Menü

Miért egészséges a körte?

A körte az egészséges étrend egyik közkedvelt szereplője, hiszen gazdag antioxidánsokban, flavonoidokban, és tápanyagokban is bővelkedik.

1. Egy közepes méretű körte elfogyasztásával biztosítjuk napi C-vitamin-szükségletünk 12 és K-vitamin szükségletünk 10 százalékát, káliumszükségletünk 6 százalékát, valamint kisebb mennyiségeket juttatunk szervezetünkbe kalciumból, vasból, magnéziumból, riboflavinból, folsavból és B-6 vitaminból. Tartalmaznak ezen kívül karotenoidokat, flavonolokat és a vörösebb héjú körték antocianinokat is.

2. Korábbi tanulmányok arra mutatnak rá, hogy a körte rendszeres fogyasztása csökkenti az elhízás, a cukorbetegség és a szívroham esélyét.

A legtöbb körte nyersen is fogyasztható, de a később érő fajtákat ajánlatos meghámozni, mert a héja nehezen emészthető, puffadást okoz, a héj alatti kősejtek pedig az arra érzékenyeknek akár bél- és epegörcsöt is kiválthatnak. Különlegesen finom a meghámozott körteszeletekből készült, kis citrommal ízesített körtekompót, amelyet nemcsak vízzel, hanem málna- vagy ribiszke levével is készítenek.

Kevesebben tudják talán, hogy a körtéből is lehet finom sajtot készíteni. Az eljárás hasonló a birsalmasajt készítési módjához: a meghámozott körtét megfőzzük, a levét leszűrjük, majd a levet gyümölcshússal megegyező tömegű cukorral és kilónként egy fél citrom levével olyan sűrűre főzzük, hogy a kanálról fonalat eresszen. Aztán hozzáadjuk az áttört körtét, a kellő sűrűségűre főzzük vele. A sűrű masszát apró formákba öntjük és egy-két napig szárítjuk.

Miben segít a körte?

A körte szezonális gyümölcs, és bár sokáig eltartható, jótékony hatásait akkor élvezhetjük legjobban, ha éretten szüretelve, azonnal fogyasztjuk. Bár a körte szinte –ahogyan az alma is–, kicsit a „szegények” gyümölcsként volt elkönyvelve, egészségvédő tulajdonságai rendkívül értékessé teszik.

Rákmegelőző összetevők: a körte héja közel háromszor annyi növényi tápanyagot tartalmaz, mint a gyümölcsbél. Gazdag flavonoidokban, amelyek remek gyulladáscsökkentők, míg a benne található fahéjsav kiváló rákellenes hatással bír. A körte számos antioxidáns hatású összetevővel is rendelkezik: ilyenek a flavonoidok mellett a C-vitamin, valamint a karotinoidok, így a béta-karotin, a lutein és a zeaxantin. Ennek köszönhető, hogy a körte fogyasztásával felvehetjük a harcot a rákot, gyulladásokat, szív- és érrendszeri betegségeket –többek között szívinfarktust és agyvérzést– okozó, és a bőr öregedését felgyorsító szabad gyökökkel szemben. A szabad gyökök nagy ellensége a glutation, amely a körtében szintén meghatározó mennyiségben lelhető fel.

A körte hatása, védi a szívet: fontos szívvédő hatása, hogy képes jelentősen csökkenteni az LDL koleszterin szintjét. Ez a tulajdonsága abból adódik, hogy a körte héja kimagaslóan gazdag pektinben. Mivel a pektin vízben oldható növényi rost, a szervezetbe kerülve nyálkásodik, és összetapad az LDL koleszterinnel, aminek jelentős része ürítéskor eltávozik a szervezetből. A körte ezen kívül bővelkedik káliumban, ami fontos szerepet játszik a szív egészséges működésében: ez a hatóanyag tágítja a vérereket, valamint szabályozza a szívritmust, az érfalak ellazulásának köszönhetően a vérnyomás is csökken.

Javítja az emésztést: a rostok a legjobb természetes béltisztítók, a bélredőkben felgyülemlett salakanyagokat és mérgeket is eltávolítják. Közreműködnek a bélflóra egyensúlyának megőrzésében és visszaállításában is, ezen keresztül támogatják az immunrendszert, hiszen a bélflóra állapota – az immunsejtek 70 százaléka a vastagbélben található – meghatározza a szervezet védekezőképességét. Részben a rostok jelenlétének eredménye, hogy a körte enyhe hashajtóként is alkalmazható, rendszeres fogyasztása megelőzheti és kezelheti a krónikus székrekedést. A benne található lignin elősegíti a salakanyagok előrehaladását, szinte „átcsúszását” a vastagbélben, ezáltal lazábbá teszi a székletet. Ez nem csak a helyes ürítést serkenti, de csökkenti a felhalmozott salakanyagok miatt kialakuló vastagbélrák, valamint az aranyér kockázatát.

Torokfájás és csontritkulás ellen: bár a körte nem igazán erről híres, de kiválóan elbánik a torokfájással, és a hangszálgyulladással. Amennyiben ezektől szenvedünk, langyosítsunk fel egy pohárnyi körtelevet egy kiskanálnyi mézzel: a hatása szinte azonnali. Káliumtartalmának a szív működésén kívül a vércukorszint és a szervezet pH-értékének szabályozásában van fontos szerepe. A körte hatása, hogy erősíti a csontokat, bórtartalma segíti szervezetünket abban, hogy a kalcium ne ürüljön ki a szervezetünkből. Ezért a körte fogyasztása a klimax ideje alatt hozzásegít a szinte elkerülhetetlen csontritkulás mérsékléséhez.

A bór mellett szintén fontos a csontok egészsége szempontjából a kalcium, amiből a körte nagyobb mennyiséget tartalmaz. Ezzel járul hozzá a gyermekek csontjainak és fogainak egészséges fejlődéséhez, valamint a csontritkulás lassításához.

Mire figyeljenek a cukorbetegek karácsonykor?

Mit tehet, aki betegség miatt nem fogyaszthat kedvére az ünnepi ínycsiklandó falatokból, édességekből?

Lúgosító ételek nyomában

Ha lúgosítani szeretnél, tudnod kell, hogy mely ételek váltanak ki lúgosító hatást a szervezetedben. Az alap elmélet az, hogy bármilyen ételt ehetsz, azonban néhány étel lúgosabb, mint a többi.

Ínycsiklandozó diétás lasagne

Lasagnét mindenki ismeri . Szénhidrátban dúskáló tésztalapok között a darált hús és a sok sajt dobja fel az ízélményeket. Na meg a zsírbevitelünket. Igen, igen… a diétázók fájó szívvel könyvelhetik el, amíg a kalóriák meg vannak számlálva, addig bizony a lasagne sem fog az asztalra kerülni!

Népszerű adventi édességünk a grillázs

A karácsonyi vásárokban a forralt bor és a pirított mandula a sláger, de a gesztenye is elengedhetetlen finomság. A sült gesztenye zamatáról és a téli lélekmelengető italokról, az adventi konyhai aromaterápiáról nemrég írtunk oldalunkon, most a karácsonyi hangulat másik kedvencét említjük meg, a grillázst.

Mi a különbség a gyógyszer és az étrend-kiegészítő között?

Az étrend-kiegészítők jótékony hatásúak az emberi szervezetre, azonban e termékeknek nem tulajdonítható betegséget megelőző vagy gyógyító hatás. Mi a különbség a gyógyszer és az étrend-kiegészítő között? Melyiket válasszuk?