Menü

A szaloncukor története

Talán kevesen ismerik népszerű karácsonyi édességünk eredetét, a szaloncukor őse a fondant cukor először a XIV. századi Franciaországig nyúlik vissza. Magyarországra német közvetítéssel érkezett. Az 1820-as évektől elsősorban a tehetős polgári családok ünnepelték szaloncukorral a karácsonyt.

Jókai Mór „szaloncukedli” - nek nevezte, mely a német „salonzuckerl” szóból ered. Akkoriban a cukrot a család. vagy tehetősebbeknél a család szakácsa készítette, majd ízesítette, a kisebbek feladata pedig a cukorkák becsomagolása volt, melyhez selyempapírt használtak, végül csillogó csomagolást kapott és rojtos végeket.

Az 1880-as évek közepétől már cukrászdák is nagy mennyiségben készítették, először kézzel, majd géppel. A szaloncukor a karácsonyfák dísze volt, gyümölcsök, aszalt különlegességek, mézeskalács, papírdíszek kíséretében.

Erdélybe és a Felvidékre a karácsonyi cukorka magyar közvetítéssel került, sokan nem dobták el a csomagolópapírt, hanem évekig őrizgették.

Manapság az édességgyártók megszámlálhatatlan ízben és csomagolásban árulják a szaloncukrot, létezik diétás, cukormentes, sokféle típus és márka, szinte a bőség zavarával találkozunk a boltokban, azonban saját kezűleg is elkészíthető, ehhez a világháló számtalan receptet kínál. Ma már sokféle speciális igény van (laktózérzékenység, gluténérzékenység, cukorbetegség, inzulinrezisztencia stb.) ezért sokszor készítünk szaloncukrot és egyéb édességeket, ételeket házilag, íme egy alaprecept:

(hozzávalók cukormentes, tejmentes, diétánknak megfelelő összetevőkre felcserélhetők)

Hozzávalók:

fél kg cukor

1,5 dl víz (vagy tej)

10 dkg étcsokoládé

5 dkg vaj

10 dkg darált keksz (vagy mézeskalács)

Az ízesítéshez használhatunk gyakorlatilag bármit, amit szeretünk: kókuszreszelék, narancshéj, mandula, dió, kandírozott gyümölcsök és kedvenc likőrök is akár, kísérletezzünk bátran!

Az elkészítés egyszerű: a cukorból és a vízből (vagy tejből), főzzük meg a fondant-ot, mely körülbelül tíz perc alatt válik olyan sűrűvé, hogy nem folyik el. Ekkor keverjük hozzá a vajat és az étcsokit, majd jöhet a többi, apróra vágott-tört hozzávaló is. A kihűlt masszát vizes késsel kis hasábokra kell vágni, majd olvasztott csokiba mártani, végül – ha megdermedt – becsomagolni.

Karácsony környékén a magyarok mintegy 6 milliárd forintnyi értékben költenek szaloncukorra-írja a wikipédia. Háztartásonként az elmúlt évek tapasztalatai és kutatásai alapján, mintegy 1 kilogramm az átlagosan megvásárolt mennyiség.

Kövirózsa, a kerti csodaszer

Ki ne ismerné a kövirózsát, amit szinte minden nagyszülői ház kertjében megtalálhatunk. Ez nem is véletlen, hiszen a népi gyógyászat közkedvelt növénye.

Rákellenes Világséta

Január 12-én tartják világszerte a Rákellenes Világsétát, mely a magyarországi időintervallum szerint 15-16 óráig tart. Ebben az időben tehetünk közösen egy sétát, amivel kifejezhetjük együttérzésünket a daganatos betegekkel, hozzátartozóikkal, ismerőseikkel szemben. Ezzel egyidőben támogathatjuk a rákellenes harcot.

A gyógyfürdők varázsa

Amikor éppen túl stresszesnek éljük meg a mindennapokat, esetleg valami mozgásszervi megbetegedéssel küzdünk, vagy egyszerűen szeretnénk kicsit kikapcsolódni, mindenképp érdemes lehet ellátogatni egy gyógyfürdőbe. Hazánk több, termálvizes medencével rendelkező létesítménnyel büszkélkedhet, így kiválaszthatjuk a számunkra leginkább megfelelőt.

2025- a változás éve a kínai horoszkóp szerint

Sokféle jóslatot olvashatunk az év vége közeledtével, hogy mire számítsunk a következő, 2025-ös évben. Nézzük, mint mond a kínai asztrológia.

A tűzijáték használat szabályai és veszélyei

A tűzijáték termékek forgalmazását, illetve felhasználását Magyarországon kormányrendelet szabályozza. A vonatkozó jogszabály értelmében december 28-ától december 31-éig vásárolhatunk pirotechnikai termékeket.