Menü

Női szűrővizsgálatok, amiket nem hagyhatunk ki

Mindenkinek szüksége van szűrővizsgálatokra ahhoz, hogy ellenőrizni tudják, hogy minden rendesen működik e testünkben, de vannak kifejezetten női vizsgálatok, amiket nem szabad elbagatellizálni, nézzük, mik ezek.

A rohanó világban semmire sincs időnk, szinte futunk az életünk után, nem hogy arra, hogy akár órákig várva egy váróteremben szűrővizsgálatokra menjünk, pedig ezeket nem szabad elhanyagolni. Pont azért van rájuk szükségünk, hogy ne kelljen versengeni a betegségek okozta időhiánnyal, hanem, ha valamilyen gond van, akkor azt időben felfedezzék és elkezdjék a megfelelő terápiát, hogy még nagyobb baj ne történjen. A szervezet bizonyos szempontból külön ellenőrzést igényel, csak, ha a gyerekvállalást nézzük, egészségügyileg rendben kell lennünk.

Az első és egyik legfontosabb az évenkénti méhnyakrák szűrés. Nehéz kérdés, hiszen ez egy eléggé intim téma, még akkor is, ha olyan orvost találunk, akiben feltétlenül megbízunk. Ezt nem végezhetjük otthon, kis kellemetlenséggel járó vizsgálat, amivel meggyőződhetünk, hogy minden rendben. Ne akkor forduljunk orvoshoz, amikor már fájdalmakkal élünk, mivel évente csak Magyarországon 1000-1200 megbetegedést diagnosztizálnak és legrosszabb esetben halálos kimenetelű betegség is lehet. Itt érdemes elgondolkodni a HPV oltás beadatásán, hiszen a HPV az oka az estek nagy százalékában a betegség kialakulásának. A másik, ami szintén ide tartozik, a mellek vizsgálata.

Ezt havonta, a menstruáció előtti héten érdemes otthon elvégezni, mivel ilyenkor tapinthatóak ki legjobban az elváltozások. Amennyiben dudort, vagy bemélyedést látunk, először hátra, majd fej fölé, végül oldalra tartsuk kezünket, másikkal pedig óvatosan vizsgáljuk meg mindkét mellünket. Fontos, hogy vizsgáljuk át hónaljunkat is.

Az anyajegyszűrés azért nagyon fontos, mert egészen korai szakaszban is ki tudják zárni a bőrrák kialakulásában szerepet játszó, kockázatos elváltozásokat. A nők jó része szeret napbarnított lenni, ezért nem csak nyáron töltenek sok időt napon, hanem szoláriumba is járnak, ez pedig elég magas rizikójú egy világos bőrű embernél. Figyeljük, hogy anyajegyeink alakja, színe, kiterjedése nem változik e.

A cukorbetegsége szűrését is ki kell emelni, mivel ez sokáig lehet egy lappangó betegség is. Kialakulását számos rizikófaktor jellemzi, mint stressz, mozgáshiány, egészségtelen táplálkozás, ülőmunka, túlsúly, vagy genetikai hajlam is.

Ne feledkezzünk meg a csontsűrűség-vizsgálatról sem, mivel a nőket jobban érinti az időskori csontritkulás veszélye, mint a férfiakat. Ezt a mérést elég öt évente végezni, hasonlóan történik, mint egy röntgenvizsgálat és általánosságban az alkaron végzik.

Ne féljünk orvoshoz menni, írjuk be előre a naptárunkba, hogy következő évben mikor kell időpontot kérnünk a szűrésekre, mert ezek a vizsgálatok életünket is megmenthetik.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.