Menü

Lábgomba, a rémek réme

Nem szeretünk róla beszélni, szégyelljük, még az orvosnak se szívesen valljuk be, ha viszket a lábunk, pedig a lábgomba egy elterjedt betegség, emellett, ha időben elcsípjük, hamar gyógyulhatunk is.

Ezt a fajta kellemetlen elváltozást leggyakrabban egy Trichophyton rubrum nevű gombafaj okozza, mely megtelepedhet a talpon, vagy a lábujjak között is, de előfordul, hogy mindkét helyen egyszerre. Szűnni nem akaró viszketés, bőrpír, sebesedés, hámlás, hólyagok és égő érzés is lehetnek a tünetei. A gombásodás egyik legjobb szó szerinti melegágya a lábujjak közti, meleg, nedves, szellőzés mentes környezet, innen pedig csak egy pár milliméterre van a körmünk, ami alá befészkelődhet és csak hosszadalmas kezeléssel szabadulhatunk meg tőle. Többnyire azoknál az embereknél alakul ki nagyobb eséllyel, akik gumicsizmában dolgoznak, sokat sportolnak és beleizzad a lábuk a cipőbe, vagy sok időt töltenek uszodai vízben.

Egy gombával fertőzött láb zokni és cipő viselése nélkül, vagyis mezítláb minden egyes lépéssel fertőző hámsejteket hagynak maguk után, amivel átadják a következő mezítlábas embernek a fertőzést. Bizonyos immunhiányos állapotokban sokkal nagyobb az esély arra, hogy szervezetünket megtalálják ezek a gombák, melyek később sokkal nehezebben kezelhetőek.

Mit tehetünk a megfertőződés ellen?

Először is mindig vegyünk papucsot az uszodákban, ha nem otthon vagy az utcán vagyunk. Rendszeresen fertőtlenítsük a törölközőket, fürdőszoba szőnyegeket, a zuhanyzót és kádat, valamint a cipőinkre is figyeljünk oda, már kapható sokféle speciális, cipőfertőtlenítő spray. Próbáljunk meg a lehető legtöbb pamutot tartalmazó zoknit viselni, és ha izzadásra hajlamos a lábunk, szerezzünk be lábdezodort, és amikor lehetőségünk van rá, hordjunk nyitott cipőket, hogy szellőzhessen a bőrünk.

Mit csináljunk, ha mégis elkaptuk?

Azon kívül, hogy a fent említett javaslatokra szentírásként tekintünk ez ügyben, nehogy mást is megfertőzzünk, menjünk bőrgyógyászhoz, aki az erre való helyes kezeléshez irányt mutat. Gyógyszertárakban kapható készítményekkel, kenőcsökkel kezelhetjük már a kezdeti szakaszban is. Házi praktikák közül kipróbálhatjuk például, hogy almaecettel kevert vízben naponta kétszer 15 percet áztatjuk lábunkat.

Az ecet elpusztítja a gombát, hűsíti a viszketést. Szuper és kellemes illatú csodaszer még a levendula- és a teafa olaj. Mindkettő fertőtlenítő és nyugtató hatással bír, de használjuk egyiket sem töményen, hanem hígítsuk fel vízzel, majd vattapamaccsal törölgessük át az érintett területet. Mindig mossunk kezet ezek után, nehogy a gomba máshova is eljusson.

Nem kell megijedni, ha gombás fertőzés üti fel fejét talpunkon, gyors kezeléssel és egy kis odafigyeléssel hamar búcsút inthetünk a viszketésnek, de ehhez az kell, hogy mindig ügyeljünk oda a higiéniára és vegyük észre az intő jeleket.

A felfázás: amikor a hideg nem csak kellemetlen, hanem veszélyes is

A felfázás, más néven húgyúti fertőzés, az egyik leggyakoribb, kellemetlen panasz, amely főként nőknél fordul elő, de férfiakat sem kímél. Bár a neve alapján úgy tűnhet, hogy a hideg az egyetlen kiváltó oka, valójában a fertőzést legtöbbször baktériumok – főként az Escherichia coli – okozzák, amelyek a húgycsőbe jutva gyulladást váltanak ki.

Illóolajok varázsa az arc- és hajápolásban

Az illóolajok évezredek óta fontos szerepet töltenek be a szépségápolásban, legyen szó bőr- vagy hajápolásról. Természetes összetevőik révén nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem számos jótékony hatással bírnak a bőr és a haj egészségére is.

Csuklás, a makacs mozdulat, ami az őrületbe kerget

Ki ne ismerné azt a bizonyos „hükk” hangot, amit nem tudunk abbahagyni. Nézzük, mi is ez pontosan.

A nőgyógyászati rákszűrés fontossága

Senki sem szeret orvoshoz járni, különösen nem nőgyógyászati vizsgálatra. Sokan halogatják a rákszűrést, mert kellemetlennek, időigényesnek érzik, pedig valójában egy néhány perces, egyszerű eljárásról van szó, amely életet menthet.

Mi az a hisztaminintolerancia?

A hisztaminintolerancia nem allergia, hanem a hisztamin lebontásának zavara a szervezetben. A bélben termelődő DAO enzim felelős a bevitt hisztamin lebontásáért; ha ez az enzim nem működik megfelelően, a hisztamin felhalmozódik és tüneteket okoz.