Menü

Minden, amit a vírusokról tudni érdemes

Ősszel gyakran tapasztalhatjuk, hogy kapar a torkunk, fáj a fejünk vagy éppen köhögünk. Ezek általában egy vírusfertőzés tünetei, amivel a szervezetünk éppen küzd. De hogyan kaphattuk el? Hogyan akadályozhatjuk meg legközelebb és ha már megtörtént a baj, hogyan segíthetünk szervezetünknek a gyógyulásban?

A vírusok tulajdonképpen nem élő szervezetek, bármennyire is gondolunk így rájuk. Nem jellemzőek rájuk az élő szervezetek esetében megfigyelhető sejtfolyamatok, mint például az önálló anyagcsere és szaporodás. Ezekhez a folyamataikhoz szükségük van egy élő szervezet sejtjére, legyen az emberi, állati vagy növényi, de akár gombákat és baktériumokat is megfertőzhetnek bizonyos vírusok. Mit tud akkor a vírus, ha ezeket a folyamatokat nem? Védekezni, túlélni és örökítőanyagot tárolni. A vírus ugyanis nem más, mint DNS vagy RNS molekula – vagyis örökítőanyag – amit fehérjeburok vesz körbe. Némely vírust lipidmembrán is körbevesz, de jellemzően fehérje és örökítőanyag alkotja őket.

A vírusok szinte mindenhol jelen vannak, beszélhetünk akár levegőről, vízről, testnedvekről vagy éppen élelmiszerről. Ráadásul nagyon aprók, még a baktériumoknál is kisebbek, nagyjából 20-300 nanométer nagyságúak. Szinte mindenhol ott vannak, hogyan tudunk hát ellenük védekezni? Egyfelől léteznek vírusölő, másnéven virucid anyagok és fertőtlenítők. Ezekkel érdemes áttörölni a gyakran megérintett tárgyakat, mint például kilincs, telefon, asztal vagy épp a számítógép billentyűzete, valamint a legtöbb kézfertőtlenítő vírusok ellen is hatásos. Másfelől mindenki rendelkezik egy speciális védőgáttal a vírusokkal szemben, az pedig az immunrendszer.

A vírusok ellen ugyanis gyakran nem hatásosak a gyógyszerek, általában megelőző védőoltással és mesterséges ellenanyag bevitellel tudjuk felvenni a harcot ellenük. Ám jó hír, hogy a legtöbb vírusos megbetegedés magától gyógyul és annál kevésbé viseli meg a szervezetet, minél erősebb az immunrendszerünk, így erre érdemes hangsúlyt fektetnünk, ha mégis megfertőződünk. Persze a megelőzésben is éppoly jelentős szerepe van az egészséges immunrendszernek, mint a gyógyulásban, így az a legjobb, ha beépítjük a mindennapokba az egészséges életmódot.

Immunrendszerünket a legkönnyebben úgy erősíthetjük, hogy több időt töltünk a friss levegőn, tápanyagokban gazdag ételeket fogyasztunk és ügyelünk a megfelelő vitamin- (főképp C-vitamin) és ásványi anyag bevitelre. Ezeken felül természetesen rengeteg házi praktika is ismeretes, mint például a hagymatea, mézbe áztatott fokhagyma, gyömbér, citromlé és különböző gyógynövényekből készült forrázatok.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.