Menü

Nem minden zsír egészségtelen, sőt!

A zsíros étel hallatán valószínűleg valami olajban tocsogós, egészségtelen és hizlaló étel lebeg a szemünk előtt, bár kétségtelen, hogy aki jártasabb az egészséges életmódban, ők jól tudják, hogy nem feltétlen kell a zsíros ételnél erre gondolni, hiszen nem minden étel egészségtelen, ami zsíros.

Az igazság az, hogy nagyon is szükség van a zsírokra, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy pontosan milyen zsírokat tartalmazó élelmiszerekről beszélünk. A magas zsírtartalmú ételek között is vannak igazi szuperélelmiszerek, melyek nemcsak egészségesek, de sokáig telítenek is, ráadásul tápanyagokban gazdagok.

Melyek a legjobb zsíros élelmiszerek?

Elsőként villan be számomra az avokádó. Megannyi édes és sós krémet készíthetünk belőle, pedig egy közepes méretű avokádó körülbelül 21 gramm zsírt tartalmaz, ami nem kevés, azonban nagyon jótékony hatású és szuperegészséges.

Akik nem allergiások rá, azok az olajos magvakat, mogyorót és dióféléket illesszék feltétlen az étrendjükbe, ugyanis egészséges zsírforrás. Megszámlálhatatlan módon fogyaszthatjuk, nálam most müzlibe, zabkásába, joghurtba keverve sláger, de magukban is elrágcsálhatóak bármikor napközben egy gyors és könnyű tízórai, vagy uzsonna esetén.

A kis tökmagok, napraforgó- és szezámmagok mind jöhetnek! Jó zsírokat tartalmaznak, ráadásul csökkentik a koleszterinszintet.

Az olajbogyó megosztó étel, sokan szeretik, sokan nem, sokan megkóstolják és megváltozik az ízlésük, véleményük róla. Az olajbogyó zsírokban és ízekben gazdag, sokféle ételhez passzol, ahogy egészséges az olívaolaj is, mely az olívabogyóból préselt olaj és az egészséges zsírok egyik legjobb forrása.

Gazdag jó zsírokban a lenmag. Tudni kell róla, hogy kiváló forrása az omega-3 zsírsavaknak, telít, rostjainak köszönhetően serkenti az emésztést és remek zsírforrás, azonban fontos elmondani, hogy ha lenmagot fogyasztunk, igyunk mellé egy-egy nagy pohár vizet is.

A lazac és tonhal szintén gazdag omega-3 források, akár pástétomként fogyasztva, füstölt, vagy nyers formában. Kedvelt saláták alkotóeleme, de pirítóson is ízletes fogás.

Az csokoládé valószínűleg nem ugrik be azonnal a legjobb és legegészségesebb zsírforrások listáján, pedig a magas kakaó tartalmú étcsokoládé rendkívül egészséges.

Fogyasszunk tojást! Az olcsó fehérje és egészséges zsír tökéletes forrása. Egészségünk megőrzése érdekében napi egy tojást érdemes fogyasztanunk.

Láthatjuk tehát, hogy nem minden zsír egészségtelen, általánosságban elmondható, hogy a növényekből származó zsírok egészségesebbek, mint az állatiak. A „rossz zsírok” inkább csomagolt, bolti, cukros vagy félkész ételekből jutnak a szervezetünkbe. Mindig érdemes ellenőrizni az ételek összetételét és tápértékét, hogy lássuk, mennyi és milyen típusú zsír van bennük. A telített- és a transzzsírok egészségtelenek, azokat kerüljük!

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.