Menü

Alacsony tesztoszteron szint nőknél?

A tesztoszteronnal kapcsolatban rengeteg tévhit terjed. A nők tesztoszteron szintje szintén változik egész életükön keresztül, a menstruációs ciklusaik alatt, sőt különböző napszakokban is más értékeket mérhetnénk.

A tesztoszteron az úgynevezett androgén (vagyis férfi nemi) hormonok közé tartozik. Befolyásolja többek között a termékenységet, a vörösvérsejtek termelődését, az izomtömeg- és zsíreloszlást, valamint a szexuális vágyat.

A legtöbben azt gondolják a tesztoszteron csak a férfiak hormonja, de valójában mindenkinek szüksége van egy bizonyos mennyiségre. Az mindenesetre igaz, hogy a férfiaknak több kell, mint a nőknek, viszont a nők mellékveséi, illetve petefészkei is termelik. Egyelőre azonban nincs konszenzus azzal kapcsolatban, hogy mit nevez a tudomány alacsony tesztoszteron szintnek nők esetében.

Az alacsony tesztoszteron szint a következő tüneteket okozhatja:

izomgyengeség
alvászavarok
csökkent nemi vágy
lustaság
kimerültség
súlygyarapodás
csökkent szexuális kielégülés
termékenységi problémák
szabálytalan menstruációs ciklusok
hüvelyszárazság
csontritkulás

Itt fontos megjegyezni, hogy a témával kapcsolatos kutatási terület még mindig nagyon limitált. Mivel a tünetek rendkívül hétköznapiak lehetnek, fontos, hogy orvossal beszéljük meg a problémáinkat, aki más állapotok fennállását is ellenőrizni fogja. Így megvizsgálhat, hogy esetünkben jelen lehetnek-e a következők:

depresszió
szorongás
krónikus stressz
pajzsmirigy betegség
átmenet a menopauzába

A háttérben meghúzódó okok

A menopauza betörésével, illetve a kor előrehaladtával csökken a tesztoszteron szintje, ami egy normális folyamat. Tehát ahogy idősödnek a nők, természetesen módon csökken a tesztoszteron szintjük. Viszont az ebben az időszakban rendszeresen szedett ösztrogén is hozzájárulhat ehhez a folyamathoz.

Problémák a petefészkekkel, az agyalapi miriggyel vagy a mellékvesékkel. Ha a petefészkeket eltávolították, vagy ha valaki veseelégtelenségben szenved, ezek a szervek nem látják el funkcióikat megfelelően, ami könnyen vezethet alacsony hormonszinthez.

Diagnózis

Ha bármi miatt fennáll a gyanú, az orvos a fizikai vizsgálat, valamint a beteg alapos kikérdezése után vérvizsgálatot kér.

Kezelés

Vannak olyan ösztrogénpótló tabletták, amelyek tesztoszteront tartalmaznak. Ezek azonban vagy elenyésző mennyiségben tartalmaznak tesztoszteront, vagy a szervezet egyáltalán nem is képes annak felvételére ezekből a tablettákból.

Ajánlhat az orvos injekciót vagy tesztoszteron tablettát, remélve, hogy a nőkön hasonló hatást fognak kifejteni, mint a férfiakon: növelik az energiaszintet és a szexuális vágyat. A legtöbben azonban nem javasolják, hogy nők tesztoszteront szedjenek. Az FDA, azaz az amerikai gyógyszerügynökség már jóváhagyott néhány kezelést, azonban ezeknek komolyabb mellékhatásai is lehetnek: hajhullás, pattanások, kiterjedt arcszőrzet, mélyülő hang, megnagyobbodott csikló.

Az orvosok ajánlhatnak alternatív terápiákat is az állapot javítására vagy a tünetek csökkentésére, és ha nem túlzottan komoly a helyzet, ez a legjárhatóbb út. Ilyenek lehetnek például:

szexuálterápia
stresszmenedzsment
elég alvás
megfelelő, egészséges étrend
dehidroepiandroszteron szedése (Ez utóbbinak hatásossága a mellékhatások előfordulása megint megkérdőjelezhető.)

Fontos tehát látni, hogy az állapot kezelése folyamatos kutatás alatt áll, illetve, hogy az orvosoknak is időbe telik, mire megértik, hogyan befolyásolja ez a nők egészségét.

Az eredeti cikk itt olvasható: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322663

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.