Menü

Az orvosi tüdőfű gyógyhatásai

Az orvosi tüdőfű, melyet sokan pettyegetett tüdőfűként, vagy tudományos nevén Pulmonaria officinalisként ismernek, már elnevezésében is utal arra, milyen jellegű problémákra nyújt megoldást. Maga a növény lágyszárú, nagyjából 15-35 cm magasra nő és évelő. Tavasszal, általában márciustól májusig virágzik, virága pedig először piros, később bíbor színű, de az idő elteltével végül bekékül. A gyógytea elkészítéséhez levelét használjuk fel, mivel ebben találhatók a hatóanyagok.

Főként a légzőszervi megbetegedések azok, ahol gyógyhatása érvényesül. Egészen pontosan a légúti megbetegedésekkel járó tüneteket enyhíti, ilyen például az, hogy oldja a hurutot és segít megtisztítani a tüdőt a lerakódott slejmtől, valamint gyulladáscsökkentő hatású is, így nyugtatja a tüdő és a torok gyulladás által érintett területeit is.

Hatóanyagait tekintve tartalmaz allantoint, szaponint, falvonoidokat, nyálkaanyagot, kovasavat és cseranyagokat is, utóbbiakat nagyobb mennyiségben, akár 10 százalékban is. Gyógyhatásai mellett fontos tudni róla, hogy vizelethajtó hatással is rendelkezik, így érdemes sok folyadékot fogyasztani mellette.

Az orvosi tüdőfű náthára, megfázásra és influenzára is nagyszerű orvosság. A növény leveleiből készült forrázat segít kitisztítani légutakat, valamint csillapítja a betegségekkel gyakran együtt járó lázat és köhögést is. Ezek is nagyrészt gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetők. Ismert emellett szíverősítő hatása is, valamint sokszor alkalmazzák hasmenés, vesekő és egyéb hólyagpanaszok enyhítésére is. Régen a TBC, vagyis a tuberkolózis kezelésére használták, de asztma ellen is hatásosnak tartják.

Gyakran kombinálják kakukkfűvel és édesgyökérrel, egyrészt hatékonyságának növelése érdekében, másrészt mert ezt a kombinációt kifejezetten ajánlják dohányosok számára, ugyanis segít megtisztítani a tüdőt a lerakódott kátránytól.

Ha csak orvosi tüdőfűből szeretnék gyógyteát készíteni, akkor mindössze 2 teáskanálnyi szárított tüdőfűlevelet kell felhasználnunk. Öntsük le 2-3 deciliter forró vízzel, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le és fogyaszthatjuk is. Édesíthetjük mézzel vagy agave sziruppal is, azonban a citromot elhagyhatjuk, hiszen a levelekben található cseranyagoktól már eleve savas hatású a főzet. Naponta legfeljebb 3 adag fogyasztása javasolt.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

A nőgyógyászati rákszűrés fontossága

Senki sem szeret orvoshoz járni, különösen nem nőgyógyászati vizsgálatra. Sokan halogatják a rákszűrést, mert kellemetlennek, időigényesnek érzik, pedig valójában egy néhány perces, egyszerű eljárásról van szó, amely életet menthet.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Mi az a hisztaminintolerancia?

A hisztaminintolerancia nem allergia, hanem a hisztamin lebontásának zavara a szervezetben. A bélben termelődő DAO enzim felelős a bevitt hisztamin lebontásáért; ha ez az enzim nem működik megfelelően, a hisztamin felhalmozódik és tüneteket okoz.

A mellrák elleni küzdelemről

Október 1-je világszerte a mellrák elleni küzdelem világnapja volt. Ezen a napon a figyelem azokra a nőkre – és férfiakra – irányul, akik érintettek a betegségben, valamint mindazokra, akik nap mint nap küzdenek a gyógyulásért, a megelőzésért és a tájékoztatásért.