Menü

Javaslatok, amelyek átsegíthetnek egy depresszív napon

Ha depresszióval küzdesz, vagy éppen egy hosszabb negatív időszakon mész keresztül, tisztában vagy vele, hogy vannak napok, amikor nincs energiád. A reggeli felkelés is óriási feladatnak tűnhet, aminek a végrehajtására nem vagy képes. Néha azok a dolgok segítenek jobban érezni magadat, amelyeket a legnehezebb megtenni ezeken a napokon.

Lentebb megosztunk néhány tippet – aprókat és óriásiakat -, amelyek segíthetnek egy rossz napon.

Kelj ki az ágyból!

Ezeken a napokon már a felkelés gondolata is elég lehet ahhoz, hogy mégis ágyban maradj. Fontos azonban, hogy megtedd, amit csak tudsz! Eldöntheted, mi az, ami várhat például a háztartásban, és mi az, amit muszáj aznap elvégezned. Lehet, hogy csak arra lesz erőd, hogy a kanapéig elbotorkálj, és ott lefeküdj, de tedd meg, és meglátod, ez is segíthet.

Egyél valami apróságot!

Ha rendszeresen és egészségesen étkezel, az az általános közérzetedet és a hangulatodat is befolyásolja. De ha úgy érzed, az energiaszinted nagyon alacsonyan van, csak igyál meg egy teát, vagy szürcsölj egy kis húslevest. Egyél néhány kekszet. Ha valami van a gyomrodban, az máris javítja a hangulatodat egy kicsit.

Vedd be a gyógyszereidet!

Ha a depressziónak már a gyógyszeres kezelést igénylő fázisával vagy kénytelen megküzdeni, nagyon fontos, hogy egy alkalmat se hagyj ki! Még ha úgy is érzed, nem vagy képes felkelni, és kimenni a konyhába, hogy bevedd a tablettákat, akkor is tedd meg. Jó ötlet lehet őket az éjjeliszekrényen tárolni egy pohár víz társaságában.

Fürödj meg, zuhanyozz le!

A higiénia megtartása fontos részeleme a folyamatnak, ami elősegíti, hogy jobban érezd magad. Ha éppen magadba zuhansz, egyszerű lehet elfeledkezni az öngondoskodásról, és lehet, hogy túl nagy erőfeszítésnek tűnhet elmenni a fürdőszobáig. De amikor már a forró vízben ülsz, jobban fogod érezni magad.

Beszélgess!

A beszéd legtöbbször segít, hogy biztonságban érezzük magunkat, és valaki törődjön velünk. A beszélgetőpartnernek nem kell megoldásokat szolgáltatnia, vagy kibeszélnie belőlünk a depressziót. Az egyszerű beszélgetés segíthet abban, hogy jobban legyünk, történjen az akár videochaten, telefonon vagy a közösségi média bármilyen platformján keresztül.

Mozogj!

Most mondhatod, hogy milyen ötletekkel állok itt elő, de hidd el, egy kis testmozgás, legyen az bármilyen egyszerű és rövid, segíteni fog. Ez igaz az élet legtöbb helyzetére és problémájára. A ritmusos mozgások, mint például a tánc biztos segít túlélni a napot. De bármilyen apró lépés is elég, csak mozogj!

Aludj!

Az alvás sokszor meghatározza az egész napot. Ha nem alszol kipihentetően, a depressziód is rosszabbodhat. Igyekezz egy egészséges alvásritmust fenntartani. Figyelj rá, mikor mész aludni, mikor kelsz, és próbáld kerülni a nappali szundikat.

Menj ki a napra!

Nincs is jobb hangulatfokozó, mint a napozás vagy egy séta a napon, ahol D-vitamint kap a szervezeted. Maga a szabadban töltött idő is növeli a szerotonin szintet, csökkenti a vérnyomást, és javít az alvásminőségen.

Légy magadhoz kedves!

Ha nehéz időszakon mész keresztül, igyekezz odafigyelni, hogy magaddal kedves maradj, és legtöbbször ez a dolog legnehezebb része. Érezz magaddal együtt, és légy elnéző, amíg nehéz napjaid vannak.

Találj magadnak egy mantrát!

Jó megoldás vagy segítő eszköz lehet, ha valahogyan kifejezed magad, és megtalálod, mi az, ami boldoggá tesz, örömet okoz. Lásd meg a jó dolgokat, amik körülötted, veled történnek, és azokat fordítsd át egy mantrába. Ezt használd minden nap, és minden olyan napon is, amikor semmi erőd felkelni.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.