Menü

Hogyan tudunk spórolni az árammal?

Több családnak is gondot okoz a villanyszámla kifizetése, a többtagú családok akár komoly többletköltségektől is tarthatnak, kis odafigyeléssel azonban sokat spórolhatunk. Nagycsaládos anyukaként én személy szerint kíváncsi voltam, mit tehetek a költségeink csökkentése érdekében. Azon túl, hogy folyamatosan arról szólnak a napjaim, hogy kapcsolom le a fiaim után a villanyt, a tévét, a rádiót, sok más olyan dolog van, melyre érdemes lenne mostantól jobban odafigyelni.

A villanyszámla tetemes részét a lakás világításának költségei teszik ki, ezért nyilván itt kezdi az ember a takarékoskodást, érdemes a hagyományos izzókat energiatakarékosra cserélni. Ez bár elsőre drágább, hiszen többe kerülnek ezek az izzók, azonban cserébe hosszabb élettartamot nyerünk.

Pénzt takaríthatunk meg, ha a csillár helyett olvasólámpát, kisebb fogyasztású hangulatos világítást használunk, nem borítják ugyan hatalmas fényárba a szobákat, ugyanakkor hangulatosak és kevesebb fogyasztással járnak.

Olvasáshoz elég egy kis olvasólámpa is a csillár helyett, a célnak tökéletesen megfelel, s azokban a szobákban, ahol nem tartózkodunk, felesleges égetni a lámpát, egy fényforrás pedig bőven elég egy helyiségbe.

Nálunk kedveltek a led-szalagok, ezekkel is feldobhatjuk a lakást és remek megoldások a villany helyettesítésére. Fogyasztásuk alacsony, élettartamuk viszont akár ötvenezer óra is lehet, tehát napi nyolcórás használat mellett is csak tizenöt-tizenhét évente szükséges cserélni őket.

A konnektorban hagyott töltőkről is tudni kell, hogy fogyasztják az áramot, akkor is, ha nem használjuk őket, húzzuk ki és ne hagyjuk a konnektorban.

Az asztali számítógép is „eszi” az áramot, pedig mégis órákat hagyjuk bekapcsolva úgy, hogy nem használjuk. Nálunk előfordul rendszeresen, hogy mese megy róla, aztán meg elfelejtjük kikapcsolni, pedig a gyerekek már régen mást és máshol játszanak.

A háztartási gépek közül a fagyasztószekrény és a hűtőgép fogyasztja állítólag a legtöbb áramot. Ezeken nem tudunk spórolni, azonban a készülékek optimalizálásával máris pénzt takaríthatunk meg. Minél hűvösebb helyen van a hűtőnk, annál kevesebbet fogyaszt, érdemes többször jégteleníteni és meleg vagy langyos hűteni valóval nem tele pakolni. A hőfokon is állíthatunk, nem szükséges a leghidegebbre állítani, ha nem fagyasztani akarjuk az ételeket.

A mosógép használatán is spórolhatunk, a szárítógép helyett pedig teregethetünk is.

Vannak olyan fogyasztások és kiadások, melyeken nem lehet spórolni, azonban sokat számít, ha tudatosabban használjuk a gépeinket, elektromos berendezéseinket. Amire nincs szükség, az ne legyen bekapcsolva. Váljunk tudatos fogyasztókká.

Jótékonysági Mikulásfutás, jótékonysági futóversenyek

Az utóbbi években a jótékonysági futóversenyek egyedülálló platformja indult el, ahogy divatosak lettek a virtuális futások is, ahogy a szezon közeledtével a Mikulásfutások is. Miben más egy jótékonysági futás? Mit jelent a virtuális futás?

Ehető ajándékok

Bár az idei karácsony kicsit más lesz, mint korábban, azért az ünnephez spórolás ide vagy oda, hozzátartozik a készülődés, a várakozás, ajándékkészítés. Ha nem szeretnél sok pénzt kiadni mégis ötletes és kreatív ajándékot keresel, akkor a következő ehető ajándékrecepteket szeretni fogod! Ajándékozz személyeset!

Cipősdoboz akció idén is! Te is segíthetsz!

Hiszem és remélem, hogy nagyon sok olyan ember van, aki szeretne és tud is segíteni másokon. Sok jólelkű és segíteni akaró ajándékozó van. Ők biztosan részt vesznek a cipősdoboz akcióban.

Tippek, hogy meghittebb legyen a karácsonyi készülődés

Elérkezett az advent, s vele a karácsonyi ráhangolódás időszaka. Ünneplőbe öltözik a szívünk, készülődünk, családi hagyományok alakulnak ki.

Tippek egy egészségesebb karácsonyért

Lassan újra elérkezik az év azon szakasza, amit sokan az elengedéssel társítanak. De amíg a karácsony egy csodálatos időszak, hogy együnk, igyunk és vidámak legyünk, a túlzott engedékenységet érdemes elkerülni, ha nem szeretnénk az újév elején belekerülni az őrült fogyókúra pánikba.