Menü

Ötletek téli depresszió ellen

Unalmas január. Komor reggelek. Hideg. Néha eső, olykor fagy, máskor köd. Az ünnepek is elmúltak. Visszatérés a munkába, gyerekek oviba, suliba, ismét a mókuskerék. Fogadalmak, fogyókúrák, rohanós hétköznapok, „mármegintrohanás”. Mennyire ismerős?

Jól érzem én, hogy a január az egyik legdepisebb hónap? Az oka szerintem ismert: a napok rövidek és sötétek, alig süt a nap, az ünnepek elmúltak, az ünnepi láz kiégett, a karácsonyfákat kidobtuk, a bejgli elfogyott, a szilveszteri buli véget ért. A fényhiány eleve hoz magával egy levertséget, hiszen mennyivel másabb a hangulatunk egy napos tavaszi reggelen, vagy egy vidám nyári hajnalon…nos ezekre még várnunk kell. Január van.

Télen elkerülhetetlenül lemerül a szervezet energiaszintje, jellemző a fáradékonyság, a nyomott hangulat, a kedvetlenség, ettől függetlenül a 2023-as évet nem kell depresszióval kezdeni és a januárt sem kel szidni, csak dobjuk fel a napjainkat egy kicsit!

Elsőként személy szerint nekem a mániám a rendrakás. Ha a környezetem rendben van, ha maga körül rend van, az ad egyfajta belső rendezettséget is. A káosz nem segít.
Takarítsuk ki virtuális fiókjainkat is, az ünnepek alatt felhalmozódott e-maileket, reklámleveleket töröljük, legyen átlátható minden.

Gondoljunk a következő vakációra, szünetre, szabadságra! Nézzünk szálláshelyeket, programokat a neten a tavaszra, foglaljunk le a nyaralást, jó érzés tervezni és válogatni a programok között, szervezzünk, tervezzünk!

Legyen énidőnk! Az ünnepek utáni evészet lezárásaként vagy az új év kezdéseként mi sem lehetne jobb, mint a testmozgás, melyet követhet egy kis olvasás, egy forró fürdő, arcpakolás, filmnézés, egy finom vacsora. Foglalkozzunk magunkkal!

Szedjünk vitaminokat, étrendkiegészítőket! Erősítsük meg immunrendszerünket! Fontos a D-vitamin bevitele az omega 3, a C-vitamin. Együnk sok halat és zöldséget, kevés gyümölcsöt. Ha tudunk menjünk szaunázni, Otthon használjunk párologtatót, illatos olajokkal.

Tettünk újévi fogadalmat? Ha igen, kezdjük el megvalósítani, írjunk célokat, keressünk edzéstervet, fogjunk bele az áhított vállalkozásba, írjuk meg azt a könyvet, vágjunk bele! Most és nem holnap!

Ismerjük fel és adjunk hálát az élet apró örömeiért: érdemes minden este végig gondolni, hogy aznap mi mindenért tartozunk köszönettel, milyen jó dolgok történtek velünk. Miért érezhetjük magunkat szerencsésnek és értékeljük azokat!

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Tízmilliószoros napok 2024-ben! Melyek ezek és mit jelentenek?

Aki hisz és követi az asztrológiát, annak érdekes lehet a következő információ, vagy talán már fejből tudja is azokat a dátumokat, amelyeket tízmilliószoros napoknak nevezünk, vajon melyek ezek a dátumok 2024-ben?

Ments meg három életet!

„Adj vért és ments meg három életet!” – ismerjük a mondást, de vajon voltunk – már vért adni, rendszeres véradókká váltunk-e, tudjuk, hogy miért fontos a véradás?