Menü

Stresszkezelés hatékonyan

Múlt cikkünkben nemrégiben arról számoltunk be, hogy egyre több a stresszel kapcsolatos megbetegedés, mely az emberek mentális is fizikai állapotára előbb-utóbb kihat, ezért, ha jó ideje stresszes életet élünk, ideje változtatni, ezt pedig hatékonyan a stresszkezelő technikák elsajátításával érhetjük el.

A stressz tulajdonképpen az emberi szervezet válaszreakciója a nyugtalanító külső hatásokra. A stresszhelyzetre adott válaszreakciót "küzdelmi vagy menekülési" ösztönnek is nevezhetjük, melyek túlterhelik az idegrendszert, nyugtalanságot, türelmetlenséget, koncentrációs problémákat, állandó szorongást, súlyos esetben depressziót válthatnak ki.

A stresszhormonok láncreakciót indítanak el, kihatva az egész szervezetünkre. Ha a stresszes állapot túl gyakran és / vagy túl hosszú ideig tart, komoly egészségügyi (testi-lelki) problémákat, panaszokat okozhat.

A tartósan feszült állapot kimeríti a szervezetet, legyengíti az immunrendszert, pszichoszomatikus betegségeket okoz, ezért azonnali kezelést igényel.

Nagyon fontos megtalálni a hatékony megoldást, melyek például lehetnek a különböző stresszkezelési technikák. Ahelyett, hogy kávéhoz, alkoholhoz, cigarettához, energiaitalokhoz és gyorsételekhez nyúlnánk, gondoljuk át, mi váltotta ki ezt az állapotot. Mitől vagyunk idegesek, miért aggódunk, mitől félünk. Ha ezt felismertük, akkor kezdhetünk el változtatni ezen az élethelyzetünkön.

Hasznos a rendszeres testmozgás, a sport remek stresszlevezető módszer, pláne, ha friss levegőn végezzük.

A tudatos légzés is sokat segíthet, mely könnyen megtanulható és képes csökkenteni a stresszhormonok szintjét a szervezetünkben.

A meditáció, a relaxációnak szintén segíti a testi-lelki egyensúly kialakítását, oldja a feszültséget, nyugalmat teremt. Ma már számos hanganyag van a világhálón a relaxációhoz, érdemes megkeresni és kipróbálni őket.

A relaxáció segít megtanulni azt, hogy hogyan tudunk ellazulni, kizárni a külvilágból érkező hatásokat. A rendszeres meditáció is segít sikeresen kezelni a tartós stressz okozta tüneteket. A meditációnak rengeteg haszna van, szorongás esetén is sikerrel alkalmazható, érdemes kipróbálni.

A stresszes állapot tulajdonképpen arról szól, hogy amire negatívan gondolunk, félelemmel és aggodalommal, azt a helyzetet, állapotot a testünk úgy érzékeli, mintha átélné a negatív helyzetet, ez pedig kimeríti, megterheli a szervezetet. Próbáljuk ki a fent említett stresszoldó technikákat, ha pedig úgy érezzük a probléma nem szűnik meg, forduljunk szakemberhez és bátran kérjünk segítséget a testi-lelki egészségünk érdekében.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Milyen lesz egy 2024-es sikkes esküvő? – ezek a trendek idén

Az esküvőknél minden évben megválasztják az év színét, ettől függetlenül természetesen mindenki a saját ízlése szerint dekorálja a nagy napot. Nézzük, hogy idén melyik irányvonalat érdemes követni.

Egyszerűen elkészíthető húsvéti dekorációk

Alig néhány hét múlva húsvét, ami a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy karácsonykor vagy más ünnepkor, úgy húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen és egyszerűen elkészíthetjük.