Menü

Finom és egészséges gyógyteák

A hűvösebb napokkal nem csak a meleg ruházat, de a meleg italok is előkerülnek, mint például a tea. Bár a gyógyteák hivatalosan nem számítanak teának, mivel nem a tea alapanyagából, vagyis a teacserjéből – pontosabban annak leveléből - készülnek, hanem különböző gyógynövények részeiből forrázással vagy áztatással. Ez azonban ne riasszon el senkit, ugyanolyan módon és formában élvezhetjük őket, mint a teákat, sőt, a gyógynövényeknek specifikus egészségmegőrző tulajdonságai vannak.

Van, amelyik az immunrendszert erősíti, van, amelyik gyulladáscsökkentő hatással bír és van, amelyik az emésztésünket javítja. Persze a teacserje egyes fajtái is rendelkeznek jótékony egészségügyi hatásokkal, mint például a zöld tea, ami szintén jó immunerősítő, azonban ezekben koffein is található, így nem ajánlott este fogyasztani, mivel álmatlanságot is okozhat.

Az egyik ismert és népszerű gyógytea a gyömbértea. Sokaknak ismerős lehet gyermekkorukból, mivel régen ezt adták hosszabb utazások alkalmával hányinger ellen. Nagy mennyiségű vas és kálium található benne, valamint B3-, B6- és C-vitamin is. Ezeknek köszönhetően immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatással is bír, ezen kívül pedig nyugtatja a gyomrot, segíti a bélrendszer működését és ahogy fentebb is írtuk, kiváló hányinger enyhítésére is. Érdemes megemlíteni, hogy nagy mennyiségben fogyasztva lassítja a véralvadást, így aki eleve valamilyen véralvadásgátló gyógyszert szed, mértékkel fogyassza.

Egy másik közkedvelt gyógytea a hibiszkuszból készül. Gyakran csipkebogyóval keverve kapni, mivel rendkívül harmonikus ízkombinációt eredményez, azonban önmagában is megállja a helyét. Kissé savanykás ízű, rendkívül frissítő. A belőle készült főzet antioxidánsokat tartalmaz, valamint káliumot, kalciumot, magnéziumot is. Hatékony vírusölő, így az influenza szezonban kifejezetten szerencsés fogyasztani, valamint a szív- és érrendszerre is jótékony hatással van. Ahogy a gyömbértea esetében, úgy itt is meg kell említenünk a kivételeket. Mivel vízhajtó tulajdonságú, ezért aki ilyen gyógyszert szed, ritkán fogyasszon hibiszkuszteát.

A csipkebogyóteát szinte mindenki ismeri. Gyakran a hibiszkusszal együtt lehet kapni, mivel kiváló kombináció íz és hatás szempontjából is. A csipkebogyó magas C- és E-vitamin tartalmáról ismert, valamint az egyik legmagasabb antioxidáns-tartalmú növény a világon. Ezen tulajdonságai miatt főként immunerősítőként tartják számon, de a bőrre, valamint a szív- és érrendszerre is jó hatással van.

Mivel ennél a gyógyteánál fontos a vitamin tartalom, ezért érdemes nem leforrázni, hanem alacsonyabb hőfokon áztatni – nagyjából 60 Celsius-fok körül. Efölött a hőmérséklet fölött a C-vitamin bomlása megindul. Ez igaz minden teára és gyümölcsre, így, ha nem szeretnénk elveszteni az értékes vitamint, inkább alacsony hőfokon, kicsit hosszabb ideig áztassuk.

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.