Menü

Munkakeresés az újévben egy jó önéletrajzzal

Újév, új élet, van, aki ilyenkor tényleg új életet kezd, más munkahely után néz, de nem mindegy, hogy ezt hogyan teszi. Íme, pár jó tanács az önéletrajzzal kapcsolatban.

Első körben nézzük meg, hogy mi az, amihez értünk. A munkáltatók többsége kéri, hogy szakképesítéssel jelentkezzünk egy meghirdetett állásra, hiszen így tartják a munkavállalót kompetensnek a munka elvégzésére. Bizonyos területeken elengedhetetlen a szaktudás, gondoljunk arra, hogy egy programozó ne álljon neki műteni, mert nem fog menni neki valószínűleg, és ugyanígy igaz ez fordítva is.

Keressünk olyan állást, ami a mi tudásunkhoz passzol, különben mindkét fél számára kínos szituációkat okozhatunk.

Második körben pedig írjunk egy pontos, minket, tudásunkat, tapasztalatainkat jó fényben feltüntető önéletrajzot, ami arra hivatott, hogy elintézzen nekünk egy személyes állásinterjút. Nagyon sok mintát lehet már az internetes oldalakon találni, de nem mindegyik felel meg a normáknak.

Felülre írjuk fel nevünket, adatainkat, elérhetőségeinket. Lehetőség szerint ne olyan e-mail címet adjunk meg, ami komolytalan.

Következő részben adjuk meg végzettségeinket, egészen az általános iskolával kezdve, szépen sorban. Mindent írjunk be, amit elvégeztünk, legyen az gimnáziumi érettségi, egyetemi mesterképzés, vagy felnőttképzési tanfolyam. Utána jöhetnek a munkahelyek, ugyanilyen séma szerint, vagyis időrendi sorrendben. Minden munkahelyi tapasztalat hasznos lehet, de vigyázzunk a megfogalmazással, mert visszatetsző lehet, ha negatívan kommunikálunk egy korábbi munkáltatóról. Persze nem kell hazudni, de illendően kell fogalmazni. Törekedjünk a tömör, rövid mondatokra és arra, hogy kiemeljük, mennyi tudást és tapasztalatot szereztünk.

Az egyéb képességekkel folytassuk, mint például nyelvvizsgák, jogosítványok, Office és egyéb programok használatában való jártasság.

Végül pedig jöhet a motivációs rész, ahol leírhatjuk, hogy mennyire türelmes, kedves, tapasztalt dolgozók vagyunk, hogy mennyire vagyunk empatikusak, jó a megoldó képességünk és egyedül vagy csapatban tudunk inkább jobban dolgozni. Itt azért meg kell jegyeznem, hogy sem a humor, sem a frappáns megfogalmazás nem bűn, én például azzal érveltem a türelmem és kitartásom mellett, hogy három fiúgyermek anyukája vagyok. Ugye, hogy ugye?!

Mindig kell képet csatolni, hiszen a leendő munkáltatónak muszáj arcához kötnie az olvasottakat. Ennél figyeljünk arra, hogy a képen rendezetten, tisztán és csinosan nézzünk ki, hiszen ez ad egy utolsó összképet rólunk. Ne válasszunk rikító hátteret, igyekezzünk hivatalosan fogalmazni, és olyan szavakat belerejteni, amik kapcsolhatóak a megpályázott pozícióban majd használni fogunk.

Mindez egy komolyan vehető munkavállaló képét fogja mutatni, amivel könnyebben tudunk munkát találni. Fontos a gyors áttekinthetőség és a helyesírás ellenőrzése is a leadás előtt.

Ne féljünk lépni, ha új irányt akarunk adni az életünknek, de gondosan készítsünk önéletrajzot ehhez, amivel ki tudjuk emelni értékeinket, tudásunkat, meg tudjuk mutatni egyéniségünket és munkabírásunkat.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.