Menü

Finom és egészséges gyógyteák

A hűvösebb napokkal nem csak a meleg ruházat, de a meleg italok is előkerülnek, mint például a tea. Bár a gyógyteák hivatalosan nem számítanak teának, mivel nem a tea alapanyagából, vagyis a teacserjéből – pontosabban annak leveléből - készülnek, hanem különböző gyógynövények részeiből forrázással vagy áztatással. Ez azonban ne riasszon el senkit, ugyanolyan módon és formában élvezhetjük őket, mint a teákat, sőt, a gyógynövényeknek specifikus egészségmegőrző tulajdonságai vannak.

Van, amelyik az immunrendszert erősíti, van, amelyik gyulladáscsökkentő hatással bír és van, amelyik az emésztésünket javítja. Persze a teacserje egyes fajtái is rendelkeznek jótékony egészségügyi hatásokkal, mint például a zöld tea, ami szintén jó immunerősítő, azonban ezekben koffein is található, így nem ajánlott este fogyasztani, mivel álmatlanságot is okozhat.

Az egyik ismert és népszerű gyógytea a gyömbértea. Sokaknak ismerős lehet gyermekkorukból, mivel régen ezt adták hosszabb utazások alkalmával hányinger ellen. Nagy mennyiségű vas és kálium található benne, valamint B3-, B6- és C-vitamin is. Ezeknek köszönhetően immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatással is bír, ezen kívül pedig nyugtatja a gyomrot, segíti a bélrendszer működését és ahogy fentebb is írtuk, kiváló hányinger enyhítésére is. Érdemes megemlíteni, hogy nagy mennyiségben fogyasztva lassítja a véralvadást, így aki eleve valamilyen véralvadásgátló gyógyszert szed, mértékkel fogyassza.

Egy másik közkedvelt gyógytea a hibiszkuszból készül. Gyakran csipkebogyóval keverve kapni, mivel rendkívül harmonikus ízkombinációt eredményez, azonban önmagában is megállja a helyét. Kissé savanykás ízű, rendkívül frissítő. A belőle készült főzet antioxidánsokat tartalmaz, valamint káliumot, kalciumot, magnéziumot is. Hatékony vírusölő, így az influenza szezonban kifejezetten szerencsés fogyasztani, valamint a szív- és érrendszerre is jótékony hatással van. Ahogy a gyömbértea esetében, úgy itt is meg kell említenünk a kivételeket. Mivel vízhajtó tulajdonságú, ezért aki ilyen gyógyszert szed, ritkán fogyasszon hibiszkuszteát.

A csipkebogyóteát szinte mindenki ismeri. Gyakran a hibiszkusszal együtt lehet kapni, mivel kiváló kombináció íz és hatás szempontjából is. A csipkebogyó magas C- és E-vitamin tartalmáról ismert, valamint az egyik legmagasabb antioxidáns-tartalmú növény a világon. Ezen tulajdonságai miatt főként immunerősítőként tartják számon, de a bőrre, valamint a szív- és érrendszerre is jó hatással van.

Mivel ennél a gyógyteánál fontos a vitamin tartalom, ezért érdemes nem leforrázni, hanem alacsonyabb hőfokon áztatni – nagyjából 60 Celsius-fok körül. Efölött a hőmérséklet fölött a C-vitamin bomlása megindul. Ez igaz minden teára és gyümölcsre, így, ha nem szeretnénk elveszteni az értékes vitamint, inkább alacsony hőfokon, kicsit hosszabb ideig áztassuk.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.