Menü

Amit tudni kell az antidepresszánsokról

A depresszió első hatékony gyógyszereit a szerencsés vakvéletlennek köszönhetjük, az újabbak azonban már célzott tudományos kutatás eredményei. Mit kell tudnunk a depresszió gyógyszeres kezeléséről?

Az "antidepresszívum-korszak" fél évszázada emberek millióinak adta vissza az élhető, teljes életet. A gyógyszeres kezelés depresszióban sem "a megoldás", de hatékony és megbízható eszköz a megoldáshoz vezető úton.

Mit jelent a bizonyítékon alapuló orvoslás?
Azt, hogy az európai orvostudomány természettudományos alapokra épül. Igazságnak ezért azt fogadja el, ami a fizikai valóságban - tényekkel, megfigyelésekkel, adatokkal - igazolható. Az ellenőrzött, mások által megismételhető eredmények fontosabbak, mint a dolgok rendjéről szőtt álmok, az elméletek és a filozófia. A "bizonyítékok" nincsenek kőbe vésve: újabb tények, újabb adatok módosíthatják, pontosíthatják azokat.

Mi a depresszió gyógyszeres kezelésének mai alapelve?
Sokan hiszik, hogy a depresszió elleni gyógyszerek "csak a tünetekre" hatnak, mint ahogy az aszpirin "csak" a lázat csillapítja. Ez alapvető tévedés: a gyógyszerek nem a (lelki!) tünetekre, hanem a tüneteket előidéző agyi, biokémiai folyamatra hatnak - és ha azt sikerül helyrehozni, akkor a tünetek megszűnnek.

Vagyis nem a tüneteket, hanem a kórfolyamatot kezeljük. Fontos kiemelni, hogy itt a tényleges depresszióra gondolunk, amikor nincs kiváltó ok, nem az igen sokak által ismert szorongásról valami probléma miatt. A depresszió esetén tehát nincs szükség minden tünet ellen más-más gyógyszerekre, hanem egyetlen jól választott szer megszüntetheti valamennyit. Ahogy a Nobel-díjas Eric Kandel írta: "Egyetlen gyógyszer sem gyógyítja a depressziót - hanem az agyban teremt olyan körülményeket, amitől a gyógyulás lehetővé válik".

Olyan neurokémiai változásokat idéznek elő, amelyek végül képesek a depressziót okozó agyi működészavart korrigálni. Legtöbbjük az agyi hírmolekulák: a szerotonin, a noradrenalin, vagy a dopamin agyi aktivitását fokozza, de ez a hatásuknak csak az első lépése. Más szerek más úton vezethetnek hasonló eredményre. Ma azt gondoljuk, hogy a tünetek megszűnése az agyi gének működésének helyreállásával függ össze, ami a gyógyszer hatásának áttételes következménye. Hasonló ahhoz, mint amikor a vércukor vagy a vérzsírok szintjének rendbetétele egy idő után megszünteti a szívtáji szorításokat, a szomjúságot, a szédülést, az ájulásokat.

Mivel a depresszió tüneteit nem a gyógyszerek azonnali hatása, hanem az általuk elindított agyi folyamatok végeredménye enyhíti, ezért ahhoz időre van szükség. A várakozási idő betegenként és szerenként is különböző lehet, általában úgy 2-4 hét között jár. Onnan fogva viszont a javulás folyamatos. A "végeredményt" 2-4 hónap elteltével lehet megítélni, mert egészen addig további javulás várható.

A másik rossz hír: az elért eredmény fenntartásához a gyógyszeres kezelést hónapokig, néha akár évekig is folytatni kell. Ezzel a tünetmentes ("gyógyult") állapot tartósan, akár "véglegesen" is megmarad.

A gyógyszer korai elhagyása - vagy ami ugyanaz: rendszertelen, pontatlan szedése - ezzel szemben védtelenné teszi a beteget a visszaesésekkel, az újabb depressziókkal szemben.

Stresszkezelés hatékonyan

Múlt cikkünkben nemrégiben arról számoltunk be, hogy egyre több a stresszel kapcsolatos megbetegedés, mely az emberek mentális is fizikai állapotára előbb-utóbb kihat, ezért, ha jó ideje stresszes életet élünk, ideje változtatni.

A stressz megbetegít?

Egyre több a stresszel kapcsolatos megbetegedés, ez pedig az emberek mentális is fizikai állapotán előbb-utóbb meglátszik. Ha az tünetek valamelyikét tapasztaljuk, lehet, hogy túl stresszes életet élünk és ideje változtatni.

Illóolajokkal a légutak egészségéért

A hideg időben könnyebben megbetegszünk, ami jellemzően a légutakat érinti, de természetes anyagokkal is segíthetjük a gyógyulást.

Jön a csúnya pulcsik világnapja!

December 16-án tartják - nem hivatalosan - a csúnya pulcsik világnapját, melyhez már számos boltban és online webshopban lehet válogatni a giccses karácsonyi mintás kötött felsőkből.

A vásárlásfüggőség tünetei

A vásárlásfüggőség a viselkedési függőségek csoportjába tartozó betegség, ami során a beteg túlzott vágyat érez az ismételt vásárlás iránt. A vásárlás jellemzően nem a valós szükségletek kielégítésére irányul, hanem öncélú és kontrollálhatatlan belső igényre válaszol, melynek hátterében lelki okok vannak. Fiziológiai és/vagy pszichológiai függőség jellemzi bizonyos termékektől és szolgáltatásoktól.