Menü

Őszi-téli melengető tippek

Az ősz beköszöntével érkezik a hideg idő is, bár a vénasszonyok nyara még ad egy kis meleget nekünk, de fel kell készülnünk a hűvösebb napokra, hogy melegen tartsuk testünket.

Egy normál, felnőtt ember alap test hője 36,4°C és 37°C között mozog, de az időjárás, és ezzel a külső hőmérsékletváltozás hatására ez változhat. Nem csak nyáron tud túlhevülni a meleg napokon testünk, de ősszel és télen a hideg időben pedig csökkenhet. Pedig ez ellen is tudunk védekezni, mégpedig nem csak azzal, hogy vastagon felöltözünk, bár ez is egy jó megoldás.

Először is az öltözködésünkre kell odafigyelni. Amellett, hogy több réteg ruhát veszünk magunkra, szem előtt kell tartanunk, hogy nem elég a harisnya és a pulóver. Az emberi test nagyon sok hőt ad le például a fején keresztül. Akinek hosszú haja van, nem biztos, hogy nagyon érzékeli ezt. Sokan utálunk sapkát viselni, lelapul, kócolódik a haj, nehéz megtalálni a hozzánk illő darabot, de érdemes keresgélni. A másik testrészünk, aminek hője befolyásolja teljes testünk hőérzetét, az a lábunk. Egy meleg zokni (vagy kettő), egy jó mamusz, egy vastag talpbetét sokat számíthat. Sok üzlet polcain megtalálhatjuk már a kézmelegítő korongokat, melyek egy pattintással egy-két órán át is melegíthetik praclijainkat a zsebünkben.

A meleg víz, mint tudjuk, csodákra képes, de nem érdemes órákig engedni magunkra a meleg vizet a zuhany alatt, csinálhatjuk ezt okosan is. Egy kis kád vízbe való ellazulás nagyon remek stressz oldó is lehet. Ha nem akarunk megfürdeni, fogjunk egy lavórt, és mint ahogy a Tom&Jerry mesében is láthattuk, engedjünk bele meleg vizet, szórjunk bele egy kis fürdősót és áztassuk benne lábunkat. Nem csak ellazít, de a például keserűsóval keverve még méregtelenít is.

A meleg tea, italok fogyasztása is jól esik. Figyeljünk arra, hogy ne legyen túl forró, mert szervezetünk akkor inkább arra törekszik majd, hogy lehűtse a lenyelt italt, nem pedig arra, hogy melegedjünk. A teába tehetünk olyan fűszert is, a kicsit erősebb, csípősebb, lehet egy például egy kis fahéj, szegfűszeg, vagy gyömbér. Ráadásul ezek a fűszerek segítik az emésztést, egy esetleges kezdődő megfázás, esetleges influenza idején pedig segítik a gyógyulásunkat. A forralt bor nagyon kedvelt ital a téli hónapokban, de ügyeljünk arra, hogy az alkoholfogyasztás növeli a test hő leadását.

A mozgás csodaszer ebben az esetben is. A mozgással javítjuk a vérkeringést, így könnyebben eljut a vér a végtagjainkba, ezáltal gyorsabban melegednek. Mindig legyünk tekintettel arra, hogy a hideg hatására izmaink is kihűlnek, kvázi egy merevebb állapotba kerülnek, azért soha ne álljunk neki edzeni bemelegítés nélkül, mert ezzel komoly sérüléseket szenvedhetünk. Ülőmunkát végzők esetében érdemes fél óránként egy kis sétát tenni, akár irodában is, ezzel szabad utat engedünk a véráramlásnak.

Segíthetünk masszírozással is, hiszen egy jó masszázs beindítja keringéseinket, tágítja az ereket. Ehhez használhatunk illóolajokkal gazdagított masszázskrémeket, melyekkel még jobb hatást érhetünk el. Ne féljünk a hidegebb hónapoktól, élvezzük a friss levegőt, öltözzünk fel okosan, iszogassunk finom teákat és mozogjunk minél többet, így biztosan nem fogunk fázni.

Stresszkezelés hatékonyan

Múlt cikkünkben nemrégiben arról számoltunk be, hogy egyre több a stresszel kapcsolatos megbetegedés, mely az emberek mentális is fizikai állapotára előbb-utóbb kihat, ezért, ha jó ideje stresszes életet élünk, ideje változtatni.

Tesztoszteron nőknél: a túl sok és a túl kevés sem jó

Szakember mondja el, milyen tünetek jelezhetik, hogy nincs rendben a tesztoszteronszint, és milyen kezelési lehetőségek léteznek.

A stressz megbetegít?

Egyre több a stresszel kapcsolatos megbetegedés, ez pedig az emberek mentális is fizikai állapotán előbb-utóbb meglátszik. Ha az tünetek valamelyikét tapasztaljuk, lehet, hogy túl stresszes életet élünk és ideje változtatni.

Illóolajokkal a légutak egészségéért

A hideg időben könnyebben megbetegszünk, ami jellemzően a légutakat érinti, de természetes anyagokkal is segíthetjük a gyógyulást.

Jön a csúnya pulcsik világnapja!

December 16-án tartják - nem hivatalosan - a csúnya pulcsik világnapját, melyhez már számos boltban és online webshopban lehet válogatni a giccses karácsonyi mintás kötött felsőkből.