Menü

Néhány spórolós tipp az ünnepek közeledtével

A karácsony hangulata, izgalma, készülődése semmi máshoz nem hasonlítható, van, aki egész évben ezt az időszakot várja és tartja a legmeghittebb ünnepnek, ám az árak hirtelen mértékű növekedésével és mai felgyorsult világgal már egyre nehezebb kigazdálkodni az adventi időszakkal járó költségeket, kiadásokat az adventi koszorúval kezdve az ajándékvásárláson át az ünnepi menüig.

Múltbéli cikkünkkel adtunk tippeket az adventi dekoráció és koszorú pénztárcabarát, házi módszerekkel való elkészítéséhez, most más filléres, spórolós ötleteket hoztunk.

Vitathatatlan, hogy az év egyik legköltségesebb ünnepéről van szó, hiszen – háziasszonyok jól tudják – mire az ünnepi fogások, sütemények, desszertek asztalra kerülnek, pompázó tálalásban, már az is maga egy vagyon, nem is beszélve a körítésről, dekorációról, egy szép asztalterítőről, egy doboz újabb karácsonyfadíszről, az ajándékok tömkelegéről a sok rokonnak. Ha mindenkinek csak egy apróságot adunk, már az is egy kisebb vagyon.

Amennyiben gyerekeink vannak, számukra mindenképp törekszünk megteremteni a tökéletes ünnepi környezetet, így bizony nem kis fejtörést okoz már az ünnepi heteket megelőzőleg mindennek a kigazdálkodása.

Nem szeretnék számolásokba bocsátkozni, semmiképp sem szeretném az ünnepet pénzzel mérhetővé tenni, hiszen nem erről szól, nem a pénzköltésről, nem az eszement takarításról, a függönymosásról vagy a legszebb küllemű bejgliről, azonban minden pénzbe kerül, nem is kevésbe. Szükség lesz néhány spórolós tippre, mellyel kicsit könnyebben tudjuk kigazdálkodni a karácsonnyal, szilveszterrel járó nem csekély kiadásokat.

A legfontosabb, hogy a vásárlást megfontoltan végezzük, legyen megírt listánk, amelytől ne térjünk el, legyen az a legmutatósabb dekorholmi vagy fényfüzér. Ezekből jó lesz a tavalyi is, lássuk be, ne hagyjuk magunkat elcsábulni. Különben is tavaly is megvettük az újat.

A dekorációval és a menüsorral is könnyű túllőni a célon. Nem kell 4 féle főétel, 3 féle sütemény, lássuk be, hogy nem fogy el, hetekig azt a bejglit esszük és különben is mindenhol mindennel kínálnak.

Az ajándékozás is okozhat fejtörést a megnövekedett költségek miatt. Idén érdemes előnyben részesíteni a házilag készített ajándékokat, egy dzsemet, chutneyt, süteményt, gondosan becsomagolt mézeskalácsot, a magunk készítette gyertyákat, ajándékcsomagot.

Spórolási ötlet és szerintem meggondolandó, hogy jó minőségű használt ruhát vásárolunk, magyarul turkálunk, alaposan kitisztítjuk, előkészítjük és azt adjuk át a családnak. Láttam már így ajándéknak sálat, sapkát, egy szép pulóvert, plüssállatot, kendőt, melyekről nem mondanánk meg, hogy nem új, az ára pedig mégis sokkal barátságosabb.

Sokat lehet segíteni a készülődésben magunkon azzal, ha időben elkezdjük a szükséges holmik megvásárlását, én magam már az ősszel elkezdek ötletelni, vásárolni.

Sok dolog online éri meg jobban, még szállítási díjjal is, sok ötletes és kreatív ajándéktárgyat tudunk beszerezni a világháló segítségével, de ötleteket is kaphatunk a saját magunk készítette dekortárgyakhoz, ajándékokhoz, ünnepi menühöz. Érdemes böngészni a neten.

Ha tudjuk, akkor különítsük el az ünnepi menü hozzávalóit, vegyük meg előre, apránként.

A hús eláll a fagyasztóban, meg lehet venni több részletben is a menü hozzávalóit. Ne időzítsünk mindent az utolsó hónapra, hiszen a fizetésünk attól nem lesz több sem novemberben, sem decemberben, hogy itt a karácsony.

Új ruhát sem az ünnepre, sem az óévbúcsúztatásra nem érdemes venni, sokszor elég körbe nézni a szekrényben és feldobni egy-két olcsóbb kiegészítővel, övvel, sállal a meglévő ruháinkat. Egy kis fekete ruha soha nem megy ki a divatból, ügyes kezű varrónő ismerőseink könnyen feldobhatják egy kis csipkedíszítéssel.

Sajnos a mostani gazdasági helyzetre való tekintettel, talán sosem volt még ennyire nehéz spórolós ötletekkel előállni, s amúgy is mindenki ott spórol, ahol csak tud, mégis szerettünk volna néhány pénztárcabarát ötlettel segíteni a készülődést. Kellemes adventi időszakot kívánunk!

Stresszkezelés hatékonyan

Múlt cikkünkben nemrégiben arról számoltunk be, hogy egyre több a stresszel kapcsolatos megbetegedés, mely az emberek mentális is fizikai állapotára előbb-utóbb kihat, ezért, ha jó ideje stresszes életet élünk, ideje változtatni.

A stressz megbetegít?

Egyre több a stresszel kapcsolatos megbetegedés, ez pedig az emberek mentális is fizikai állapotán előbb-utóbb meglátszik. Ha az tünetek valamelyikét tapasztaljuk, lehet, hogy túl stresszes életet élünk és ideje változtatni.

Illóolajokkal a légutak egészségéért

A hideg időben könnyebben megbetegszünk, ami jellemzően a légutakat érinti, de természetes anyagokkal is segíthetjük a gyógyulást.

Jön a csúnya pulcsik világnapja!

December 16-án tartják - nem hivatalosan - a csúnya pulcsik világnapját, melyhez már számos boltban és online webshopban lehet válogatni a giccses karácsonyi mintás kötött felsőkből.

A vásárlásfüggőség tünetei

A vásárlásfüggőség a viselkedési függőségek csoportjába tartozó betegség, ami során a beteg túlzott vágyat érez az ismételt vásárlás iránt. A vásárlás jellemzően nem a valós szükségletek kielégítésére irányul, hanem öncélú és kontrollálhatatlan belső igényre válaszol, melynek hátterében lelki okok vannak. Fiziológiai és/vagy pszichológiai függőség jellemzi bizonyos termékektől és szolgáltatásoktól.