Menü

Bővebben a micellás vízről

Biológusként mindig érdekelnek azok a témák, amikor valamiféle szakszóval igyekeznek eladni egy hétköznapi használatba bocsátott terméket. Sokan talán utána sem néznek, mi mit jelent, egyszerűen csak jól hangzik, megveszik, és bevetik. Most a micellás víz kapcsán szeretnék egy kis segítséget nyújtani – ha valaki esetleg eddig nem volt tisztában vele, mik is azok a micellák, és hogyan működik a micellás víz.

Mik is azok a micellák?

A micellák gömb alakú molekulák, amelyekben különféle molekulák víztaszító részei állnak össze. Ezek kapcsolódnak hozzá a bőrön található sminkhez, szennyeződésekhez, és távolítják el azokat hatékonyan, miközben hidratáló hatással is bírnak, ezáltal jó alternatívái lehetnek más, esetleg a bőrrel durvábban bánó arctisztítóknak.

Miből áll a micellás víz?

A micellás víz tisztított vizet, folyékony vivőanyagot, például glicerint és felületaktív anyagot tartalmaz. A glicerin kapcsolódik a bőrhöz, és nedvesíti azt, a felületaktív anyagok pedig a szennyeződéseket távolítják el. A micellák jelenléte miatt kiválóan alkalmazható sminkeltávolítóként, arctisztítóként, illetve hidratálásra is.

Hogyan működik?

A micellás víz kulcsa a felületaktív anyagokban rejlik. Ezeknek a molekuláknak két vége van: leegyszerűsítve az egyik vég a vizet, a másik az olajat vonzza. E tulajdonságuk miatt ezek az anyagok általánosan előfordulnak a szappanokban, illetve az arctisztítókban. A különbség csak annyi, hogy a micellás vízben gömb alakot vesznek fel: a vizet vonzó végek a gömb külső felszíne felé, az olajat vonzó végek pedig a gömb alakú molekula belseje felé állnak. Ennek következtében a micellák folyadékban úszni képesek, és a fentebb leírt tulajdonságuk révén a smink, illetve zsír csapdázására képesek. A bőrrel érintkezve a gömb alak kinyílik, megköti a szennyeződéseket vagy a sminket, és újra bezárul.

Néhány ilyen felületaktív anyag nagyon durva, illetve szárító hatással bírhat, a micellás vízben azonban olyan nem ionikus formák fordulnak elő, amelyek gyengédebbek a bőrhöz, így más arctisztítókkal ellentétben nem szükséges azokat lemosni sem.

A micellás víz rendkívül nagy előnye, hogy érzékeny bőrűek is nyugodtan használhatják, ezáltal minden bőrtípusra ajánlott.

Használata minden nap megengedett. Sokan reggel használják arctisztítóként, míg mások inkább este alkalmazzák sminkeltávolításhoz.

Hátrányok és mellékhatások

A micellás víz arctisztítóként remekül működik, de ha valaki minden nap vastagon sminkel, mindezt vízálló sminkkel teszi, annak eltávolítására viszont csak a micellás vizet alkalmazza, előfordulhat, hogy azt nem találja annyira hatékonynak.

A micellás vízben jelenlévő felületaktív anyagokból valamennyi marad a bőr felszínén. Ez a legtöbb ember számára nem okoz problémát, de ha valaki csak ezzel mossa az arcát, vizet egyáltalán nem használ, ezek az anyagok felhalmozódhatnak.

Egy új bőrápolási termék bevezetésekor mindig fennáll a lehetőség, hogy az irritációt vagy allergiás reakciót vált ki, ezért először érdemes egy aprócska bőrfelületen tesztet végezni, mielőtt igazán bevetnénk az adott produktumot. Hiszen mint minden más, a micellás víz is okozhat pirosságot vagy gyulladást, száradásos tüneteket, viszketést vagy bőrkiütéseket. Ha ezek valamelyikét tapasztaljuk, az érintett felületet minél hamarabb tiszta vízzel le kell mosni.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.