Menü

Miért leszünk libabőrösek?

A libabőr minden ember számára ismerős, hiszen egy akaratlan reakció testünk részéről, de vajon miért is alakul ki ez?

A libabőr, orvosi nevén cutis anserina, egy ingerre érkező reakció, mely a szimpatikus idegrendszerünktől indul és hideg, vagy bizonyos intenzív érzelmek hatására alakul ki. Legfőképpen a karon jelenik meg, de előfordul a lábszárakon, fenéken, vagy a nyakon is. Ez a jelenség tulajdonképpen a bőr alatt húzódó apró izmok összehúzódása, ami a szőrtüszők kiemelkedését okozza.

Funkcionalitását az evolúció során már elvesztette, mivel régebben arra szolgált, hogy a szőr kiemelése félelmetesebbé tette egy harc közben az embert. Ez valami hasonló dolog, mint amikor a kutyák felborzolják a szőrüket, ha veszélyben érzik magukat. Emellett hőtároló szerepe is volt, mivel az izmok munkájával a szigetelő faggyú réteg kiürült, ami a hideg ellen is védte az illetőt. Ezeknek már nincs jelentősége, hiszen nem kell megküzdenünk őskori lényekkel táplálékszerzés reményében és most már hideg ellen is ruházkodással védekezünk.

A negatív stressz, a félelem és a veszély is lehet ránk ilyen hatással. Libabőr nem csak negatív érzésekkel, vagy érzelmekkel párosul, hanem akkor is kialakulhat, ha valamilyen pozitív élmény ér bennünket. Biztosan ismeri mindenki azt az érzést, amikor meghall egy bizonyos zenét és ez olyan boldogságot, élvezetet nyújt, hogy futkos rajtunk a hideg. Erre pedig érdekes módon nem mindenki képes, csupán az emberiség nagyjából kétharmada és abszolút agyban dől el. Ki tud libabőrös lenni, azoknak több idegrost kapcsolja össze a hallást ingerfelvevő részét az érzelem-monitorozásért felelős agyi résszel. Ennek magasabb fokozata, amikor már nem csak így reagál a bőrünk, hanem képes a kar is bizseregni.

Az érzelmi intelligenciával is összefüggéseket találtak, mivel aki ki meri nyilvánítani érzelmeit, képes átadni magát az érzéseinek, nagyon eséllyel képesek libabőrösödni. Sőt, ez egyfajta rezgés érzékelés is lehet, mert vannak emberek, akik képesek ráhangolódni a mások által átélt érzésekre, ez pedig magával hozhatja a mi kis reakciónkat is. Nemrégiben kutatások irányultak arra is, hogy vannak emberek, akik képesek szándékosan is előidézni a jelenséget testükön, akár egy bizonyos izom megfeszítésével, vagy elég csak arra gondolniuk, hogy milyen a libabőrös érzés és már futkos is végig a hideg rajtuk. Bár még nem tudják, hogy ezt mi okozza pontosan, de egy biztos, hogy egy, az átlagostól eltérő agyi működés áll a hátterében.

Lehet ennek egészségügyi oka is, mert ha a szervezetben felszaporodik a keratin, akkor annak „mellékhatása” a karok állandó libabőrözése, ami valójában ártalmatlan, de orvosolható a probléma egy szappanmentes tusfürdő és sok testápoló használatával. Fellángolás esetén érdemes felkeresni egy bőrgyógyászt, aki egy szteroid tartalmú krémmel is kezelni tudja a gondot.

A libabőr egy reakció a testünk részéről, ha fázunk, vagy olyan inger ér minket, amire az agyunk csak úgy tud válaszolni, hogy fizikai megjelenést is ad ennek.

Az akut veseelégtelenség okai

Akut veseelégtelenségről akkor beszélünk, ha a veseműködés néhány óra vagy néhány nap leforgása alatt oly mértékben romlik, hogy a veseszövetek több mint 60 százaléka már nem képes ellátni feladatát.

Házi praktikák tyúkszem ellen

Mielőtt nekilátnánk a tyúkszem kezeléséhez, bizonyosodjunk meg, hogy tényleg arról van-e szó. A vírusok által okozott tyúkszemek inkább a fiatalokra jellemzőek.

Hogyan feküdjünk, hogy jól aludjunk?

Az alvásnak kiemelten fontos szerepe van életünkben, hiszen ha nem tudunk pihenni, annak komoly egészségügyi következményei vannak és hosszú távon igen veszélyes lehet. Mai cikkünkben összeszedtük, milyen pózban ajánlott piheni és hogyan lehet pihentető az alvásunk.

Göndör haj ápolása

A göndörhajúakat sokan irigylik természetesen szép fürtjeikért, ők maguk pedig néha legszívesebben cserélnének azokkal, akiknek egyenes haja van, - az egyenes hajúak meg hullámos hajról álmodnak-, való igaz a göndör haj akkor szép, ha megfelelő ápolást kap, mely sokszor többet jelent egy egyszerű hajmosásnál.

Rendszeresen fellángol az ajakherpesze? Ez okozza a kiújulását

Akinek egyszer már kialakult az ajkán herpesz, annak sajnos fel kell készülnie arra, hogy a kellemetlen, fájdalmas hólyagok újra megjelennek.