Menü

A magas szénhidrát fogyasztás mellékhatásai

Szénhidrátok a testünk üzemanyaga. Az energiát az izomsejtek metabolizálják. Amikor a szénhidrátok lebontódnak a vékonybélben és felszívódnak, glükóz formájában jutnak a véráramba. A glükóz injektálására olyan szervek sejtjeibe, mint például az izomzat, inzulinra van szükség.

A modern életmódnak, valamint a fizikai aktivitás hiányának és az élelmiszer-túlkínálatnak köszönhetően ez hosszú távon egészségkárosodáshoz és elhízáshoz vezethet. Pontosabban, az alábbiak szerint történik: A magas vércukorszintű ételek fogyasztása után a vércukorszint túlzott növekedése étkezés utáni hyperinsulinemiahoz vezet. Így a glükózt gyorsan be kell vezetni a sejtekbe, és így a vércukorszint visszajuthat a normál szintre. Körülbelül 3 óra elteltével ez a túlzott inzulinszekréció szubjektíven észlelt hipoglikémiát válthat ki, amelyet reaktív hipoglikémiának neveznek. Ez a feltétel viszont újra éheztet vált ki, és a megnövekedett önkéntes energiaellátás elősegíti az elhízás kialakulását.

A hiperkalorikus étrend vagy a magas glikémiás ételek túlzott fogyasztásának következtében fellépő ismételt magas vércukorszint a jelenlegi ismeretek szerint inzulinrezisztenciához vagy hosszú távon 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet. Ez egy hosszú, több éven át tartó fejlődési folyamat, amelyet gyakran észlelnek.

A szervezetnek sok inzulinra van szüksége a vércukorszint magas ingadozásainak eléréséhez. Folyamatosan termel inzulint. Idővel egyre több inzulinra van szükség a glükóz sejtekbe történő bejuttatásához. Ez viszont hosszú távon tartósan megnövekedett inzulinszinthez, hiperinsulinemiahoz vezet. A hiperinsulinemia gyakran évekig fennáll, anélkül, hogy a kezelő orvos észrevenné vagy fedezné fel. Az orális vércukorszint-tesztek azt mérik, hogy a sejtekbe bevitt szénhidrát időben megfelelő-e. Gyakran azonban az inzulinszintet nem mérik párhuzamosan az esetleges inzulin túltermelés meghatározása céljából. Ez a metabolikus helyzet önmagában már okozza az egészségkárosodást. Ez a kevésbé inzulin-rezisztens szervek diszfunkciójához vezet. Ezek például a megnövekedett lipidtárolás a szívben (a szívizom elhízása) és a májban (nem alkohol által kiváltott zsíros máj), vagy a vese gátolt húgysavkiválasztása.

A hiperinsulinemia és az inzulinrezisztencia kölcsönösen negatív korrelációban vannak. Az inzulinrezisztenciát tehát hiába nem említik a civilizációs betegségek alapjának. Az elhízás, a magas vérnyomás, a lipid-anyagcsere-rendellenességek és az inzulinrezisztencia gyakori előfordulására halálos kvartettnek nevezik, és jobban ismert, mint metabolikus szindróma.

Minden betegség kockázatot jelent az érrendszeri megbetegedésekre, de együtt növelik a hatást! Arteriosclerosis, szívkoszorúér-betegség, de a 2. típusú diabétesz vagy a köszvény nyilvánvaló következményei is lehetnek. Ne hagyja, hogy ilyen messzire jusson.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.