Menü

Visszatérő őszi probléma a D-vitamin hiány

Bár úgy tűnik, viszonylag sokáig élvezhetjük a kellemes napsütést, lassan beköszönt az igazi ősz. Amíg tehetjük, próbáljunk minél több időt a szabadban tölteni, élvezni a napsütést és a friss levegőt, ugyanis ahogy közeledik a tél, úgy kell egyre nagyobb hangsúlyt fektetnünk a megfelelő D-vitamin bevitelre. Persze igaz ez a többi vitaminra is, azonban mivel a D-vitamin szükségletünk csak elenyésző részét tudjuk fedezni az élelmiszerekkel, ezért fontos, hogy külön figyelmet fordítsunk erre akkor is, amikor nem süt annyit a nap és nem tartózkodunk sokat a szabadban. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a D-vitamint bár képes raktározni a szervezetünk – a zsírraktárakon keresztül -, ezek 2-3 hónap alatt teljesen ki tudnak ürülni.

A D-vitamin több formában is létezik, ilyen például a D2- és a D3-vitamin. Testünk számára ez a két forma szinte azonos, hiszen ugyanarra fordítódik, ám a D3-vitamin könnyebben hasznosítható forma. Ezt úgy is nevezik, hogy kolekalciferol. Ez fordul elő a természetben leggyakrabban és alakul napfény hatására az elővitaminjából, ami nem más, mint a 7-dehidro-koleszterin.

A másik formája, a D2-vitamin az ergokalciferol. Míg az előző állati eredetű, addig ez növényi, azonban hasonlóan a D3-vitaminhoz, ez is napfény, pontosabban UV-B sugarak hatására keletkezik elővitaminjából.

Mint említettük, a szervezetünk D-vitamin szükségletét nem tudjuk kizárólag élelmiszerekből fedezni, azonban a hűvösebb hónapokban nem árt odafigyelni, hogy a lehető legtöbb mennyiséget vigyünk be. A legjobb D-vitamin forrás a halmáj olajok, de sok található a zsíros halakban, tojássárgájában, valamint a tejtermékekben. Ilyen élelmiszerek fogyasztása önmagában nem elegendő, de még többet segíthetünk testünknek azzal, ha naponta legalább fél órát szabad levegőn tartózkodunk, lehetőleg napsütésben.

Sajnos, ha hosszú a tél, a hideg hónapok végére még így is kiürülhet szervezetünkből a D-vitamin, ám ma már rengeteg táplálékkiegészítő és vitaminkészítmény áll rendelkezésre. Fontos, hogy egyénre szabott a D-vitamin szükséglet, így figyelembe kell vennünk az életkor, a rendszeresen szedett gyógyszereket, az életmódot és az egészségügyi állapotot is.

Ahogy a D-vitamin különböző formáinak nevei is sejtetik, a D-vitamin fontos szerepet játszik a kalcium-anyagcserében. Tulajdonképpen a vér kalciumszintjét ellenőrzi a szervezet és ha alacsonynak találja, aktiválja a D-vitamin előanyagát, ami egy hormonnal együtt kalciumot szabadít fel. Ezt a kalciumot általában a legnagyobb kalciumraktárból, a csontokból nyeri.

A napi D-vitamin szükséglete egy átlagos felnőtt embernek nagyjából 1500-2000 NE körül mozog, azonban egy serdülőnek ennél kevesebbre, nagyjából 1000 NE mennyiségre van szüksége, egy gyermeknek pedig mindössze 500-1000 NE a napi beviteli érték, aktivitástól és egészségügyi állapottól függően.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.