Menü

Mindössze néhány perc, avagy a szűrővizsgálatok fontossága

Manapság a média is egyre nagyobb gondot fordít arra, hogy felhívja a figyelmünket a rendszeres szűrővizsgálatokra, mégis kevesen veszik igazán komolyan ennek fontosságát, pedig mindössze néhány percünkbe telik egy vizsgálat, mellyel számos betegség megelőzhető. (lenne).

A magyar népesség egészségi állapota egyre rosszabb. A halálozási arányszámokkal Magyarország „dobogós helyen” áll, pedig ez ellen könnyen tehetünk, tehetnénk. Egy góckutatás, egy pár perces szűrővizsgálat életet menthet.

Bevallom bennem is megfordult már, hogy az egészségügyi dolgozók, az orvosom esetleg furán néz rám, tünet és panasz nélkül vizsgálatot kérni, nem szeretném, ha bárki is hipochondernek tartana, azonban ezt félre tudom tenni, ha arra gondolok, hogy van három gyermekem és miattuk is elvégeztetem például a nőgyógyászati szűrővizsgálatot, melyet érdemes évente megcsináltatni. Ezzel nemcsak a méhnyakrák szűrhető ki, hanem sok egyéb rendellenesség.

A bőrgyógyászati vizsgálatok gyakorisága a bőrtípustól is függ. Ha valakinek sok anyajegye vagy nagyon világos bőre van, érdemes többször is ellátogatnia az orvoshoz, pláne, ha előnyben részesítjük a szoláriumot, napozást.

A szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzése is fontos feladatunk, melyet háziorvosunkkal kell megbeszélni, ugyanis vérvételre és egyes szakrendelésekre is ő adhat beutalót.

Egy labor, egy fogászati ellenőrzés, egy urológia alap szinte, mégis oly nehezen vesszük rá magunkat, pedig nem lehet időigényesnek, vagy macerásnak, fájdalmasnak nevezni, talán 10-15 perces vizsgálatokról beszélünk. Vagy annyi se.

Akinek a családjában vannak szemproblémák, évenként érdemes szemészeti szűrővizsgálaton részt vennie.

Alap ma már a tüdőszűrés, illetve a terhesség alatti szűrővizsgálatok sora. Minden a mi érdekünket és egészségünket szolgálja.

Minden 45-65 év közötti asszony kétévente egyszer személyes meghívást kap a mammográfiás szűrővizsgálatra. Rendkívül fontos.

A magam részéről javasolnám a pajzsmirigy vizsgálatokat, melynek betegségei – ha már labort csináltatunk – a vérből könnyen kimutatható.

Itt az új esztendő, ideje új, egészséges szokásokat bevezetni. Bármennyire is kellemetlennek vagy kínosnak érezzük a szűrővizsgálatokat, az a pár perc kellemetlenség és magunkért tesszük. Ne hanyagoljuk el! A betegségmegelőzésre a szűrővizsgálat a legbiztonságosabb stratégia, s felelős magatartásunkkal a gyerekeinknek is példát mutathatunk.

Házi praktikák tyúkszem ellen

Mielőtt nekilátnánk a tyúkszem kezeléséhez, bizonyosodjunk meg, hogy tényleg arról van-e szó. A vírusok által okozott tyúkszemek inkább a fiatalokra jellemzőek.

Hogyan feküdjünk, hogy jól aludjunk?

Az alvásnak kiemelten fontos szerepe van életünkben, hiszen ha nem tudunk pihenni, annak komoly egészségügyi következményei vannak és hosszú távon igen veszélyes lehet. Mai cikkünkben összeszedtük, milyen pózban ajánlott piheni és hogyan lehet pihentető az alvásunk.

Göndör haj ápolása

A göndörhajúakat sokan irigylik természetesen szép fürtjeikért, ők maguk pedig néha legszívesebben cserélnének azokkal, akiknek egyenes haja van, - az egyenes hajúak meg hullámos hajról álmodnak-, való igaz a göndör haj akkor szép, ha megfelelő ápolást kap, mely sokszor többet jelent egy egyszerű hajmosásnál.

Rendszeresen fellángol az ajakherpesze? Ez okozza a kiújulását

Akinek egyszer már kialakult az ajkán herpesz, annak sajnos fel kell készülnie arra, hogy a kellemetlen, fájdalmas hólyagok újra megjelennek.

5 gyakori, gondolati síkon történő önbántalmazás

Külső szemmel talán úgy tűnhet, hogy a fiatalok számára az élet könnyű, lehetőségekkel teli és még bárhogy alakulhatnak a dolgaik a karrier, párválasztás, vagy családalapítás szempontjából. Ez azonban egy idealizált és sztereotip kép, amely eltakarja azt, hogy a fiatal felnőttek milyen nehézségekkel küzdenek, hogy valóban megéljék önmagukat és az eléjük táruló lehetőségeket.