Menü

Női szűrővizsgálatok, amiket nem hagyhatunk ki

Mindenkinek szüksége van szűrővizsgálatokra ahhoz, hogy ellenőrizni tudják, hogy minden rendesen működik e testünkben, de vannak kifejezetten női vizsgálatok, amiket nem szabad elbagatellizálni, nézzük, mik ezek.

A rohanó világban semmire sincs időnk, szinte futunk az életünk után, nem hogy arra, hogy akár órákig várva egy váróteremben szűrővizsgálatokra menjünk, pedig ezeket nem szabad elhanyagolni. Pont azért van rájuk szükségünk, hogy ne kelljen versengeni a betegségek okozta időhiánnyal, hanem, ha valamilyen gond van, akkor azt időben felfedezzék és elkezdjék a megfelelő terápiát, hogy még nagyobb baj ne történjen. A szervezet bizonyos szempontból külön ellenőrzést igényel, csak, ha a gyerekvállalást nézzük, egészségügyileg rendben kell lennünk.

Az első és egyik legfontosabb az évenkénti méhnyakrák szűrés. Nehéz kérdés, hiszen ez egy eléggé intim téma, még akkor is, ha olyan orvost találunk, akiben feltétlenül megbízunk. Ezt nem végezhetjük otthon, kis kellemetlenséggel járó vizsgálat, amivel meggyőződhetünk, hogy minden rendben. Ne akkor forduljunk orvoshoz, amikor már fájdalmakkal élünk, mivel évente csak Magyarországon 1000-1200 megbetegedést diagnosztizálnak és legrosszabb esetben halálos kimenetelű betegség is lehet. Itt érdemes elgondolkodni a HPV oltás beadatásán, hiszen a HPV az oka az estek nagy százalékában a betegség kialakulásának. A másik, ami szintén ide tartozik, a mellek vizsgálata.

Ezt havonta, a menstruáció előtti héten érdemes otthon elvégezni, mivel ilyenkor tapinthatóak ki legjobban az elváltozások. Amennyiben dudort, vagy bemélyedést látunk, először hátra, majd fej fölé, végül oldalra tartsuk kezünket, másikkal pedig óvatosan vizsgáljuk meg mindkét mellünket. Fontos, hogy vizsgáljuk át hónaljunkat is.

Az anyajegyszűrés azért nagyon fontos, mert egészen korai szakaszban is ki tudják zárni a bőrrák kialakulásában szerepet játszó, kockázatos elváltozásokat. A nők jó része szeret napbarnított lenni, ezért nem csak nyáron töltenek sok időt napon, hanem szoláriumba is járnak, ez pedig elég magas rizikójú egy világos bőrű embernél. Figyeljük, hogy anyajegyeink alakja, színe, kiterjedése nem változik e.

A cukorbetegsége szűrését is ki kell emelni, mivel ez sokáig lehet egy lappangó betegség is. Kialakulását számos rizikófaktor jellemzi, mint stressz, mozgáshiány, egészségtelen táplálkozás, ülőmunka, túlsúly, vagy genetikai hajlam is.

Ne feledkezzünk meg a csontsűrűség-vizsgálatról sem, mivel a nőket jobban érinti az időskori csontritkulás veszélye, mint a férfiakat. Ezt a mérést elég öt évente végezni, hasonlóan történik, mint egy röntgenvizsgálat és általánosságban az alkaron végzik.

Ne féljünk orvoshoz menni, írjuk be előre a naptárunkba, hogy következő évben mikor kell időpontot kérnünk a szűrésekre, mert ezek a vizsgálatok életünket is megmenthetik.

Súlyos okai is lehetnek a lábszárviszketésnek

A bőrszárazság a viszketés egyik leggyakoribb oka, amellyel többek között az a probléma, hogy bár a vakarás időlegesen enyhíti a tünetet, könnyen gyulladást eredményezhet, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Idősebb korban a bőr elvékonyodik, kevesebb nedvességet köt meg, ami hamarabb kiszáradáshoz, viszketéshez vezet.

Tornázzunk le az arcunkról pár évet!

Ha szeretnénk, hogy sokáig vékony és fiatalos maradjon az arcunk, akkor a kedvenc hidratáló krémünk mellé kipróbálhatjuk az arcjógát, mely segít, hogy a bőr fiatalos és feszes maradjon.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.