Menü

Tippek téli bőrvédelemhez

Mindenki bőrtípusa más és más ápolást igényel, s nemcsak attól függően, hogy érzékeny bőre, száraz bőre, zsíros bőre van-e valakinek, hanem attól is, hogy épp mely évszakban járunk.

A központi fűtés, a hideg, a szél, és a kinti-benti hőmérséklet közti hőmérséklet különbség mind próbára teszik a bőrt.

Télen a bőr legfelső rétege kiszárad, berepedezik, kipirosodik, megjelenhet az ekcéma, s hogy arcunk újra selymes legyen és puha, ahhoz a speciális téli bőrápolási rutin szükséges. Legfontosabb ebben az időszakban a hidratálás.

Jöhetnek a nyáron mellőzött, ám télen szükséges zsírosabb, sűrűbb állagú krémek.

Míg nyáron könnyű krémzseléket használunk, addig a téli hónapokban a zsírosabb arcápolókat részesítjük előnyben. Különösen száraz bőrűeknél akár naponta többször is ajánlott átkrémezni a bőrt.

Óvatosan az arcradírral. Az arcradír fontos eleme az arcápolásnak ALKALMANKÉNT, ám tudni kell, hogy a túlzásba vitt használat szinte „leradírozza” a bőr természetes hidratáltságát.

Használjunk fényvédő krémet!

Bizony jól írtam, nem az évszakot kevertem össze. Télen is süt a nap és a bőrnek télen is fontos a fényvédelem. Télen is védekezzünk a nap káros hatásai ellen! A 15 faktoros naptejek a mindennapi kint tartózkodáshoz elegendőek, így elkerülhető a bőrdaganatok kialakulása.

Használjunk ajakápolót!

Az ajkainkat többször is kenjük át ápoló stifttel megóvva ezzel a széltől, hidegtől. Nincs rosszabb, mint a sebes, kirepedezett ajak, mely komoly fájdalommal is járhat.

Védjük arcunkat a széltől! Amennyire lehet, tekerjünk sálat az arcunkra, hordjunk csősélat, kesztyűt és sapkát!

A gyakori kézmosás és a hideg miatt különösen fontos a kézkrémek gyakori használata is.

Aki szoláriumba jár, mindenképp használjon gyakrabban testápoló krémeket, s tartsunk mértéket, hiszen a szoláriumokban használt ultraibolya fény is növeli a bőrdaganatok, így a melanóma kialakulásának rizikóját is.

Párásítsunk! A fűtés miatt a benti száraz levegő nedvességet von el a bőrtől, ezért a párásítók jó szolgálatot tehetnek, igazán kellemes a párásítást illatos illóolajokkal végezni.

Szedjünk vitamint! A bőrünknek ez télen különösen fontos, ajánlott a D vitamin, az E vitamin. Mindezek mellett, ha a folyadékpótlásra és a változatos táplálkozásra is odafigyelünk, akkor minden bizonnyal szép és egészséges bőrrel vészelhetjük át a telet.

Súlyos okai is lehetnek a lábszárviszketésnek

A bőrszárazság a viszketés egyik leggyakoribb oka, amellyel többek között az a probléma, hogy bár a vakarás időlegesen enyhíti a tünetet, könnyen gyulladást eredményezhet, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Idősebb korban a bőr elvékonyodik, kevesebb nedvességet köt meg, ami hamarabb kiszáradáshoz, viszketéshez vezet.

Tornázzunk le az arcunkról pár évet!

Ha szeretnénk, hogy sokáig vékony és fiatalos maradjon az arcunk, akkor a kedvenc hidratáló krémünk mellé kipróbálhatjuk az arcjógát, mely segít, hogy a bőr fiatalos és feszes maradjon.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.