Menü

Melyik laboreredmény jelzi, hogy baj van a hasnyálmiriggyel?

A hasnyálmirigy megfelelő működéséhez szükséges enzimek mennyisége vérképből vagy székletmintából mutatható ki.

A hasnyálmirigy a szervezet egyik legfontosabb mirigye, emésztőenzimeket és hormonokat, köztük inzulint termel. Nem csoda, hogy zavara testszerte komoly problémákat okozhat, melyek különböző tünetekkel jelentkeznek.

Puffadásérzetet, gyakori hasmenést, teltségérzetet és egyéb emésztési problémákat generálhat a hasnyálmirigy működési zavara, melynek kivizsgálása típustól függően vérkép és székletminta alapján történik. Ilyenkor bizonyos enzimek mennyiségét nézik meg a szakorvosok, amiknek segítségével feltárhatják a probléma gyökerét.

Az amiláz

Az amiláz többek között a cellulóz és a keményítő lebontását segíti elő. Ezen enzim emelkedett szintje legtöbbször a hasnyálmirigy gyulladására utal, ekkor akár megtízszereződhet a mennyisége. Bizonyos esetekben különböző rosszindulatú rákos daganatot, fekélyt, mumpszot vagy bélelzáródást is jelezhet.

Ha a normálértékeknél alacsonyabb a vér amilázszintje, az veseproblémára, a hasnyálmirigy valamilyen károsodására, vagy várandósság esetén terhességi mérgezésre adhat gyanút. Az ideális laborérték: 70-200 U/l.

A lipáz

Szintén a vérképből mutatható ki a lipázszint, mely enzim a zsírokat bontja le. Magas szintje hátterében hasnyálmirigy-daganat, veseelégtelenség vagy akut hasnyálmirigy-gyulladás is állhat, ilyenkor a normál lipázérték akár az ötszörösére is emelkedhet. Gyulladás gyanúja esetén mind a lipáz, mind az amiláz szintjét megvizsgálják. Normálértéke: 20-240 U/l.

A tripszin

A tripszin a fehérjék emésztését végzi a vékonybélben, kisebb részekre, úgynevezett peptidekre bontja le azokat. A hasnyálmirigy megfelelő működése esetén magában a mirigyben és a székletben is kimutatható ez az enzim. Normál tartománya vérvizsgálat esetében 140 és 400 µg/l között mozog, székletnél ez a szám 16-61 E/min.

Vizsgálatával nemcsak a hasnyálmirigy működése deríthető fel, hanem a cisztás fibrózis is kiszűrhető vele. Az alacsony szintje pontosan erre utal, de a hasnyálmirigy elégtelen működése vagy gyulladása is lehet az ok. A háttér felderítéséhez további vizsgálatok szükségesek.

A pancreas elasztáz 1 enzim

A székletmintából kimutatható pancreas specifikus elasztáz, vagyis a fehérjebontó elasztáz 1 enzim vizsgálata szintén a hasnyálmirigy működési zavarainak feltérképezésére szolgál. A normálértéke 12-32 µg/l, már egy kicsivel magasabb szintje is problémára utal, ráadásul túl magas koncentrációban akár egészséges szöveteket, a szervezet fehérjéit is elkezdheti lebontani.

Súlyos okai is lehetnek a lábszárviszketésnek

A bőrszárazság a viszketés egyik leggyakoribb oka, amellyel többek között az a probléma, hogy bár a vakarás időlegesen enyhíti a tünetet, könnyen gyulladást eredményezhet, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Idősebb korban a bőr elvékonyodik, kevesebb nedvességet köt meg, ami hamarabb kiszáradáshoz, viszketéshez vezet.

Tornázzunk le az arcunkról pár évet!

Ha szeretnénk, hogy sokáig vékony és fiatalos maradjon az arcunk, akkor a kedvenc hidratáló krémünk mellé kipróbálhatjuk az arcjógát, mely segít, hogy a bőr fiatalos és feszes maradjon.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.