Menü

Női szűrővizsgálatok, amiket nem hagyhatunk ki

Mindenkinek szüksége van szűrővizsgálatokra ahhoz, hogy ellenőrizni tudják, hogy minden rendesen működik e testünkben, de vannak kifejezetten női vizsgálatok, amiket nem szabad elbagatellizálni, nézzük, mik ezek.

A rohanó világban semmire sincs időnk, szinte futunk az életünk után, nem hogy arra, hogy akár órákig várva egy váróteremben szűrővizsgálatokra menjünk, pedig ezeket nem szabad elhanyagolni. Pont azért van rájuk szükségünk, hogy ne kelljen versengeni a betegségek okozta időhiánnyal, hanem, ha valamilyen gond van, akkor azt időben felfedezzék és elkezdjék a megfelelő terápiát, hogy még nagyobb baj ne történjen. A szervezet bizonyos szempontból külön ellenőrzést igényel, csak, ha a gyerekvállalást nézzük, egészségügyileg rendben kell lennünk.

Az első és egyik legfontosabb az évenkénti méhnyakrák szűrés. Nehéz kérdés, hiszen ez egy eléggé intim téma, még akkor is, ha olyan orvost találunk, akiben feltétlenül megbízunk. Ezt nem végezhetjük otthon, kis kellemetlenséggel járó vizsgálat, amivel meggyőződhetünk, hogy minden rendben. Ne akkor forduljunk orvoshoz, amikor már fájdalmakkal élünk, mivel évente csak Magyarországon 1000-1200 megbetegedést diagnosztizálnak és legrosszabb esetben halálos kimenetelű betegség is lehet. Itt érdemes elgondolkodni a HPV oltás beadatásán, hiszen a HPV az oka az estek nagy százalékában a betegség kialakulásának. A másik, ami szintén ide tartozik, a mellek vizsgálata.

Ezt havonta, a menstruáció előtti héten érdemes otthon elvégezni, mivel ilyenkor tapinthatóak ki legjobban az elváltozások. Amennyiben dudort, vagy bemélyedést látunk, először hátra, majd fej fölé, végül oldalra tartsuk kezünket, másikkal pedig óvatosan vizsgáljuk meg mindkét mellünket. Fontos, hogy vizsgáljuk át hónaljunkat is.

Az anyajegyszűrés azért nagyon fontos, mert egészen korai szakaszban is ki tudják zárni a bőrrák kialakulásában szerepet játszó, kockázatos elváltozásokat. A nők jó része szeret napbarnított lenni, ezért nem csak nyáron töltenek sok időt napon, hanem szoláriumba is járnak, ez pedig elég magas rizikójú egy világos bőrű embernél. Figyeljük, hogy anyajegyeink alakja, színe, kiterjedése nem változik e.

A cukorbetegsége szűrését is ki kell emelni, mivel ez sokáig lehet egy lappangó betegség is. Kialakulását számos rizikófaktor jellemzi, mint stressz, mozgáshiány, egészségtelen táplálkozás, ülőmunka, túlsúly, vagy genetikai hajlam is.

Ne feledkezzünk meg a csontsűrűség-vizsgálatról sem, mivel a nőket jobban érinti az időskori csontritkulás veszélye, mint a férfiakat. Ezt a mérést elég öt évente végezni, hasonlóan történik, mint egy röntgenvizsgálat és általánosságban az alkaron végzik.

Ne féljünk orvoshoz menni, írjuk be előre a naptárunkba, hogy következő évben mikor kell időpontot kérnünk a szűrésekre, mert ezek a vizsgálatok életünket is megmenthetik.

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Kánikula jön, mit tegyünk a melegfronti hatás ellen?

Még az egészséges szervezetet is megviseli az, ami a napokban jön, ám aki érzékeny a melegfronti hatásra, annak érdemes elolvasnia mai cikkünket.

Vérnyomáscsökkentő ételek

A magas vérnyomás hazánk egyik kiemelkedő helyen álló egészségügyi problémája, de nem csak Magyarországot érinti, hanem világszerte sok gondot okoz. Nézzük, hogy mit tehetünk ellene étkezésünkkel.

Miért hasznos a masszázs?

Egy jó masszázs fellazítja a feszes, görcsös izmokat, megszünteti a fájdalmat, és jól kiegészíti a mozgást. Krónikus mozgásszervi betegségek esetén általában a terápia része.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.