Menü

Ékszertisztítás házi módszerekkel

Sokan szeretnek ékszert hordani, többen le sem veszik fürdésnél, alvásnál, sportolásnál, kertészkedésnél, házimunka közben, a mindennapi használatból kifolyólag azonban zsír, krémek, szappan, kosz és egyebek rakódnak le rajtuk, ezektől a lepedékektől pedig elszíneződhetnek. Szerencsére léteznek „ütős” praktikák a csillogás megőrzéséért, házi tippekkel gyönyörű tisztává varázsolhatóak kedvenc kiegészítőink, karkötőink, láncaink, fülbevalóink, gyűrűink.

Egy dolog, hogy lerakódások tompítják ékszereink fényét, egy másik probléma, hogy a gyűrűk belsejében lerakódó szennyeződések irritálhatják a bőrt, viszketést okozhatnak, kisebesedéssel járhatnak, ekcéma is kialakulhat, mely főleg az érzékeny bőrűekre jellemző.

A nagyon kényes ékszereket bízzuk szakemberre, ötvösre, a hétköznapi kiegészítőinket azonban otthon is megtisztíthatjuk házi módszerekkel, ezeket gyűjtöttük csokorba.

A gyöngyeinket érdemes gyakran megmosni, vagy hetente vizes kendővel áttörölni.

Az arany ékszerek mindig divatosak. Ezek tisztításához alkoholra van szükség, mellyel óvatosan átmossuk, majd bársony rongy vagy vatta segítségével szárazra töröljük.

Az arany ékszereket folyékony szappanos vízbe is áztathatjuk, esetleg lágy fogkefével sikáljuk át őket.

Az ezüst ékszerek a levegőn, az oxigénnel reakcióba lépve hamar megsárgulnak, bőrünkkel érintkezve pedig elfeketedhetnek. Egy tuti tipp, hogy főzzünk meg néhány burgonyát héjastól egy kevés vízben, majd az így kapott lével törölgessük át az ezüstöt. Az elfeketedett ezüstláncot sós vízben való áztatással is újra fényessé varázsolhatjuk.

Ezüst csecsebecséim régen gyakran tisztítottam fogkrémmel, látványosan csillogóvá tehettem őket ezzel a módszerrel.

Hatásos módszernek tartják, ha félbevágott citrommal dörzsöljük át megkopott ékszereinket, ez különösen a réz ékszereinknél hatásos. A réz ékszert mosószerrel is megmoshatjuk, majd egy citrom héjával fényesre sikálhatjuk. A réz és cink ékszereket megtisztíthatjuk kávéval is, ehhez erős fekete kávéra van szükség, melybe egy rongyot áztatunk és ezzel dörzsöljük fényesre ékszereinket.

A bronz ékszereket érdemes szappanos vízben áztatni, amelybe pár csepp alkoholt is öntöttünk. Az áztatás után az ékszereket tiszta vízzel leöblítjük és gyapjúval áttöröljük. Tisztítás után a bronz tárgyakat érdemes színtelen lakkal átkenni, ettől hosszan megőrzik majd a fényüket.

A drágakövek és féldrágakövek tisztítása esetén a legjobb megoldás, ha 90%-os alkoholba áztatjuk őket.

Az ékszertisztítás témája mindig aktuális lehet, hiszen sokan szeretnénk a régi, megfakult, elszíneződött ékszereinket újra régi pompájukban látni, hordani és megőrizni szépségüket.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.