Menü

Az orvosi tüdőfű gyógyhatásai

Az orvosi tüdőfű, melyet sokan pettyegetett tüdőfűként, vagy tudományos nevén Pulmonaria officinalisként ismernek, már elnevezésében is utal arra, milyen jellegű problémákra nyújt megoldást. Maga a növény lágyszárú, nagyjából 15-35 cm magasra nő és évelő. Tavasszal, általában márciustól májusig virágzik, virága pedig először piros, később bíbor színű, de az idő elteltével végül bekékül. A gyógytea elkészítéséhez levelét használjuk fel, mivel ebben találhatók a hatóanyagok.

Főként a légzőszervi megbetegedések azok, ahol gyógyhatása érvényesül. Egészen pontosan a légúti megbetegedésekkel járó tüneteket enyhíti, ilyen például az, hogy oldja a hurutot és segít megtisztítani a tüdőt a lerakódott slejmtől, valamint gyulladáscsökkentő hatású is, így nyugtatja a tüdő és a torok gyulladás által érintett területeit is.

Hatóanyagait tekintve tartalmaz allantoint, szaponint, falvonoidokat, nyálkaanyagot, kovasavat és cseranyagokat is, utóbbiakat nagyobb mennyiségben, akár 10 százalékban is. Gyógyhatásai mellett fontos tudni róla, hogy vizelethajtó hatással is rendelkezik, így érdemes sok folyadékot fogyasztani mellette.

Az orvosi tüdőfű náthára, megfázásra és influenzára is nagyszerű orvosság. A növény leveleiből készült forrázat segít kitisztítani légutakat, valamint csillapítja a betegségekkel gyakran együtt járó lázat és köhögést is. Ezek is nagyrészt gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetők. Ismert emellett szíverősítő hatása is, valamint sokszor alkalmazzák hasmenés, vesekő és egyéb hólyagpanaszok enyhítésére is. Régen a TBC, vagyis a tuberkolózis kezelésére használták, de asztma ellen is hatásosnak tartják.

Gyakran kombinálják kakukkfűvel és édesgyökérrel, egyrészt hatékonyságának növelése érdekében, másrészt mert ezt a kombinációt kifejezetten ajánlják dohányosok számára, ugyanis segít megtisztítani a tüdőt a lerakódott kátránytól.

Ha csak orvosi tüdőfűből szeretnék gyógyteát készíteni, akkor mindössze 2 teáskanálnyi szárított tüdőfűlevelet kell felhasználnunk. Öntsük le 2-3 deciliter forró vízzel, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le és fogyaszthatjuk is. Édesíthetjük mézzel vagy agave sziruppal is, azonban a citromot elhagyhatjuk, hiszen a levelekben található cseranyagoktól már eleve savas hatású a főzet. Naponta legfeljebb 3 adag fogyasztása javasolt.

Az akut veseelégtelenség okai

Akut veseelégtelenségről akkor beszélünk, ha a veseműködés néhány óra vagy néhány nap leforgása alatt oly mértékben romlik, hogy a veseszövetek több mint 60 százaléka már nem képes ellátni feladatát.

Házi praktikák tyúkszem ellen

Mielőtt nekilátnánk a tyúkszem kezeléséhez, bizonyosodjunk meg, hogy tényleg arról van-e szó. A vírusok által okozott tyúkszemek inkább a fiatalokra jellemzőek.

A vegán húsok világában

Se vegetariánus, se vegán életmódot nem folytatok. Habár volt néhány év, amíg nem ettem húst, ennek is vége már. Azóta mindössze annyit teszek, hogy tudatosan figyelek a mennyiségekre, miből mennyit fogyasztok. Inkább a mértékletesség határozza meg a mindennapjaimat. Ennek ellenére mindig érdekelnek az új megoldások, a különböző lehetőségek, így jutottam el oda, hogy érdekelni kezdett a vegán hús mibenléte. Egyféle van? Sokféle létezik? Jobb vagy rosszabb, mint a nagybetűs hús? Nézzük meg, milyen következtetéseket vontam le!

Finom és egyszerű pástétomok– avagy hogyan dobjuk fel a vacsorát!

Háziasszonyok számára nem elhanyagolható, hogy előre elkészíthető egy étel. Amikor a rántotta, a virsli és a melegszendvics, meg a felvágott egy idő után unalmassá válik, akkor jók a szendvicskrémek, pástétomok, melyeket akár előző este is elkészíthetünk, de frissen összedobva sem tart pár percnél tovább.

Hogyan feküdjünk, hogy jól aludjunk?

Az alvásnak kiemelten fontos szerepe van életünkben, hiszen ha nem tudunk pihenni, annak komoly egészségügyi következményei vannak és hosszú távon igen veszélyes lehet. Mai cikkünkben összeszedtük, milyen pózban ajánlott piheni és hogyan lehet pihentető az alvásunk.