Menü

Stresszkezelés hatékonyan

Múlt cikkünkben nemrégiben arról számoltunk be, hogy egyre több a stresszel kapcsolatos megbetegedés, mely az emberek mentális is fizikai állapotára előbb-utóbb kihat, ezért, ha jó ideje stresszes életet élünk, ideje változtatni, ezt pedig hatékonyan a stresszkezelő technikák elsajátításával érhetjük el.

A stressz tulajdonképpen az emberi szervezet válaszreakciója a nyugtalanító külső hatásokra. A stresszhelyzetre adott válaszreakciót "küzdelmi vagy menekülési" ösztönnek is nevezhetjük, melyek túlterhelik az idegrendszert, nyugtalanságot, türelmetlenséget, koncentrációs problémákat, állandó szorongást, súlyos esetben depressziót válthatnak ki.

A stresszhormonok láncreakciót indítanak el, kihatva az egész szervezetünkre. Ha a stresszes állapot túl gyakran és / vagy túl hosszú ideig tart, komoly egészségügyi (testi-lelki) problémákat, panaszokat okozhat.

A tartósan feszült állapot kimeríti a szervezetet, legyengíti az immunrendszert, pszichoszomatikus betegségeket okoz, ezért azonnali kezelést igényel.

Nagyon fontos megtalálni a hatékony megoldást, melyek például lehetnek a különböző stresszkezelési technikák. Ahelyett, hogy kávéhoz, alkoholhoz, cigarettához, energiaitalokhoz és gyorsételekhez nyúlnánk, gondoljuk át, mi váltotta ki ezt az állapotot. Mitől vagyunk idegesek, miért aggódunk, mitől félünk. Ha ezt felismertük, akkor kezdhetünk el változtatni ezen az élethelyzetünkön.

Hasznos a rendszeres testmozgás, a sport remek stresszlevezető módszer, pláne, ha friss levegőn végezzük.

A tudatos légzés is sokat segíthet, mely könnyen megtanulható és képes csökkenteni a stresszhormonok szintjét a szervezetünkben.

A meditáció, a relaxációnak szintén segíti a testi-lelki egyensúly kialakítását, oldja a feszültséget, nyugalmat teremt. Ma már számos hanganyag van a világhálón a relaxációhoz, érdemes megkeresni és kipróbálni őket.

A relaxáció segít megtanulni azt, hogy hogyan tudunk ellazulni, kizárni a külvilágból érkező hatásokat. A rendszeres meditáció is segít sikeresen kezelni a tartós stressz okozta tüneteket. A meditációnak rengeteg haszna van, szorongás esetén is sikerrel alkalmazható, érdemes kipróbálni.

A stresszes állapot tulajdonképpen arról szól, hogy amire negatívan gondolunk, félelemmel és aggodalommal, azt a helyzetet, állapotot a testünk úgy érzékeli, mintha átélné a negatív helyzetet, ez pedig kimeríti, megterheli a szervezetet. Próbáljuk ki a fent említett stresszoldó technikákat, ha pedig úgy érezzük a probléma nem szűnik meg, forduljunk szakemberhez és bátran kérjünk segítséget a testi-lelki egészségünk érdekében.

Hogyan feküdjünk, hogy jól aludjunk?

Az alvásnak kiemelten fontos szerepe van életünkben, hiszen ha nem tudunk pihenni, annak komoly egészségügyi következményei vannak és hosszú távon igen veszélyes lehet. Mai cikkünkben összeszedtük, milyen pózban ajánlott piheni és hogyan lehet pihentető az alvásunk.

5 gyakori, gondolati síkon történő önbántalmazás

Külső szemmel talán úgy tűnhet, hogy a fiatalok számára az élet könnyű, lehetőségekkel teli és még bárhogy alakulhatnak a dolgaik a karrier, párválasztás, vagy családalapítás szempontjából. Ez azonban egy idealizált és sztereotip kép, amely eltakarja azt, hogy a fiatal felnőttek milyen nehézségekkel küzdenek, hogy valóban megéljék önmagukat és az eléjük táruló lehetőségeket.

Milyen a tökéletes fürdő?

Nincs is jobb egy forró, illatos fürdőnél a hideg téli napokon, de úgy tűnik, nem mindegy, milyen hőmérsékletű a víz.

Szelektálás - Még az idén dobd ki őket!

Ha lassan már olyan túlzsúfolt a lakásod, hogy belépni sem tudsz, szinte mániákus gyűjtögető vagy, nem tudsz kidobni semmit, s már lépni sem tudsz a kacatoktól, ezer éve nem szelektáltad a szekrényeid, akkor itt az ideje a nagy szelektálásnak!

10 dolog, amit ne vásárolj 2023-ban

A minap láttam egy videót a legnagyobb videómegosztó oldalon, ahol egy kétgyermekes, minimalista életmódot folytató édesanya osztotta meg, mi az a 10 dolog, amire 2023-ban biztosan nem költ pénzt, ezzel többek között pénzt megtakarítva. Gondoltam megosztom veletek, milyen meglátásai vannak a hölgynek, és így ti is átgondolhatjátok, vajon kibírnátok-e így egy teljes évet.