Menü

Stresszkezelés hatékonyan

Múlt cikkünkben nemrégiben arról számoltunk be, hogy egyre több a stresszel kapcsolatos megbetegedés, mely az emberek mentális is fizikai állapotára előbb-utóbb kihat, ezért, ha jó ideje stresszes életet élünk, ideje változtatni, ezt pedig hatékonyan a stresszkezelő technikák elsajátításával érhetjük el.

A stressz tulajdonképpen az emberi szervezet válaszreakciója a nyugtalanító külső hatásokra. A stresszhelyzetre adott válaszreakciót "küzdelmi vagy menekülési" ösztönnek is nevezhetjük, melyek túlterhelik az idegrendszert, nyugtalanságot, türelmetlenséget, koncentrációs problémákat, állandó szorongást, súlyos esetben depressziót válthatnak ki.

A stresszhormonok láncreakciót indítanak el, kihatva az egész szervezetünkre. Ha a stresszes állapot túl gyakran és / vagy túl hosszú ideig tart, komoly egészségügyi (testi-lelki) problémákat, panaszokat okozhat.

A tartósan feszült állapot kimeríti a szervezetet, legyengíti az immunrendszert, pszichoszomatikus betegségeket okoz, ezért azonnali kezelést igényel.

Nagyon fontos megtalálni a hatékony megoldást, melyek például lehetnek a különböző stresszkezelési technikák. Ahelyett, hogy kávéhoz, alkoholhoz, cigarettához, energiaitalokhoz és gyorsételekhez nyúlnánk, gondoljuk át, mi váltotta ki ezt az állapotot. Mitől vagyunk idegesek, miért aggódunk, mitől félünk. Ha ezt felismertük, akkor kezdhetünk el változtatni ezen az élethelyzetünkön.

Hasznos a rendszeres testmozgás, a sport remek stresszlevezető módszer, pláne, ha friss levegőn végezzük.

A tudatos légzés is sokat segíthet, mely könnyen megtanulható és képes csökkenteni a stresszhormonok szintjét a szervezetünkben.

A meditáció, a relaxációnak szintén segíti a testi-lelki egyensúly kialakítását, oldja a feszültséget, nyugalmat teremt. Ma már számos hanganyag van a világhálón a relaxációhoz, érdemes megkeresni és kipróbálni őket.

A relaxáció segít megtanulni azt, hogy hogyan tudunk ellazulni, kizárni a külvilágból érkező hatásokat. A rendszeres meditáció is segít sikeresen kezelni a tartós stressz okozta tüneteket. A meditációnak rengeteg haszna van, szorongás esetén is sikerrel alkalmazható, érdemes kipróbálni.

A stresszes állapot tulajdonképpen arról szól, hogy amire negatívan gondolunk, félelemmel és aggodalommal, azt a helyzetet, állapotot a testünk úgy érzékeli, mintha átélné a negatív helyzetet, ez pedig kimeríti, megterheli a szervezetet. Próbáljuk ki a fent említett stresszoldó technikákat, ha pedig úgy érezzük a probléma nem szűnik meg, forduljunk szakemberhez és bátran kérjünk segítséget a testi-lelki egészségünk érdekében.

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Mit vigyünk magunkkal és mire figyeljünk túrázáskor?

A túrázás, kirándulás, terepfutás hasznos szabadidős tevékenység és egészséges időtöltés. Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni a hátizsákjukba, mire kell figyelni, ezért mai cikkünkben tanácsokat hozunk, hogy mi is szükséges egy ideális túrázáshoz.

Hogy közlekedjen a gyerek?

Mire figyelsz, ha átkelsz az úttesten? Hogyan közlekedsz biciklivel? Melyek a fényvisszaverő eszközök? Miért kell bekötni a biztonsági övet? Kinek van elsőbbsége és leginkább: tudod mitől véd meg a bukósisak? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!

Milyen munka illik hozzám?

A karrier életünk fontos meghatározója, amely szinte minden életszakaszunkat befolyásolja. Felnőttkorban időnk jelentős részét munkánkkal, munkatársainkkal töltjük, és az általunk végzett tevékenység erősen alakítja mindennapjainkat, életstílusunkat, felfogásunkat, és személyes kapcsolati hálónkat is. Nem véletlen, hogy már egészen kicsiként felteszik a kérdést, hogy “mi leszel, ha nagy leszel”.