Menü

Finom és egészséges gyógyteák

A hűvösebb napokkal nem csak a meleg ruházat, de a meleg italok is előkerülnek, mint például a tea. Bár a gyógyteák hivatalosan nem számítanak teának, mivel nem a tea alapanyagából, vagyis a teacserjéből – pontosabban annak leveléből - készülnek, hanem különböző gyógynövények részeiből forrázással vagy áztatással. Ez azonban ne riasszon el senkit, ugyanolyan módon és formában élvezhetjük őket, mint a teákat, sőt, a gyógynövényeknek specifikus egészségmegőrző tulajdonságai vannak.

Van, amelyik az immunrendszert erősíti, van, amelyik gyulladáscsökkentő hatással bír és van, amelyik az emésztésünket javítja. Persze a teacserje egyes fajtái is rendelkeznek jótékony egészségügyi hatásokkal, mint például a zöld tea, ami szintén jó immunerősítő, azonban ezekben koffein is található, így nem ajánlott este fogyasztani, mivel álmatlanságot is okozhat.

Az egyik ismert és népszerű gyógytea a gyömbértea. Sokaknak ismerős lehet gyermekkorukból, mivel régen ezt adták hosszabb utazások alkalmával hányinger ellen. Nagy mennyiségű vas és kálium található benne, valamint B3-, B6- és C-vitamin is. Ezeknek köszönhetően immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatással is bír, ezen kívül pedig nyugtatja a gyomrot, segíti a bélrendszer működését és ahogy fentebb is írtuk, kiváló hányinger enyhítésére is. Érdemes megemlíteni, hogy nagy mennyiségben fogyasztva lassítja a véralvadást, így aki eleve valamilyen véralvadásgátló gyógyszert szed, mértékkel fogyassza.

Egy másik közkedvelt gyógytea a hibiszkuszból készül. Gyakran csipkebogyóval keverve kapni, mivel rendkívül harmonikus ízkombinációt eredményez, azonban önmagában is megállja a helyét. Kissé savanykás ízű, rendkívül frissítő. A belőle készült főzet antioxidánsokat tartalmaz, valamint káliumot, kalciumot, magnéziumot is. Hatékony vírusölő, így az influenza szezonban kifejezetten szerencsés fogyasztani, valamint a szív- és érrendszerre is jótékony hatással van. Ahogy a gyömbértea esetében, úgy itt is meg kell említenünk a kivételeket. Mivel vízhajtó tulajdonságú, ezért aki ilyen gyógyszert szed, ritkán fogyasszon hibiszkuszteát.

A csipkebogyóteát szinte mindenki ismeri. Gyakran a hibiszkusszal együtt lehet kapni, mivel kiváló kombináció íz és hatás szempontjából is. A csipkebogyó magas C- és E-vitamin tartalmáról ismert, valamint az egyik legmagasabb antioxidáns-tartalmú növény a világon. Ezen tulajdonságai miatt főként immunerősítőként tartják számon, de a bőrre, valamint a szív- és érrendszerre is jó hatással van.

Mivel ennél a gyógyteánál fontos a vitamin tartalom, ezért érdemes nem leforrázni, hanem alacsonyabb hőfokon áztatni – nagyjából 60 Celsius-fok körül. Efölött a hőmérséklet fölött a C-vitamin bomlása megindul. Ez igaz minden teára és gyümölcsre, így, ha nem szeretnénk elveszteni az értékes vitamint, inkább alacsony hőfokon, kicsit hosszabb ideig áztassuk.

Stresszkezelés hatékonyan

Múlt cikkünkben nemrégiben arról számoltunk be, hogy egyre több a stresszel kapcsolatos megbetegedés, mely az emberek mentális is fizikai állapotára előbb-utóbb kihat, ezért, ha jó ideje stresszes életet élünk, ideje változtatni.

A stressz megbetegít?

Egyre több a stresszel kapcsolatos megbetegedés, ez pedig az emberek mentális is fizikai állapotán előbb-utóbb meglátszik. Ha az tünetek valamelyikét tapasztaljuk, lehet, hogy túl stresszes életet élünk és ideje változtatni.

Illóolajokkal a légutak egészségéért

A hideg időben könnyebben megbetegszünk, ami jellemzően a légutakat érinti, de természetes anyagokkal is segíthetjük a gyógyulást.

Jön a csúnya pulcsik világnapja!

December 16-án tartják - nem hivatalosan - a csúnya pulcsik világnapját, melyhez már számos boltban és online webshopban lehet válogatni a giccses karácsonyi mintás kötött felsőkből.

A vásárlásfüggőség tünetei

A vásárlásfüggőség a viselkedési függőségek csoportjába tartozó betegség, ami során a beteg túlzott vágyat érez az ismételt vásárlás iránt. A vásárlás jellemzően nem a valós szükségletek kielégítésére irányul, hanem öncélú és kontrollálhatatlan belső igényre válaszol, melynek hátterében lelki okok vannak. Fiziológiai és/vagy pszichológiai függőség jellemzi bizonyos termékektől és szolgáltatásoktól.