Menü

Ékszertisztítás házi módszerekkel

Sokan szeretnek ékszert hordani, többen le sem veszik fürdésnél, alvásnál, sportolásnál, kertészkedésnél, házimunka közben, a mindennapi használatból kifolyólag azonban zsír, krémek, szappan, kosz és egyebek rakódnak le rajtuk, ezektől a lepedékektől pedig elszíneződhetnek. Szerencsére léteznek „ütős” praktikák a csillogás megőrzéséért, házi tippekkel gyönyörű tisztává varázsolhatóak kedvenc kiegészítőink, karkötőink, láncaink, fülbevalóink, gyűrűink.

Egy dolog, hogy lerakódások tompítják ékszereink fényét, egy másik probléma, hogy a gyűrűk belsejében lerakódó szennyeződések irritálhatják a bőrt, viszketést okozhatnak, kisebesedéssel járhatnak, ekcéma is kialakulhat, mely főleg az érzékeny bőrűekre jellemző.

A nagyon kényes ékszereket bízzuk szakemberre, ötvösre, a hétköznapi kiegészítőinket azonban otthon is megtisztíthatjuk házi módszerekkel, ezeket gyűjtöttük csokorba.

A gyöngyeinket érdemes gyakran megmosni, vagy hetente vizes kendővel áttörölni.

Az arany ékszerek mindig divatosak. Ezek tisztításához alkoholra van szükség, mellyel óvatosan átmossuk, majd bársony rongy vagy vatta segítségével szárazra töröljük.

Az arany ékszereket folyékony szappanos vízbe is áztathatjuk, esetleg lágy fogkefével sikáljuk át őket.

Az ezüst ékszerek a levegőn, az oxigénnel reakcióba lépve hamar megsárgulnak, bőrünkkel érintkezve pedig elfeketedhetnek. Egy tuti tipp, hogy főzzünk meg néhány burgonyát héjastól egy kevés vízben, majd az így kapott lével törölgessük át az ezüstöt. Az elfeketedett ezüstláncot sós vízben való áztatással is újra fényessé varázsolhatjuk.

Ezüst csecsebecséim régen gyakran tisztítottam fogkrémmel, látványosan csillogóvá tehettem őket ezzel a módszerrel.

Hatásos módszernek tartják, ha félbevágott citrommal dörzsöljük át megkopott ékszereinket, ez különösen a réz ékszereinknél hatásos. A réz ékszert mosószerrel is megmoshatjuk, majd egy citrom héjával fényesre sikálhatjuk. A réz és cink ékszereket megtisztíthatjuk kávéval is, ehhez erős fekete kávéra van szükség, melybe egy rongyot áztatunk és ezzel dörzsöljük fényesre ékszereinket.

A bronz ékszereket érdemes szappanos vízben áztatni, amelybe pár csepp alkoholt is öntöttünk. Az áztatás után az ékszereket tiszta vízzel leöblítjük és gyapjúval áttöröljük. Tisztítás után a bronz tárgyakat érdemes színtelen lakkal átkenni, ettől hosszan megőrzik majd a fényüket.

A drágakövek és féldrágakövek tisztítása esetén a legjobb megoldás, ha 90%-os alkoholba áztatjuk őket.

Az ékszertisztítás témája mindig aktuális lehet, hiszen sokan szeretnénk a régi, megfakult, elszíneződött ékszereinket újra régi pompájukban látni, hordani és megőrizni szépségüket.

Stresszkezelés hatékonyan

Múlt cikkünkben nemrégiben arról számoltunk be, hogy egyre több a stresszel kapcsolatos megbetegedés, mely az emberek mentális is fizikai állapotára előbb-utóbb kihat, ezért, ha jó ideje stresszes életet élünk, ideje változtatni.

A stressz megbetegít?

Egyre több a stresszel kapcsolatos megbetegedés, ez pedig az emberek mentális is fizikai állapotán előbb-utóbb meglátszik. Ha az tünetek valamelyikét tapasztaljuk, lehet, hogy túl stresszes életet élünk és ideje változtatni.

Illóolajokkal a légutak egészségéért

A hideg időben könnyebben megbetegszünk, ami jellemzően a légutakat érinti, de természetes anyagokkal is segíthetjük a gyógyulást.

Jön a csúnya pulcsik világnapja!

December 16-án tartják - nem hivatalosan - a csúnya pulcsik világnapját, melyhez már számos boltban és online webshopban lehet válogatni a giccses karácsonyi mintás kötött felsőkből.

A vásárlásfüggőség tünetei

A vásárlásfüggőség a viselkedési függőségek csoportjába tartozó betegség, ami során a beteg túlzott vágyat érez az ismételt vásárlás iránt. A vásárlás jellemzően nem a valós szükségletek kielégítésére irányul, hanem öncélú és kontrollálhatatlan belső igényre válaszol, melynek hátterében lelki okok vannak. Fiziológiai és/vagy pszichológiai függőség jellemzi bizonyos termékektől és szolgáltatásoktól.