Menü

Minden, amit a vírusokról tudni érdemes

Ősszel gyakran tapasztalhatjuk, hogy kapar a torkunk, fáj a fejünk vagy éppen köhögünk. Ezek általában egy vírusfertőzés tünetei, amivel a szervezetünk éppen küzd. De hogyan kaphattuk el? Hogyan akadályozhatjuk meg legközelebb és ha már megtörtént a baj, hogyan segíthetünk szervezetünknek a gyógyulásban?

A vírusok tulajdonképpen nem élő szervezetek, bármennyire is gondolunk így rájuk. Nem jellemzőek rájuk az élő szervezetek esetében megfigyelhető sejtfolyamatok, mint például az önálló anyagcsere és szaporodás. Ezekhez a folyamataikhoz szükségük van egy élő szervezet sejtjére, legyen az emberi, állati vagy növényi, de akár gombákat és baktériumokat is megfertőzhetnek bizonyos vírusok. Mit tud akkor a vírus, ha ezeket a folyamatokat nem? Védekezni, túlélni és örökítőanyagot tárolni. A vírus ugyanis nem más, mint DNS vagy RNS molekula – vagyis örökítőanyag – amit fehérjeburok vesz körbe. Némely vírust lipidmembrán is körbevesz, de jellemzően fehérje és örökítőanyag alkotja őket.

A vírusok szinte mindenhol jelen vannak, beszélhetünk akár levegőről, vízről, testnedvekről vagy éppen élelmiszerről. Ráadásul nagyon aprók, még a baktériumoknál is kisebbek, nagyjából 20-300 nanométer nagyságúak. Szinte mindenhol ott vannak, hogyan tudunk hát ellenük védekezni? Egyfelől léteznek vírusölő, másnéven virucid anyagok és fertőtlenítők. Ezekkel érdemes áttörölni a gyakran megérintett tárgyakat, mint például kilincs, telefon, asztal vagy épp a számítógép billentyűzete, valamint a legtöbb kézfertőtlenítő vírusok ellen is hatásos. Másfelől mindenki rendelkezik egy speciális védőgáttal a vírusokkal szemben, az pedig az immunrendszer.

A vírusok ellen ugyanis gyakran nem hatásosak a gyógyszerek, általában megelőző védőoltással és mesterséges ellenanyag bevitellel tudjuk felvenni a harcot ellenük. Ám jó hír, hogy a legtöbb vírusos megbetegedés magától gyógyul és annál kevésbé viseli meg a szervezetet, minél erősebb az immunrendszerünk, így erre érdemes hangsúlyt fektetnünk, ha mégis megfertőződünk. Persze a megelőzésben is éppoly jelentős szerepe van az egészséges immunrendszernek, mint a gyógyulásban, így az a legjobb, ha beépítjük a mindennapokba az egészséges életmódot.

Immunrendszerünket a legkönnyebben úgy erősíthetjük, hogy több időt töltünk a friss levegőn, tápanyagokban gazdag ételeket fogyasztunk és ügyelünk a megfelelő vitamin- (főképp C-vitamin) és ásványi anyag bevitelre. Ezeken felül természetesen rengeteg házi praktika is ismeretes, mint például a hagymatea, mézbe áztatott fokhagyma, gyömbér, citromlé és különböző gyógynövényekből készült forrázatok.

Iskolába készül az óvodás – kis lépés a gyereknek, nagy lépés az egész családnak

Az iskolakezdés nemcsak tanulást, hanem barátkozást és rengeteg új élményt is hoz. Ha a gyerek érzi, hogy otthon támogatják és mellette állnak, könnyebben veszi majd az akadályokat, és örömmel indul minden reggel az iskolába.

Erő a tányéron – mit tehetünk magunkért endometriózis mellett?

Az endometriózis egy krónikus, gyakran fájdalmas nőgyógyászati betegség, amelyben a méh belső nyálkahártyájához hasonló szövet a méhen kívül, leggyakrabban a petefészkeken, a petevezetőkön, a hasüregben vagy akár a húgyhólyagon és belek körül is megjelenik.

Viszket, vakar – mi az? Rühesség!

A rühesség (scabies) egy rendkívül fertőző bőrbetegség, amit a Sarcoptes scabiei nevű mikroszkopikus atka okoz. Bár kellemetlen, a rühesség jól kezelhető, ha időben felismerik, és megfelelően kezelik.

Ne hagyd az utolsó hétre! – Iskolakezdési teendők időben

Az iskolakezdés nemcsak a tanévkezdés időpontját jelzi, hanem egy egész sor előkészületet is, amelyek mindegyike fontos a zökkenőmentes visszatéréshez. Akár szülő, akár diák, akár pedagógus a kedves Olvasó, van néhány kulcsfontosságú feladat, amit érdemes időben elintézni. Összegyűjtöttük a legfontosabb teendőket!

Allergiás és/vagy asztma– nyáron sokakat kínozhat a betegség

Az asztma és az allergia két különálló betegség, gyakran mégis kéz a kézben járnak. Ilyenkor allergiás asztmáról beszélünk, amely esetén az asztmás rohamot valamilyen légúti allergén váltja ki.