Addiktív ételek nyomában
- Dátum: 2022.11.07., 06:51
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- addikció, ételfüggőség, étkezés, feldolgozott élelmiszer, fogyasztás, örömhormon, pizza, sajt
Az ételfüggőség egyre gyakoribb szenvedélybetegség napjainkban, mely a népesség legalább 20 százalékát érinti különböző mértékben. Jó, ha tudjuk azonban, hogy nem minden étel okoz ugyanolyan erős addikciót.
Az ételfüggők szó szerint rabjai bizonyos ízeknek: legyőzhetetlen erős késztetést éreznek, hogy kedvenc kajájukat magukévá tegyék, lehetőleg minél gyorsabban és minél nagyobb mennyiségben. A Michigani Egyetem kutatói néhány évvel ezelőtt megvizsgálták, mely ételek okoznak a legkönnyebben és a legerősebben függőséget.
Akárcsak a drogfüggőség és más addikciók esetében, a háttérben az agy jutalmazásért felelős rendszerének rendellenes működése áll. Ez a rendszer dopamint és más örömhormonokat szabadít fel evéskor, így garantálva, hogy a táplálkozás – ami ugye elengedhetetlen a túléléshez – pozitív dologként éljen benned. A cukorban és zsírban tocsogó gyorskaják azonban a normálisnál jóval erősebben váltják ki ezt a választ. Minél többet eszel belőlük, az agyad annál jobban rászokik a dologra, és egyre nagyobb mennyiség szükséges hozzá, hogy kiváltódjanak az örömingerek.
A tudósok 518 személyt vontak be kutatásukba, akiknek 35, természetes és feldolgozott étellel kapcsolatos viszonyát vizsgálták meg. A résztvevők 7-10 százaléka mutatta a teljes függőség tüneteit, 92 százalékuknál pedig megállapítható volt a normálisnál valamelyest nagyobb vágy egyes ételek iránt. A szakemberek a Yale Ételaddikciós Skálát használták (Yale Food Addiction Scale = YFAS), hogy megállapítsák, mely ételek okozzák a legnagyobb függőséget. A skála értékei 1 és 7 között mozognak: minél magasabb a szám, annál addiktívabb egy étel.
A 35 vizsgált étel közül ezek bizonyultak a legaddiktívabbaknak:
1. Pizza – 4,01
2. Csokoládé – 3,73
3. Csipsz – 3,73
4. Sütemények – 3,71
5. Fagylalt – 3,68
6. Hasábburgonya – 3,60
7. Sajtburger – 3,51
8. Cukros üdítőitalok – 3,29
9. Torta – 3,26
10. Sajt – 3,22
11. Bacon – 3,03
12. Rántott csirke – 2,97
13. Kalács – 2,73
14. Vajas pattogatott kukorica – 2,64
15. Gabonapehely – 2,59
16. Gumicukor – 2,57
17. Steak – 2,54
18. Muffin – 2,50
19. Mogyoró – 2,47
20. Tojás – 2,18
Nem véletlen, hogy a lista szereplői mind cukorban, zsírban vagy mindkettőben igencsak gazdagok.
Az ételfüggőség ellen megfelelő étrenddel védekezhetsz. Próbálj minél több természetes, kevésbé feldolgozott ételt fogyasztani, amelyek normális mértékben aktiválják az örömhormonok termelődését, és nem okoznak addikciót.
A kézfertőtlenítők árnyoldala

A kézfertőtlenítők mindennapjaink részévé váltak, mióta 2020-ban a Covid járvány során elterjedtek megelőzésképpen. Azonban ez nem egy olyan csodaszer, amit csak úgy a végtelenségig lehet használni és semmi egészségügyi hátránya nem lesz. A bőrünk sokszor hálátlanul fogadja ezt, a különböző adalékanyagok és alkoholtartalom miatt.
A Montessori alapelvek

Maria Montessori, olasz orvosnő és pedagógus, a róla elnevezett pedagógiai-pszichológiai nevelési módszerek kidolgozója, mely teljesen forradalmasította a XX. századi gyereknevelést.
Mi az a kapszula ruhatár?

A „kapszula ruhatár” (angolul: capsule wardrobe) egy olyan ruhatár, amely tudatosan válogatott, kevés, de jól kombinálható alapdarabokból áll. A célja az, hogy kevesebb, de jobb minőségű ruhánk legyen, amelyeket hosszabb ideig tudunk hordani.
Milyen problémák esetén ajánlott a kompressziós harisnya?

A kompressziós harisnya egy speciális ruhadarab, amely a lábakon és a lábfejeken kifejtett nyomás segítségével javítja a vérkeringést, és megelőzi a visszerek kialakulását. Különböző erősségű nyomást fejt ki, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet. Gyógyászati segédeszközként hasznos, és különösen hasznos krónikus vénás elégtelenség, visszér, nyiroködéma, valamint trombózis megelőzésében.
Lupusz, a rejtőzködő betegség

Aki nézett az elmúlt 10-15 évben tévéműsort, annak nem lesz ismeretlen a lupusz szó hangzása, de valóban tudjuk, hogy mi is az?!