Menü

A szaunázás szabályai és jótékony hatásai

A szaunázás évezredek óta népszerű tevékenység, nem véletlenül, ugyanis számos pozitív egészségügyi hatása van az izzasztás gyógyító erejének.

Ma már minden uszodában és wellnesshotelben része a szolgáltatásnak a szauna. Általában pihenés és relaxáció miatt keresik fel az emberek, de gyógyászati célokra is használják, azonban mivel nem mindenkinek ajánlott, így célszerű néhány szabályt figyelembe venni és betartani.

A szervezetre gyakorolt pozitív hatás vitathatatlan, gondoljunk a szív-és érrendszerre kifejtett pozitív hatásra, illetve a szauna szintén jó hatással van a bőrpanaszokra is, hiszen az izzadás egyfajta tisztulás, melytől a bőrünk felfrissül és megszabadul a méreganyagoktól, ám tudni kell, hogy egyes bőrproblémáknál éppen kerülni kell a használatát, ha valaki például ekcémával küzd, kerülje a szaunavilágot.

A légúti betegségek kezelésére rendkívül jótékony, ezért egy könnyű megfázás esetén is érdemes beülni egy jó illatú, illóolajos szaunázásra.

Ha valaki szaunázni szeretne, célszerű betartani a szabályokat, hogy a leghatékonyabb legyen. Vizes testtel például nem használjuk a szaunát, tehát úszás után először szárazra töröljük magunkat és utána megyünk a kabinba.

A padra minden esetben tegyünk tiszta lepedőt vagy törülközőt és erre üljünk rá.

A szaunázás után mindenféleképp fogyasszunk néhány pohár vizet, hogy pótoljuk a folyadékveszteséget. Már egyetlen alkalommal testünk akár fél liter vizet is veszíthet, ha ennek nem pótoljuk legalább egy részét, akkor könnyen dehidratáltak lehetünk, ami akár eszméletvesztéshez is vezethet.

Az igazi szaunázás ruha nélküli, ugyanis így jobban beindul az izzadás és higiénikusabb is, mint vizes fürdőruhában.

Szaunázni csendben illik, hiszen sokan relaxálásra használják.

A szaunázásnak káros hatásai is vannak, ezek közül említendő a mértéktelen használat. Senkinek sem javasolt 10-15 percnél tovább tartózkodni a forró kabinban, mert rosszulléthez vezethet. Ha szédülünk vagy rossz a közérzetünk, akkor nem szabad használni, ezesetben igyunk folyadékot és kerüljük a wellnessrészleget.

Ha ismerjük a szauna jótékony hatásait, előnyeit, hátrányait, illetve betartjuk a szaunázás szabályait, akkor biztosan jól használjuk és hatásos lesz.

Súlyos okai is lehetnek a lábszárviszketésnek

A bőrszárazság a viszketés egyik leggyakoribb oka, amellyel többek között az a probléma, hogy bár a vakarás időlegesen enyhíti a tünetet, könnyen gyulladást eredményezhet, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Idősebb korban a bőr elvékonyodik, kevesebb nedvességet köt meg, ami hamarabb kiszáradáshoz, viszketéshez vezet.

Tornázzunk le az arcunkról pár évet!

Ha szeretnénk, hogy sokáig vékony és fiatalos maradjon az arcunk, akkor a kedvenc hidratáló krémünk mellé kipróbálhatjuk az arcjógát, mely segít, hogy a bőr fiatalos és feszes maradjon.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.