Menü

Tippek téli bőrvédelemhez

Mindenki bőrtípusa más és más ápolást igényel, s nemcsak attól függően, hogy érzékeny bőre, száraz bőre, zsíros bőre van-e valakinek, hanem attól is, hogy épp mely évszakban járunk.

A központi fűtés, a hideg, a szél, és a kinti-benti hőmérséklet közti hőmérséklet különbség mind próbára teszik a bőrt.

Télen a bőr legfelső rétege kiszárad, berepedezik, kipirosodik, megjelenhet az ekcéma, s hogy arcunk újra selymes legyen és puha, ahhoz a speciális téli bőrápolási rutin szükséges. Legfontosabb ebben az időszakban a hidratálás.

Jöhetnek a nyáron mellőzött, ám télen szükséges zsírosabb, sűrűbb állagú krémek.

Míg nyáron könnyű krémzseléket használunk, addig a téli hónapokban a zsírosabb arcápolókat részesítjük előnyben. Különösen száraz bőrűeknél akár naponta többször is ajánlott átkrémezni a bőrt.

Óvatosan az arcradírral. Az arcradír fontos eleme az arcápolásnak ALKALMANKÉNT, ám tudni kell, hogy a túlzásba vitt használat szinte „leradírozza” a bőr természetes hidratáltságát.

Használjunk fényvédő krémet!

Bizony jól írtam, nem az évszakot kevertem össze. Télen is süt a nap és a bőrnek télen is fontos a fényvédelem. Télen is védekezzünk a nap káros hatásai ellen! A 15 faktoros naptejek a mindennapi kint tartózkodáshoz elegendőek, így elkerülhető a bőrdaganatok kialakulása.

Használjunk ajakápolót!

Az ajkainkat többször is kenjük át ápoló stifttel megóvva ezzel a széltől, hidegtől. Nincs rosszabb, mint a sebes, kirepedezett ajak, mely komoly fájdalommal is járhat.

Védjük arcunkat a széltől! Amennyire lehet, tekerjünk sálat az arcunkra, hordjunk csősélat, kesztyűt és sapkát!

A gyakori kézmosás és a hideg miatt különösen fontos a kézkrémek gyakori használata is.

Aki szoláriumba jár, mindenképp használjon gyakrabban testápoló krémeket, s tartsunk mértéket, hiszen a szoláriumokban használt ultraibolya fény is növeli a bőrdaganatok, így a melanóma kialakulásának rizikóját is.

Párásítsunk! A fűtés miatt a benti száraz levegő nedvességet von el a bőrtől, ezért a párásítók jó szolgálatot tehetnek, igazán kellemes a párásítást illatos illóolajokkal végezni.

Szedjünk vitamint! A bőrünknek ez télen különösen fontos, ajánlott a D vitamin, az E vitamin. Mindezek mellett, ha a folyadékpótlásra és a változatos táplálkozásra is odafigyelünk, akkor minden bizonnyal szép és egészséges bőrrel vészelhetjük át a telet.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.