Menü

Mitől szédülünk el, ha felállunk

Amikor hirtelen felállunk ülő helyzetből és elszédülünk, ortosztatikus hipotóniának nevezik. Ilyenkor elsötétül a kép, egyensúlyvesztés is történhet, esetleg ájulás. Tulajdonképpen ez egy pillanatnyi keringési elégtelenség, ami a hirtelen vérnyomásesés következtében alakul ki.

Amikor fekvésből vagy ülésből hirtelen felállunk, akkor a testünkben a vér az alsó végtagokba áramlik, így pedig kevesebb jut a szívhez, ahol ennek következtében csökken a vérnyomás. Az ott lévő erek sejtfalában található nyomásreceptorok érzékelik ezt és jelet küldenek az agynak, hogy gyorsítsa a szívverést. Ha ez a folyamat valahol akadályozott, ortosztatikus hipertónia lép fel, azaz a jól ismert szédülés, elsötétülés és egyensúlyvesztés.

Általában semmilyen komoly problémára nem utal, ha néha előfordul, ráadásul, ha a 65 év felettiek korosztályába tartozunk, valószínűleg a korral járó alacsony vérnyomás miatt tapasztaljuk. Azonban, ha krónikussá válik, túl gyakran fordul elő, esetleg fiatalabb korosztályból valóként tapasztaljuk rendszeresen, érdemes orvoshoz fordulni, ugyanis, ha nem indokolt esetekben is előfordul, akár komolyabb betegséget is jelezhet.

Az indokolt esetek alatt értjük azokat a természetes állapotokat, amikor tudjuk, mi okozza. Például, ha egy kiadósabb étkezés és hosszabb ideig tartó ülés után hirtelen felállunk, nem meglepő, ha egy kicsit elszédülünk, hiszen ilyenkor a vérnyomásunk természetes módon alacsony. Az sem meglepő tünet, ha valakinél már megállapították, hogy alacsony a vérnyomása és előfordulhat ortosztatikus hipotónia.

Ha krónikussá válik, mindenképp javasolt egy szakember véleménye, mivel olyan betegségeket is jelezhet a hirtelen szédülés. mint például hormonzavar, szívelégtelenség, gyógyszer-mellékhatás, cukorbetegség vagy idegi problémák.

A hormonális zavarok közül a pajzsmirigybetegségek, a mellékvese-elégtelenség és a hipoglikémia okozhat ilyen tüneteket. Bár ritka, de ha idegrendszeri probléma áll a háttérben, akkor a Parkinson-kór vagy akár a Lewy-testes demencia is felelős lehet. A leggyakoribb okok között a szívproblémák szerepelnek, mint például az alacsony szívverés, a szívbillentyű-betegségek vagy a szívelégtelenség.

Azért is veszélyes az ortosztatikus hipotónia, mivel ilyenkor fennáll az ájulás veszélye, ami komolyabb sérülést is eredményezhet, különösen, ha 65 év feletti vagy csontritkulásban szenvedő az illető.

Az ortosztatikus hipotónia akkor is nagyobb eséllyel fordul elő, ha valaki rendszeresen fogyaszt alkoholt vagy hosszabb ideig ágyhoz kötött.

Fejfájás típusai és okai

A lakosság fele rendszeresen küzd valamilyen típusú fejfájással, a kísérő tünetekről nem is beszélve.

Pajzsmirigybetegség és a koffein

Általánosságban elmondható, hogy sok kávét, teát iszunk, sok koffeint fogyasztunk, különösen a fiatalabb korosztály veszi energiaitalok, szénsavas üdítők formájában. Bizonyos betegségek esetén, - mint például a pajzsmirigyproblémák – fokozott óvatosságra intenek.

Alacsony tesztoszteron szint nőknél?

A tesztoszteronnal kapcsolatban rengeteg tévhit terjed. A nők tesztoszteron szintje szintén változik egész életükön keresztül, a menstruációs ciklusaik alatt, sőt különböző napszakokban is más értékeket mérhetnénk.

Mit árulnak el rólunk a körmeink?

A körmeinken lévő elváltozások utalhatnak például máj-, vese vagy akár szívproblémára is, ezért mindenképpen érdemes odafigyelnünk rájuk! Melyek azok a tünetek, melyek valamilyen egészségügyi problémára hívják fel a figyelmet?

A bőr legfontosabb támogatói

Minden vitaminnak fontos szerep jut egészségünk szempontjából, ám néhánynak kiemelt szerepe van bőrünk egészségének megőrzésében.