Menü

A szaloncukor története

Talán kevesen ismerik népszerű karácsonyi édességünk eredetét, a szaloncukor őse a fondant cukor először a XIV. századi Franciaországig nyúlik vissza. Magyarországra német közvetítéssel érkezett. Az 1820-as évektől elsősorban a tehetős polgári családok ünnepelték szaloncukorral a karácsonyt.

Jókai Mór „szaloncukedli” - nek nevezte, mely a német „salonzuckerl” szóból ered. Akkoriban a cukrot a család. vagy tehetősebbeknél a család szakácsa készítette, majd ízesítette, a kisebbek feladata pedig a cukorkák becsomagolása volt, melyhez selyempapírt használtak, végül csillogó csomagolást kapott és rojtos végeket.

Az 1880-as évek közepétől már cukrászdák is nagy mennyiségben készítették, először kézzel, majd géppel. A szaloncukor a karácsonyfák dísze volt, gyümölcsök, aszalt különlegességek, mézeskalács, papírdíszek kíséretében.

Erdélybe és a Felvidékre a karácsonyi cukorka magyar közvetítéssel került, sokan nem dobták el a csomagolópapírt, hanem évekig őrizgették.

Manapság az édességgyártók megszámlálhatatlan ízben és csomagolásban árulják a szaloncukrot, létezik diétás, cukormentes, sokféle típus és márka, szinte a bőség zavarával találkozunk a boltokban, azonban saját kezűleg is elkészíthető, ehhez a világháló számtalan receptet kínál. Ma már sokféle speciális igény van (laktózérzékenység, gluténérzékenység, cukorbetegség, inzulinrezisztencia stb.) ezért sokszor készítünk szaloncukrot és egyéb édességeket, ételeket házilag, íme egy alaprecept:

(hozzávalók cukormentes, tejmentes, diétánknak megfelelő összetevőkre felcserélhetők)

Hozzávalók:

fél kg cukor

1,5 dl víz (vagy tej)

10 dkg étcsokoládé

5 dkg vaj

10 dkg darált keksz (vagy mézeskalács)

Az ízesítéshez használhatunk gyakorlatilag bármit, amit szeretünk: kókuszreszelék, narancshéj, mandula, dió, kandírozott gyümölcsök és kedvenc likőrök is akár, kísérletezzünk bátran!

Az elkészítés egyszerű: a cukorból és a vízből (vagy tejből), főzzük meg a fondant-ot, mely körülbelül tíz perc alatt válik olyan sűrűvé, hogy nem folyik el. Ekkor keverjük hozzá a vajat és az étcsokit, majd jöhet a többi, apróra vágott-tört hozzávaló is. A kihűlt masszát vizes késsel kis hasábokra kell vágni, majd olvasztott csokiba mártani, végül – ha megdermedt – becsomagolni.

Karácsony környékén a magyarok mintegy 6 milliárd forintnyi értékben költenek szaloncukorra-írja a wikipédia. Háztartásonként az elmúlt évek tapasztalatai és kutatásai alapján, mintegy 1 kilogramm az átlagosan megvásárolt mennyiség.

Az újrahasznosítás alapjai

Mi is pontosan az újrahasznosítás? Milyen tevékenységet takar, miért fontos, hogyan zajlik, ennek ismérveit gyűjtjük össze mai írásunkban!

Könnyen elkészíthető húsvéti dekorációk

Már csak néhány hét és itt a Húsvét, a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy más ünnepkor, úgy Húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat, ünnepivé varázsolják az étkezőasztalt, a nappalit, az előszobát, a teraszt. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen elkészíthetjük.

Ez lett az év gyógynövénye

Ahogy minden évben, úgy 2023-ban is kiválasztotta a Magyar Gyógyszertudományi Társaság az év gyógynövényét.

Új szuperélelmiszer: az algák

Ma már egyre szélesebb körben ismert a tény, hogy az emberiség élelemmel való ellátása többé nem fenntartható. A bolygónak így is sok millió lakóját sújtja már az éhezés, ezért a kutatók egyik célkitűzése, hogy egy fenntarthatóbb módot találjanak az élelmiszertermelésre, és a legújabb eredmények szerint az algák ebben nagy segítségünkre lehetnek.

Hamarosan kezdődik a nyári időszámítás!

Március utolsó vasárnapján újra át kell állítani az órákat és ezzel elkezdődik a nyári időszámítás. Hogyan hat a szervezetünkre az óraátállítás?