Addiktív ételek nyomában
- Dátum: 2022.11.07., 06:51
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- addikció, ételfüggőség, étkezés, feldolgozott élelmiszer, fogyasztás, örömhormon, pizza, sajt
Az ételfüggőség egyre gyakoribb szenvedélybetegség napjainkban, mely a népesség legalább 20 százalékát érinti különböző mértékben. Jó, ha tudjuk azonban, hogy nem minden étel okoz ugyanolyan erős addikciót.
Az ételfüggők szó szerint rabjai bizonyos ízeknek: legyőzhetetlen erős késztetést éreznek, hogy kedvenc kajájukat magukévá tegyék, lehetőleg minél gyorsabban és minél nagyobb mennyiségben. A Michigani Egyetem kutatói néhány évvel ezelőtt megvizsgálták, mely ételek okoznak a legkönnyebben és a legerősebben függőséget.

Akárcsak a drogfüggőség és más addikciók esetében, a háttérben az agy jutalmazásért felelős rendszerének rendellenes működése áll. Ez a rendszer dopamint és más örömhormonokat szabadít fel evéskor, így garantálva, hogy a táplálkozás – ami ugye elengedhetetlen a túléléshez – pozitív dologként éljen benned. A cukorban és zsírban tocsogó gyorskaják azonban a normálisnál jóval erősebben váltják ki ezt a választ. Minél többet eszel belőlük, az agyad annál jobban rászokik a dologra, és egyre nagyobb mennyiség szükséges hozzá, hogy kiváltódjanak az örömingerek.
A tudósok 518 személyt vontak be kutatásukba, akiknek 35, természetes és feldolgozott étellel kapcsolatos viszonyát vizsgálták meg. A résztvevők 7-10 százaléka mutatta a teljes függőség tüneteit, 92 százalékuknál pedig megállapítható volt a normálisnál valamelyest nagyobb vágy egyes ételek iránt. A szakemberek a Yale Ételaddikciós Skálát használták (Yale Food Addiction Scale = YFAS), hogy megállapítsák, mely ételek okozzák a legnagyobb függőséget. A skála értékei 1 és 7 között mozognak: minél magasabb a szám, annál addiktívabb egy étel.
A 35 vizsgált étel közül ezek bizonyultak a legaddiktívabbaknak:
1. Pizza – 4,01

2. Csokoládé – 3,73
3. Csipsz – 3,73
4. Sütemények – 3,71
5. Fagylalt – 3,68
6. Hasábburgonya – 3,60
7. Sajtburger – 3,51
8. Cukros üdítőitalok – 3,29

9. Torta – 3,26
10. Sajt – 3,22
11. Bacon – 3,03
12. Rántott csirke – 2,97
13. Kalács – 2,73
14. Vajas pattogatott kukorica – 2,64

15. Gabonapehely – 2,59
16. Gumicukor – 2,57
17. Steak – 2,54
18. Muffin – 2,50
19. Mogyoró – 2,47
20. Tojás – 2,18

Nem véletlen, hogy a lista szereplői mind cukorban, zsírban vagy mindkettőben igencsak gazdagok.
Az ételfüggőség ellen megfelelő étrenddel védekezhetsz. Próbálj minél több természetes, kevésbé feldolgozott ételt fogyasztani, amelyek normális mértékben aktiválják az örömhormonok termelődését, és nem okoznak addikciót.
A kettlebelles edzés előnyei
A kettlebell egy különleges gömb alakú súlyzó, amellyel hatékonyan átmozgatható az egész test. Otthon is kiválóan használható, miközben segíti a zsírégetést, erősíti a mélyizmokat, és javítja az egyensúlyt. Rövid, de intenzív edzéseivel gyorsan formába hozhatjuk magunkat.
Ne halogassuk, avagy miért fontos a visszér kezelése?
A visszérbetegség a vénák kóros kitágulását jelenti, melynek kialakulásában a genetikai hajlam mellett a tartós megterhelés és az állómunka is szerepet játszik. Kezeletlenül a visszér rontja a végtag vérkeringését, és akár trombózist is okozhat, ezért a mielőbbi kezelés kiemelten fontos.
A jó és hatékony légzés művészete
Levegő, ebből következően légzés nélkül nem tudunk létezni, de vajon hogyan kéne lélegezni, hogy jól csináljuk?
Téli madáretetés szabályai – így segíthetünk a madaraknak biztonságosan
A tél beköszöntével a természet megváltozik, az élelemforrások pedig egyre szűkösebbé válnak a madarak számára. Ilyenkor sokan szeretnénk segíteni a kertünk, erkélyünk környékén élő kis szárnyasokat, de fontos tudni: a madáretetés felelősséggel jár.
A csend, amely összeköt – Mindenszentek és Halottak napja
Ahogy az ősz lassan átszínezi a tájat, és a hűvös levegőben megjelenik a füst és a gyertyák illata, elérkezik az évnek az az időszaka, amikor megállunk egy pillanatra. November elején nem a rohanásé, nem a zajé a főszerep. A temetők fényei, a mécsesek pislákolása, a virágok halk üzenete mind-mind arról mesél, hogy az emlékezésben ott van az élet legmélyebb szeretete.