Addiktív ételek nyomában
- Dátum: 2022.11.07., 06:51
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- addikció, ételfüggőség, étkezés, feldolgozott élelmiszer, fogyasztás, örömhormon, pizza, sajt
Az ételfüggőség egyre gyakoribb szenvedélybetegség napjainkban, mely a népesség legalább 20 százalékát érinti különböző mértékben. Jó, ha tudjuk azonban, hogy nem minden étel okoz ugyanolyan erős addikciót.
Az ételfüggők szó szerint rabjai bizonyos ízeknek: legyőzhetetlen erős késztetést éreznek, hogy kedvenc kajájukat magukévá tegyék, lehetőleg minél gyorsabban és minél nagyobb mennyiségben. A Michigani Egyetem kutatói néhány évvel ezelőtt megvizsgálták, mely ételek okoznak a legkönnyebben és a legerősebben függőséget.
Akárcsak a drogfüggőség és más addikciók esetében, a háttérben az agy jutalmazásért felelős rendszerének rendellenes működése áll. Ez a rendszer dopamint és más örömhormonokat szabadít fel evéskor, így garantálva, hogy a táplálkozás – ami ugye elengedhetetlen a túléléshez – pozitív dologként éljen benned. A cukorban és zsírban tocsogó gyorskaják azonban a normálisnál jóval erősebben váltják ki ezt a választ. Minél többet eszel belőlük, az agyad annál jobban rászokik a dologra, és egyre nagyobb mennyiség szükséges hozzá, hogy kiváltódjanak az örömingerek.
A tudósok 518 személyt vontak be kutatásukba, akiknek 35, természetes és feldolgozott étellel kapcsolatos viszonyát vizsgálták meg. A résztvevők 7-10 százaléka mutatta a teljes függőség tüneteit, 92 százalékuknál pedig megállapítható volt a normálisnál valamelyest nagyobb vágy egyes ételek iránt. A szakemberek a Yale Ételaddikciós Skálát használták (Yale Food Addiction Scale = YFAS), hogy megállapítsák, mely ételek okozzák a legnagyobb függőséget. A skála értékei 1 és 7 között mozognak: minél magasabb a szám, annál addiktívabb egy étel.
A 35 vizsgált étel közül ezek bizonyultak a legaddiktívabbaknak:
1. Pizza – 4,01
2. Csokoládé – 3,73
3. Csipsz – 3,73
4. Sütemények – 3,71
5. Fagylalt – 3,68
6. Hasábburgonya – 3,60
7. Sajtburger – 3,51
8. Cukros üdítőitalok – 3,29
9. Torta – 3,26
10. Sajt – 3,22
11. Bacon – 3,03
12. Rántott csirke – 2,97
13. Kalács – 2,73
14. Vajas pattogatott kukorica – 2,64
15. Gabonapehely – 2,59
16. Gumicukor – 2,57
17. Steak – 2,54
18. Muffin – 2,50
19. Mogyoró – 2,47
20. Tojás – 2,18
Nem véletlen, hogy a lista szereplői mind cukorban, zsírban vagy mindkettőben igencsak gazdagok.
Az ételfüggőség ellen megfelelő étrenddel védekezhetsz. Próbálj minél több természetes, kevésbé feldolgozott ételt fogyasztani, amelyek normális mértékben aktiválják az örömhormonok termelődését, és nem okoznak addikciót.
Az érzelmi zsenik köztünk járnak – avagy miért nem elég az IQ a boldogsághoz

Képzeljék el, hogy van valaki, aki nem biztos, hogy ő a legokosabb a szobában, mégis mindenki szereti, vele könnyű beszélgetni, és valahogy mindig tudja, mit kell mondani. Ő az a típus, akinek nem esik nehezére kezelni a stresszt, empatikus, és nem omlik össze egy kritika hallatán sem.
Így működik a néma segélykérés

Egy balatonboglári étteremben egy nő a bántalmazottak kézjelzésével kért segítséget a pincértől. A személyzet azonnal értesítette a rendőrséget, akik a nő volt párját bilincsben vitték el. A Sign for Help kézjel a családon belüli erőszak áldozatainak segít csendben jelezni, ha veszélyben vannak.
A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
A nőgyógyászati rákszűrés fontossága

Senki sem szeret orvoshoz járni, különösen nem nőgyógyászati vizsgálatra. Sokan halogatják a rákszűrést, mert kellemetlennek, időigényesnek érzik, pedig valójában egy néhány perces, egyszerű eljárásról van szó, amely életet menthet.
A gyermekkori játék nyomai felnőttkorban

Sokszor azt hisszük, hogy a játék – általánosságban értve – csak a fiatalok számára szórakoztató. Holott a valóság éppen az ellenkezője, ugyanis a sport az egyik legfontosabb alap, amire a test és a lélek épül. Nem csupán szabadidős tevékenység, hanem a fejlődés motorja, ami már korán megtanít arra, hogyan bánjunk önmagunkkal, a szervezetünkkel és a másik emberrel.