Menü

Stresszkezelés hatékonyan

Múlt cikkünkben nemrégiben arról számoltunk be, hogy egyre több a stresszel kapcsolatos megbetegedés, mely az emberek mentális is fizikai állapotára előbb-utóbb kihat, ezért, ha jó ideje stresszes életet élünk, ideje változtatni, ezt pedig hatékonyan a stresszkezelő technikák elsajátításával érhetjük el.

A stressz tulajdonképpen az emberi szervezet válaszreakciója a nyugtalanító külső hatásokra. A stresszhelyzetre adott válaszreakciót "küzdelmi vagy menekülési" ösztönnek is nevezhetjük, melyek túlterhelik az idegrendszert, nyugtalanságot, türelmetlenséget, koncentrációs problémákat, állandó szorongást, súlyos esetben depressziót válthatnak ki.

A stresszhormonok láncreakciót indítanak el, kihatva az egész szervezetünkre. Ha a stresszes állapot túl gyakran és / vagy túl hosszú ideig tart, komoly egészségügyi (testi-lelki) problémákat, panaszokat okozhat.

A tartósan feszült állapot kimeríti a szervezetet, legyengíti az immunrendszert, pszichoszomatikus betegségeket okoz, ezért azonnali kezelést igényel.

Nagyon fontos megtalálni a hatékony megoldást, melyek például lehetnek a különböző stresszkezelési technikák. Ahelyett, hogy kávéhoz, alkoholhoz, cigarettához, energiaitalokhoz és gyorsételekhez nyúlnánk, gondoljuk át, mi váltotta ki ezt az állapotot. Mitől vagyunk idegesek, miért aggódunk, mitől félünk. Ha ezt felismertük, akkor kezdhetünk el változtatni ezen az élethelyzetünkön.

Hasznos a rendszeres testmozgás, a sport remek stresszlevezető módszer, pláne, ha friss levegőn végezzük.

A tudatos légzés is sokat segíthet, mely könnyen megtanulható és képes csökkenteni a stresszhormonok szintjét a szervezetünkben.

A meditáció, a relaxációnak szintén segíti a testi-lelki egyensúly kialakítását, oldja a feszültséget, nyugalmat teremt. Ma már számos hanganyag van a világhálón a relaxációhoz, érdemes megkeresni és kipróbálni őket.

A relaxáció segít megtanulni azt, hogy hogyan tudunk ellazulni, kizárni a külvilágból érkező hatásokat. A rendszeres meditáció is segít sikeresen kezelni a tartós stressz okozta tüneteket. A meditációnak rengeteg haszna van, szorongás esetén is sikerrel alkalmazható, érdemes kipróbálni.

A stresszes állapot tulajdonképpen arról szól, hogy amire negatívan gondolunk, félelemmel és aggodalommal, azt a helyzetet, állapotot a testünk úgy érzékeli, mintha átélné a negatív helyzetet, ez pedig kimeríti, megterheli a szervezetet. Próbáljuk ki a fent említett stresszoldó technikákat, ha pedig úgy érezzük a probléma nem szűnik meg, forduljunk szakemberhez és bátran kérjünk segítséget a testi-lelki egészségünk érdekében.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Tízmilliószoros napok 2024-ben! Melyek ezek és mit jelentenek?

Aki hisz és követi az asztrológiát, annak érdekes lehet a következő információ, vagy talán már fejből tudja is azokat a dátumokat, amelyeket tízmilliószoros napoknak nevezünk, vajon melyek ezek a dátumok 2024-ben?

Ments meg három életet!

„Adj vért és ments meg három életet!” – ismerjük a mondást, de vajon voltunk – már vért adni, rendszeres véradókká váltunk-e, tudjuk, hogy miért fontos a véradás?