Menü

Munkakeresés az újévben egy jó önéletrajzzal

Újév, új élet, van, aki ilyenkor tényleg új életet kezd, más munkahely után néz, de nem mindegy, hogy ezt hogyan teszi. Íme, pár jó tanács az önéletrajzzal kapcsolatban.

Első körben nézzük meg, hogy mi az, amihez értünk. A munkáltatók többsége kéri, hogy szakképesítéssel jelentkezzünk egy meghirdetett állásra, hiszen így tartják a munkavállalót kompetensnek a munka elvégzésére. Bizonyos területeken elengedhetetlen a szaktudás, gondoljunk arra, hogy egy programozó ne álljon neki műteni, mert nem fog menni neki valószínűleg, és ugyanígy igaz ez fordítva is.

Keressünk olyan állást, ami a mi tudásunkhoz passzol, különben mindkét fél számára kínos szituációkat okozhatunk.

Második körben pedig írjunk egy pontos, minket, tudásunkat, tapasztalatainkat jó fényben feltüntető önéletrajzot, ami arra hivatott, hogy elintézzen nekünk egy személyes állásinterjút. Nagyon sok mintát lehet már az internetes oldalakon találni, de nem mindegyik felel meg a normáknak.

Felülre írjuk fel nevünket, adatainkat, elérhetőségeinket. Lehetőség szerint ne olyan e-mail címet adjunk meg, ami komolytalan.

Következő részben adjuk meg végzettségeinket, egészen az általános iskolával kezdve, szépen sorban. Mindent írjunk be, amit elvégeztünk, legyen az gimnáziumi érettségi, egyetemi mesterképzés, vagy felnőttképzési tanfolyam. Utána jöhetnek a munkahelyek, ugyanilyen séma szerint, vagyis időrendi sorrendben. Minden munkahelyi tapasztalat hasznos lehet, de vigyázzunk a megfogalmazással, mert visszatetsző lehet, ha negatívan kommunikálunk egy korábbi munkáltatóról. Persze nem kell hazudni, de illendően kell fogalmazni. Törekedjünk a tömör, rövid mondatokra és arra, hogy kiemeljük, mennyi tudást és tapasztalatot szereztünk.

Az egyéb képességekkel folytassuk, mint például nyelvvizsgák, jogosítványok, Office és egyéb programok használatában való jártasság.

Végül pedig jöhet a motivációs rész, ahol leírhatjuk, hogy mennyire türelmes, kedves, tapasztalt dolgozók vagyunk, hogy mennyire vagyunk empatikusak, jó a megoldó képességünk és egyedül vagy csapatban tudunk inkább jobban dolgozni. Itt azért meg kell jegyeznem, hogy sem a humor, sem a frappáns megfogalmazás nem bűn, én például azzal érveltem a türelmem és kitartásom mellett, hogy három fiúgyermek anyukája vagyok. Ugye, hogy ugye?!

Mindig kell képet csatolni, hiszen a leendő munkáltatónak muszáj arcához kötnie az olvasottakat. Ennél figyeljünk arra, hogy a képen rendezetten, tisztán és csinosan nézzünk ki, hiszen ez ad egy utolsó összképet rólunk. Ne válasszunk rikító hátteret, igyekezzünk hivatalosan fogalmazni, és olyan szavakat belerejteni, amik kapcsolhatóak a megpályázott pozícióban majd használni fogunk.

Mindez egy komolyan vehető munkavállaló képét fogja mutatni, amivel könnyebben tudunk munkát találni. Fontos a gyors áttekinthetőség és a helyesírás ellenőrzése is a leadás előtt.

Ne féljünk lépni, ha új irányt akarunk adni az életünknek, de gondosan készítsünk önéletrajzot ehhez, amivel ki tudjuk emelni értékeinket, tudásunkat, meg tudjuk mutatni egyéniségünket és munkabírásunkat.

Hogyan feküdjünk, hogy jól aludjunk?

Az alvásnak kiemelten fontos szerepe van életünkben, hiszen ha nem tudunk pihenni, annak komoly egészségügyi következményei vannak és hosszú távon igen veszélyes lehet. Mai cikkünkben összeszedtük, milyen pózban ajánlott piheni és hogyan lehet pihentető az alvásunk.

5 gyakori, gondolati síkon történő önbántalmazás

Külső szemmel talán úgy tűnhet, hogy a fiatalok számára az élet könnyű, lehetőségekkel teli és még bárhogy alakulhatnak a dolgaik a karrier, párválasztás, vagy családalapítás szempontjából. Ez azonban egy idealizált és sztereotip kép, amely eltakarja azt, hogy a fiatal felnőttek milyen nehézségekkel küzdenek, hogy valóban megéljék önmagukat és az eléjük táruló lehetőségeket.

Milyen a tökéletes fürdő?

Nincs is jobb egy forró, illatos fürdőnél a hideg téli napokon, de úgy tűnik, nem mindegy, milyen hőmérsékletű a víz.

Szelektálás - Még az idén dobd ki őket!

Ha lassan már olyan túlzsúfolt a lakásod, hogy belépni sem tudsz, szinte mániákus gyűjtögető vagy, nem tudsz kidobni semmit, s már lépni sem tudsz a kacatoktól, ezer éve nem szelektáltad a szekrényeid, akkor itt az ideje a nagy szelektálásnak!

10 dolog, amit ne vásárolj 2023-ban

A minap láttam egy videót a legnagyobb videómegosztó oldalon, ahol egy kétgyermekes, minimalista életmódot folytató édesanya osztotta meg, mi az a 10 dolog, amire 2023-ban biztosan nem költ pénzt, ezzel többek között pénzt megtakarítva. Gondoltam megosztom veletek, milyen meglátásai vannak a hölgynek, és így ti is átgondolhatjátok, vajon kibírnátok-e így egy teljes évet.