Menü

A szaloncukor története

Talán kevesen ismerik népszerű karácsonyi édességünk eredetét, a szaloncukor őse a fondant cukor először a XIV. századi Franciaországig nyúlik vissza. Magyarországra német közvetítéssel érkezett. Az 1820-as évektől elsősorban a tehetős polgári családok ünnepelték szaloncukorral a karácsonyt.

Jókai Mór „szaloncukedli” - nek nevezte, mely a német „salonzuckerl” szóból ered. Akkoriban a cukrot a család. vagy tehetősebbeknél a család szakácsa készítette, majd ízesítette, a kisebbek feladata pedig a cukorkák becsomagolása volt, melyhez selyempapírt használtak, végül csillogó csomagolást kapott és rojtos végeket.

Az 1880-as évek közepétől már cukrászdák is nagy mennyiségben készítették, először kézzel, majd géppel. A szaloncukor a karácsonyfák dísze volt, gyümölcsök, aszalt különlegességek, mézeskalács, papírdíszek kíséretében.

Erdélybe és a Felvidékre a karácsonyi cukorka magyar közvetítéssel került, sokan nem dobták el a csomagolópapírt, hanem évekig őrizgették.

Manapság az édességgyártók megszámlálhatatlan ízben és csomagolásban árulják a szaloncukrot, létezik diétás, cukormentes, sokféle típus és márka, szinte a bőség zavarával találkozunk a boltokban, azonban saját kezűleg is elkészíthető, ehhez a világháló számtalan receptet kínál. Ma már sokféle speciális igény van (laktózérzékenység, gluténérzékenység, cukorbetegség, inzulinrezisztencia stb.) ezért sokszor készítünk szaloncukrot és egyéb édességeket, ételeket házilag, íme egy alaprecept:

(hozzávalók cukormentes, tejmentes, diétánknak megfelelő összetevőkre felcserélhetők)

Hozzávalók:

fél kg cukor

1,5 dl víz (vagy tej)

10 dkg étcsokoládé

5 dkg vaj

10 dkg darált keksz (vagy mézeskalács)

Az ízesítéshez használhatunk gyakorlatilag bármit, amit szeretünk: kókuszreszelék, narancshéj, mandula, dió, kandírozott gyümölcsök és kedvenc likőrök is akár, kísérletezzünk bátran!

Az elkészítés egyszerű: a cukorból és a vízből (vagy tejből), főzzük meg a fondant-ot, mely körülbelül tíz perc alatt válik olyan sűrűvé, hogy nem folyik el. Ekkor keverjük hozzá a vajat és az étcsokit, majd jöhet a többi, apróra vágott-tört hozzávaló is. A kihűlt masszát vizes késsel kis hasábokra kell vágni, majd olvasztott csokiba mártani, végül – ha megdermedt – becsomagolni.

Karácsony környékén a magyarok mintegy 6 milliárd forintnyi értékben költenek szaloncukorra-írja a wikipédia. Háztartásonként az elmúlt évek tapasztalatai és kutatásai alapján, mintegy 1 kilogramm az átlagosan megvásárolt mennyiség.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.