Menü

A szaunázás szabályai és jótékony hatásai

A szaunázás évezredek óta népszerű tevékenység, nem véletlenül, ugyanis számos pozitív egészségügyi hatása van az izzasztás gyógyító erejének.

Ma már minden uszodában és wellnesshotelben része a szolgáltatásnak a szauna. Általában pihenés és relaxáció miatt keresik fel az emberek, de gyógyászati célokra is használják, azonban mivel nem mindenkinek ajánlott, így célszerű néhány szabályt figyelembe venni és betartani.

A szervezetre gyakorolt pozitív hatás vitathatatlan, gondoljunk a szív-és érrendszerre kifejtett pozitív hatásra, illetve a szauna szintén jó hatással van a bőrpanaszokra is, hiszen az izzadás egyfajta tisztulás, melytől a bőrünk felfrissül és megszabadul a méreganyagoktól, ám tudni kell, hogy egyes bőrproblémáknál éppen kerülni kell a használatát, ha valaki például ekcémával küzd, kerülje a szaunavilágot.

A légúti betegségek kezelésére rendkívül jótékony, ezért egy könnyű megfázás esetén is érdemes beülni egy jó illatú, illóolajos szaunázásra.

Ha valaki szaunázni szeretne, célszerű betartani a szabályokat, hogy a leghatékonyabb legyen. Vizes testtel például nem használjuk a szaunát, tehát úszás után először szárazra töröljük magunkat és utána megyünk a kabinba.

A padra minden esetben tegyünk tiszta lepedőt vagy törülközőt és erre üljünk rá.

A szaunázás után mindenféleképp fogyasszunk néhány pohár vizet, hogy pótoljuk a folyadékveszteséget. Már egyetlen alkalommal testünk akár fél liter vizet is veszíthet, ha ennek nem pótoljuk legalább egy részét, akkor könnyen dehidratáltak lehetünk, ami akár eszméletvesztéshez is vezethet.

Az igazi szaunázás ruha nélküli, ugyanis így jobban beindul az izzadás és higiénikusabb is, mint vizes fürdőruhában.

Szaunázni csendben illik, hiszen sokan relaxálásra használják.

A szaunázásnak káros hatásai is vannak, ezek közül említendő a mértéktelen használat. Senkinek sem javasolt 10-15 percnél tovább tartózkodni a forró kabinban, mert rosszulléthez vezethet. Ha szédülünk vagy rossz a közérzetünk, akkor nem szabad használni, ezesetben igyunk folyadékot és kerüljük a wellnessrészleget.

Ha ismerjük a szauna jótékony hatásait, előnyeit, hátrányait, illetve betartjuk a szaunázás szabályait, akkor biztosan jól használjuk és hatásos lesz.

Az akut veseelégtelenség okai

Akut veseelégtelenségről akkor beszélünk, ha a veseműködés néhány óra vagy néhány nap leforgása alatt oly mértékben romlik, hogy a veseszövetek több mint 60 százaléka már nem képes ellátni feladatát.

Házi praktikák tyúkszem ellen

Mielőtt nekilátnánk a tyúkszem kezeléséhez, bizonyosodjunk meg, hogy tényleg arról van-e szó. A vírusok által okozott tyúkszemek inkább a fiatalokra jellemzőek.

Hogyan feküdjünk, hogy jól aludjunk?

Az alvásnak kiemelten fontos szerepe van életünkben, hiszen ha nem tudunk pihenni, annak komoly egészségügyi következményei vannak és hosszú távon igen veszélyes lehet. Mai cikkünkben összeszedtük, milyen pózban ajánlott piheni és hogyan lehet pihentető az alvásunk.

Göndör haj ápolása

A göndörhajúakat sokan irigylik természetesen szép fürtjeikért, ők maguk pedig néha legszívesebben cserélnének azokkal, akiknek egyenes haja van, - az egyenes hajúak meg hullámos hajról álmodnak-, való igaz a göndör haj akkor szép, ha megfelelő ápolást kap, mely sokszor többet jelent egy egyszerű hajmosásnál.

Rendszeresen fellángol az ajakherpesze? Ez okozza a kiújulását

Akinek egyszer már kialakult az ajkán herpesz, annak sajnos fel kell készülnie arra, hogy a kellemetlen, fájdalmas hólyagok újra megjelennek.