Menü

Javaslatok, amelyek átsegíthetnek egy depresszív napon

Ha depresszióval küzdesz, vagy éppen egy hosszabb negatív időszakon mész keresztül, tisztában vagy vele, hogy vannak napok, amikor nincs energiád. A reggeli felkelés is óriási feladatnak tűnhet, aminek a végrehajtására nem vagy képes. Néha azok a dolgok segítenek jobban érezni magadat, amelyeket a legnehezebb megtenni ezeken a napokon.

Lentebb megosztunk néhány tippet – aprókat és óriásiakat -, amelyek segíthetnek egy rossz napon.

Kelj ki az ágyból!

Ezeken a napokon már a felkelés gondolata is elég lehet ahhoz, hogy mégis ágyban maradj. Fontos azonban, hogy megtedd, amit csak tudsz! Eldöntheted, mi az, ami várhat például a háztartásban, és mi az, amit muszáj aznap elvégezned. Lehet, hogy csak arra lesz erőd, hogy a kanapéig elbotorkálj, és ott lefeküdj, de tedd meg, és meglátod, ez is segíthet.

Egyél valami apróságot!

Ha rendszeresen és egészségesen étkezel, az az általános közérzetedet és a hangulatodat is befolyásolja. De ha úgy érzed, az energiaszinted nagyon alacsonyan van, csak igyál meg egy teát, vagy szürcsölj egy kis húslevest. Egyél néhány kekszet. Ha valami van a gyomrodban, az máris javítja a hangulatodat egy kicsit.

Vedd be a gyógyszereidet!

Ha a depressziónak már a gyógyszeres kezelést igénylő fázisával vagy kénytelen megküzdeni, nagyon fontos, hogy egy alkalmat se hagyj ki! Még ha úgy is érzed, nem vagy képes felkelni, és kimenni a konyhába, hogy bevedd a tablettákat, akkor is tedd meg. Jó ötlet lehet őket az éjjeliszekrényen tárolni egy pohár víz társaságában.

Fürödj meg, zuhanyozz le!

A higiénia megtartása fontos részeleme a folyamatnak, ami elősegíti, hogy jobban érezd magad. Ha éppen magadba zuhansz, egyszerű lehet elfeledkezni az öngondoskodásról, és lehet, hogy túl nagy erőfeszítésnek tűnhet elmenni a fürdőszobáig. De amikor már a forró vízben ülsz, jobban fogod érezni magad.

Beszélgess!

A beszéd legtöbbször segít, hogy biztonságban érezzük magunkat, és valaki törődjön velünk. A beszélgetőpartnernek nem kell megoldásokat szolgáltatnia, vagy kibeszélnie belőlünk a depressziót. Az egyszerű beszélgetés segíthet abban, hogy jobban legyünk, történjen az akár videochaten, telefonon vagy a közösségi média bármilyen platformján keresztül.

Mozogj!

Most mondhatod, hogy milyen ötletekkel állok itt elő, de hidd el, egy kis testmozgás, legyen az bármilyen egyszerű és rövid, segíteni fog. Ez igaz az élet legtöbb helyzetére és problémájára. A ritmusos mozgások, mint például a tánc biztos segít túlélni a napot. De bármilyen apró lépés is elég, csak mozogj!

Aludj!

Az alvás sokszor meghatározza az egész napot. Ha nem alszol kipihentetően, a depressziód is rosszabbodhat. Igyekezz egy egészséges alvásritmust fenntartani. Figyelj rá, mikor mész aludni, mikor kelsz, és próbáld kerülni a nappali szundikat.

Menj ki a napra!

Nincs is jobb hangulatfokozó, mint a napozás vagy egy séta a napon, ahol D-vitamint kap a szervezeted. Maga a szabadban töltött idő is növeli a szerotonin szintet, csökkenti a vérnyomást, és javít az alvásminőségen.

Légy magadhoz kedves!

Ha nehéz időszakon mész keresztül, igyekezz odafigyelni, hogy magaddal kedves maradj, és legtöbbször ez a dolog legnehezebb része. Érezz magaddal együtt, és légy elnéző, amíg nehéz napjaid vannak.

Találj magadnak egy mantrát!

Jó megoldás vagy segítő eszköz lehet, ha valahogyan kifejezed magad, és megtalálod, mi az, ami boldoggá tesz, örömet okoz. Lásd meg a jó dolgokat, amik körülötted, veled történnek, és azokat fordítsd át egy mantrába. Ezt használd minden nap, és minden olyan napon is, amikor semmi erőd felkelni.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Tízmilliószoros napok 2024-ben! Melyek ezek és mit jelentenek?

Aki hisz és követi az asztrológiát, annak érdekes lehet a következő információ, vagy talán már fejből tudja is azokat a dátumokat, amelyeket tízmilliószoros napoknak nevezünk, vajon melyek ezek a dátumok 2024-ben?

Lélekerősítő technikák

Van, hogy minden összejön: szerelmi csalódás, fejmosás a főnöktől, apró baleset, betegség, balul sikerült ötlet, oktalan felszólító levél. Mindenkinek vannak jobb és rosszabb periódusai az életben. Van, aki könnyen túlteszi magát a problémákon, másnak meg gombóc nő a torkában és összeszorul a gyomra, és a legszívesebben meglapulna, elbújna a főnök, a kollégák, a család elől.