Menü

Az orvosi tüdőfű gyógyhatásai

Az orvosi tüdőfű, melyet sokan pettyegetett tüdőfűként, vagy tudományos nevén Pulmonaria officinalisként ismernek, már elnevezésében is utal arra, milyen jellegű problémákra nyújt megoldást. Maga a növény lágyszárú, nagyjából 15-35 cm magasra nő és évelő. Tavasszal, általában márciustól májusig virágzik, virága pedig először piros, később bíbor színű, de az idő elteltével végül bekékül. A gyógytea elkészítéséhez levelét használjuk fel, mivel ebben találhatók a hatóanyagok.

Főként a légzőszervi megbetegedések azok, ahol gyógyhatása érvényesül. Egészen pontosan a légúti megbetegedésekkel járó tüneteket enyhíti, ilyen például az, hogy oldja a hurutot és segít megtisztítani a tüdőt a lerakódott slejmtől, valamint gyulladáscsökkentő hatású is, így nyugtatja a tüdő és a torok gyulladás által érintett területeit is.

Hatóanyagait tekintve tartalmaz allantoint, szaponint, falvonoidokat, nyálkaanyagot, kovasavat és cseranyagokat is, utóbbiakat nagyobb mennyiségben, akár 10 százalékban is. Gyógyhatásai mellett fontos tudni róla, hogy vizelethajtó hatással is rendelkezik, így érdemes sok folyadékot fogyasztani mellette.

Az orvosi tüdőfű náthára, megfázásra és influenzára is nagyszerű orvosság. A növény leveleiből készült forrázat segít kitisztítani légutakat, valamint csillapítja a betegségekkel gyakran együtt járó lázat és köhögést is. Ezek is nagyrészt gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetők. Ismert emellett szíverősítő hatása is, valamint sokszor alkalmazzák hasmenés, vesekő és egyéb hólyagpanaszok enyhítésére is. Régen a TBC, vagyis a tuberkolózis kezelésére használták, de asztma ellen is hatásosnak tartják.

Gyakran kombinálják kakukkfűvel és édesgyökérrel, egyrészt hatékonyságának növelése érdekében, másrészt mert ezt a kombinációt kifejezetten ajánlják dohányosok számára, ugyanis segít megtisztítani a tüdőt a lerakódott kátránytól.

Ha csak orvosi tüdőfűből szeretnék gyógyteát készíteni, akkor mindössze 2 teáskanálnyi szárított tüdőfűlevelet kell felhasználnunk. Öntsük le 2-3 deciliter forró vízzel, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le és fogyaszthatjuk is. Édesíthetjük mézzel vagy agave sziruppal is, azonban a citromot elhagyhatjuk, hiszen a levelekben található cseranyagoktól már eleve savas hatású a főzet. Naponta legfeljebb 3 adag fogyasztása javasolt.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.