Menü

Mindössze néhány perc, avagy a szűrővizsgálatok fontossága

Manapság a média is egyre nagyobb gondot fordít arra, hogy felhívja a figyelmünket a rendszeres szűrővizsgálatokra, mégis kevesen veszik igazán komolyan ennek fontosságát, pedig mindössze néhány percünkbe telik egy vizsgálat, mellyel számos betegség megelőzhető. (lenne).

A magyar népesség egészségi állapota egyre rosszabb. A halálozási arányszámokkal Magyarország „dobogós helyen” áll, pedig ez ellen könnyen tehetünk, tehetnénk. Egy góckutatás, egy pár perces szűrővizsgálat életet menthet.

Bevallom bennem is megfordult már, hogy az egészségügyi dolgozók, az orvosom esetleg furán néz rám, tünet és panasz nélkül vizsgálatot kérni, nem szeretném, ha bárki is hipochondernek tartana, azonban ezt félre tudom tenni, ha arra gondolok, hogy van három gyermekem és miattuk is elvégeztetem például a nőgyógyászati szűrővizsgálatot, melyet érdemes évente megcsináltatni. Ezzel nemcsak a méhnyakrák szűrhető ki, hanem sok egyéb rendellenesség.

A bőrgyógyászati vizsgálatok gyakorisága a bőrtípustól is függ. Ha valakinek sok anyajegye vagy nagyon világos bőre van, érdemes többször is ellátogatnia az orvoshoz, pláne, ha előnyben részesítjük a szoláriumot, napozást.

A szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzése is fontos feladatunk, melyet háziorvosunkkal kell megbeszélni, ugyanis vérvételre és egyes szakrendelésekre is ő adhat beutalót.

Egy labor, egy fogászati ellenőrzés, egy urológia alap szinte, mégis oly nehezen vesszük rá magunkat, pedig nem lehet időigényesnek, vagy macerásnak, fájdalmasnak nevezni, talán 10-15 perces vizsgálatokról beszélünk. Vagy annyi se.

Akinek a családjában vannak szemproblémák, évenként érdemes szemészeti szűrővizsgálaton részt vennie.

Alap ma már a tüdőszűrés, illetve a terhesség alatti szűrővizsgálatok sora. Minden a mi érdekünket és egészségünket szolgálja.

Minden 45-65 év közötti asszony kétévente egyszer személyes meghívást kap a mammográfiás szűrővizsgálatra. Rendkívül fontos.

A magam részéről javasolnám a pajzsmirigy vizsgálatokat, melynek betegségei – ha már labort csináltatunk – a vérből könnyen kimutatható.

Itt az új esztendő, ideje új, egészséges szokásokat bevezetni. Bármennyire is kellemetlennek vagy kínosnak érezzük a szűrővizsgálatokat, az a pár perc kellemetlenség és magunkért tesszük. Ne hanyagoljuk el! A betegségmegelőzésre a szűrővizsgálat a legbiztonságosabb stratégia, s felelős magatartásunkkal a gyerekeinknek is példát mutathatunk.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.