Sokszor halljuk, hogy aspirin jó a trombózis ellen, ám nem mindegy, melyik típusról van szó. A vénás trombózis esetében az aspirin hatástalan, mivel hatásmechanizmusa kifejezetten a vérlemezkék egyik enzimét gátolja. Ez a módszer csak az artériás trombózis esetében nyújt védelmet, mivel ott valóban a vérlemezkék fokozott kitapadása okozza a problémát. A vénás trombózis ellen a véralvadásgátló gyógyszerek működnek.

Hozzá kell tenni, hogy az aspirin sem nyújt teljes megoldást artériás trombózis esetén. Egyrészt előfordul, hogy valaki rezisztens az aspirinra, másrészt pedig a mellékhatások nehezítik az alkalmazhatóságát. Ilyen mellékhatások például a gyomorfekély is, vagy az, hogy az aspirin a vérlemezkék enzimjét úgy gátolja, hogy irreverzibilisen köt hozzájuk, magyarul amíg a vérlemezke él, addig az enzimjét gátolja az aspirin. Ez problémát okozhat, ha mondjuk egy műtét esedékes, mivel ennek hatására vérzékenyebb lehet a páciens.

A trombózis tipikusan egy olyan kórkép, aminél a megelőzésen van a nagyobb hangsúly. A megelőzés legjobb módja természetesen az egészséges életmód, ami épp úgy áll az egészséges és változatos táplálkozásból, mint a rendszeres testmozgásból. Ezen kívül olyan dolgokra is érdemes odafigyelni, mint például a hosszabb utazások, mivel a 3 óránál tovább tartó utazás már megnövelheti a trombózis kialakulásának esélyét. Ha sokat ülünk egyhelyben és mozdulatlan a lábunk, lelassulhat a keringés.

A repülővel való utazás esetében is hasonló a helyzet, ráadásul ott a légkondi miatt rendkívül száraz a levegő, valamint légnyomásváltozásnak is ki vagyunk téve, így aki hajlamos a trombózisra, érdemes egy kompressziós harisnyát viselnie utazáskor, valamint ügyelnie arra, hogy elegendő folyadékot fogyasszon mindig, különösen, ha kánikula van.

Amit tudni kell az antidepresszánsokról

A depresszió első hatékony gyógyszereit a szerencsés vakvéletlennek köszönhetjük, az újabbak azonban már célzott tudományos kutatás eredményei. Mit kell tudnunk a depresszió gyógyszeres kezeléséről?

Ékszertisztítás házi módszerekkel

Sokan szeretnek ékszert hordani, többen le sem veszik fürdésnél, alvásnál őket, a mindennapi használatból kifolyólag azonban zsír, krémek, szappan, kosz és egyebek rakódnak le rajtuk, ezektől a lepedékektől pedig elszíneződhetnek.

Okosóra gyerekeknek

Rohanó világot élünk, mindent próbálunk a lehető leggyorsabban lerendezni, a gyerekeink is ebben nőnek fel, a kommunikáció sem a régi, mindenünk lassacskán digitális lesz. Végig kell gondolnunk, hogy ebből mit adunk a gyerekeinknek, mit engedünk és hol az a bizonyos határ.

Futóverseny-etikett. Mire figyeljünk?

Sok futóverseny tömegeket vonz és mozgat meg, éppen ezért fel kell hívni a figyelmet arra, hogy itt is vannak bizonyos illemszabályok, amiket érdemes, vagy inkább illik betartani, egyrészt, hogy vigyázzunk magunkra, másrészt, hogy figyeljünk egymásra. Egy kis futóetikett következik.

Elektromos vagy hagyományos fogkefe?

Sokan feleslegesnek tartják, mások kizárólag az elektromos fogkefére esküsznek. Megmutatjuk milyen szempontok alapján érdemes dönteni.