Menü

Miért dőlünk be a csaló üzeneteknek és mit kell tenni, ha megtörtént a baj?

Miért dőlünk be a csaló üzeneteknek és mit kell tenni, ha megtörtént a baj?

Manapság nagyon gyakoriak sajnos az internetes, telefonos csalók, akik emailben, sms -ben próbálnak meglopni bennünket. Az egyik csalássorozat az egyre népszerűbb házhozszállítást igyekszik kihasználni, s a posta, egyéb szolgáltatók, vagy a különböző futárszolgálatok k nevében küldenek üzeneteket.

Talán már találkoztunk olyan értesítéssel, hogy „megérkezett a csomagja”, s minden - csomagunk nyomkövetésére felszólító SMS - tartalmaz egy linket, amelyet megnyitva látszólag egy ismert futárszolgálat oldalára kerülünk, ahol máris vadásznak az adatainkra, például azzal, hogy felhívják figyelmünket egy alkalmazás telepítésére, amely kártevőt tartalmaz. Fontos, hogy ezt semmiképp se tegyük meg.

Mit tegyünk, ha ilyen SMS-t kapunk?

A tapasztalatok eddig azt mutatják, hogy az SMS megnyitása önmagában nem veszélyes. Több esetben a link megnyitásakor maga a böngésző figyelmeztet, hogy az adott weboldalt már többen is gyanúsnak jelentették. A legbiztosabbak pedig a naprakész vírusvédelmi programok, melyek segítenek elhárítani az ilyen jellegű veszélyeket.

A rendőrség több pontban összefoglalta, hogyan lehet a legegyszerűbben elhárítani az efféle csalásokat.

alaposan gondoljuk át, hogy rendeltünk-e bármit is online, és azzal kapcsolatban várunk-e tájékoztatást!
semmiképpen se kattintsunk az üzenetben szereplő linkre!
ha esetleg mégis telepítettük a vírust, mielőbb végezzük el a telefon gyári visszaállítását!
változtassuk meg gyakran jelszavainkat.

Hogyan válunk mi magunk is fertőzőkké?

Sajnos azért terjed gyorsan, mert hozzáfér a névjegyzékünkhöz és az áldozatok telefonjairól továbbküldi a csaló üzeneteket. Előfordult velem gyakran, hogy emailben kértek tőlem csekkbefizetést, elmaradt számlák rendezését, a valódi felülethez megtévesztésig hasonló formátumú emaillel, logóval.

Hogyan tudjuk felismerni, hogy egy email csalók tollából származik?

Nos magyartanárként elsősorban ami számomra intő jel, a hibás helyesírás, a hiányzó ékezetek, az idegen domain név. Ekkor mindig gyanakodjunk.

Kik állnak a háttérben? A küldő telefonszámok és az sms-ekben lévő linkek nem kötődnek konkrét csalókhoz: a bűnözők anonimizálják mozgásukat, szinte lehetetlen azonosítani őket. Szakértők szerint nemzetközi bűnözői csoportról van szó, melyben több ország érintett.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.