Menü

Kényszeres éves a menstruáció előtt

Sok nőnek feltűnhetett már, hogy a havi vérzést megelőzően gyakran kényszeres evés jelentkezik nála. A késztetésnek nem feltétlenül kell engedni – számos tipp és stratégia létezik arra, hogy ezeket a menstruáció előtti sóvárgásokat megfékezzük.

Nem ritka dolog, hogy mielőtt menetrendszerűen megérkezik a havi vérzés, kényszeres evés jelentkezik egy nőnél. Ez a jelenség gyakori a menstruáció előtti napokban. Van azonban ellenszere, nem kell engedni a plusz kilókhoz vezető sóvárgásoknak. A kényszeres evés hatására ugyanis jóval több ételt vehetünk magunkhoz, mint amennyire szükségünk lenne. A túlevést jellemzi, hogy nassolunk, amikor nem vagyunk éhesek, vagy titokban eszünk. Sokan szégyellik is magukat emiatt és elszomorodnak.

A menstruáció előtti napokban gyakorta normális a megnövekedett étvágy – olykor azonban súlyos méreteket ölthet a probléma. Ha alkalmanként fordul elő, nincs ok aggodalomra, ám ha rendszeresen, az nagyfokú étkezési rendellenességre utal. A megnövekedett étvágy a premenstruációs szindróma (PMS) gyakori jele, amely a nők több mint 90 százalékát érinti élete egy szakaszában.

A PMS tünetei lehetnek még a pattanások, a puffadás, székrekedés, hasmenés, kimerültség, hangulati ingadozások, mellfájdalmak.

Számos nő esetében az étel utáni fokozott sóvárgás és az étvágy enyhe megnövekedése normális része a menstruáció előtti időszaknak. Másoknál azonban a premenstruációs szindróma és a nagyfokú étkezési rendellenesség egyszerre jelentkezik. Amennyiben a kényszeres evés akkor is fennáll, amikor a havi vérzés lezajlott, étkezési rendellenességről van szó, mely orvosi kezelést igényel.

Mi a kényszeres evés oka?

Egyes kutatások szerint az ösztrogén és a progeszteron hormon szintjében történő változás váltja ki a sóvárgást olyan élelmiszerek után, mint a szénhidrát és a cukor.

A szénhidrátok és a cukrok némileg segítenek a fáradtságon és a rossz hangulaton is javítanak, melyek általában jellemzik a menstruáció előtti időszakot. A cukor és a keményítő hatására a szervezetben szerotonin termelődik, mely növeli a boldogság érzését. Ha gyakran eszünk, az stabilizálja a vércukorszintet, s egyben a hangulatot.

A kényszeres evés a havi vérzés előtt ugyanakkor utalhat premenstruációs depressziós rendellenességre is (PMDD). Ez a PMS súlyosabb formája, mely a fogamzóképes nők 5 százalékát érinti. Tünetei közé tartozik a depresszió, a hangulatváltozások, étel utáni sóvárgás és túlevés.

Egyes kutatások azt sugallják: van összefüggés a kényszeres evés és a menstruációs problémák között is, így például a nem szabályos ciklusok vagy a menstruáció kimaradása között.

Hogyan lehet megelőzni?

Egy nő többféle stratégiát is kipróbálhat, hogy megelőzze vagy csökkentse a kényszeres evést. Tapasztalatok szerint az életmódváltoztatás igen hatásos – mások egészségügyi szakembertől kérnek segítséget.

Megoldást jelenthet, ha egy nagyon kicsit eszünk abból, amit megkívánunk, például egy darabka étcsokit. Ha ugyanis sosem elégítjük ki a késztetést, továbbra is fennáll.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.