Menü

Mitől lehet duzzadt a nyirokcsomónk?

A nyirokrendszer, melynek részei a nyirokcsomók, a szervezet védekezőrendszerének fontos része, valamint kiegészíti a vénás rendszert is. A nyirokszervek tulajdonképpen a nyirokrendszer szűrői. Ide sorolhatjuk a nyirokcsomókat, a mandulákat, a csecsemőmirigyet, a lépet, a belek nyiroktüszőit, a féregnyúlványt és a nyirokereket. Bár a nyirokcsomók például a nyirokrendszer szűrői, addig a lép, mely szintén nyirokszerv, a vérkeringésbe iktatott szűrő. Míg a nyirokszervek legtöbbjéből egy található a szervezetben – például a lép, a féregnyúlvány - a szervezetben, addig a nyirokcsomókból nagyjából 5-600 található elszórtan a nyirokerek mentén. Ezek a nyak, a hónalj, a mellkas, a has és az ágyék régiójában találhatók.

A nyirokerekben folyik a nyirok, vagy idegen szóval a lympha. Ennek összetétele viszonylag egyszerű, mivel vízből – pontosabban szövetközti folyadékból -, benne oldott krisztalloidokból és gázokból, kolloidból és nyiroksejtekből áll. A nyiroksejtek a lymphociták, melyek a nyirokszervekben termelődnek Ezeknek nagyon fontos szerepe van az immunitásban.

A nyirokrendszer tehát egy szűrőrendszer, ami a szervezet védekező mechanizmusának részét képezi. Ha kórokozó van jelen, akkor a nyirokcsomókban elkezdenek szaporodni a nyiroksejtek, vagyis a lymphociták. Ennek hatására a nyirokcsomók megduzzadhatnak, ami bár kellemetlen, de természetes velejárója a testünk védekező folyamatinak.

A nyirokcsomó-megnagyobbodást idegen szóval lymphadenomegalia-nak nevezik, melyet leggyakrabban valamilyen kórokozó által kiváltott nyirokcsomó-gyulladás okoz. Ilyen esetben ne aggódjunk, próbáljuk minél inkább támogatni szervezetünket a védekezésben és pihenjünk sokat.

A leggyakrabban bakteriális fertőzés áll a tünetek mögött, ami lehet egyszerű felső légúti fertőzés, de Lyme-kór vagy TBC is. A vírus is gyakori kivált ok, különösen a hideg időben és influenza szezonban. Gombás fertőzések, paraziták és ritkán élősködők is válthatnak ki nyirokcsomó-megnagyobbodást, azonban ezek a ritkább esetek.

A nyirokcsomók más okból is megduzzadhatnak, mint a kórokozók miatt. Okozhatja például autoimmun betegség, különböző anyagcserezavarok, de akár a nyirokrendszert érintő tumorok is. Sajnos olyan eset is létezik, amikor nem a nyirokrendszert érintő betegség okozza a nyirokcsomók megnagyobbodását, hanem más szervrendszert érintő elváltozások okoznak áttétek. Persze nem minden eset ilyen súlyos, sok esetben allergiás reakció is okozhat duzzanatot.

Ha valamilyen fertőzés miatt duzzadt a nyirokcsomónk, jellemzően fájdalom is kíséri a duzzanatot, valamint hőemelkedést, lázat és más általános tüneteket is tapasztalhatunk, mint például fáradékonyság, étvágytalanság, rossz közérzet.

Ha valamilyen daganatos elváltozás okozza a nyirokcsomók megnagyobbodását, akkor általában nem kíséri fájdalom, azonban a duzzanat jellemzően növekedik.

Az is árulkodó lehet, hogy mely régióban találhatók a megnagyobbodott nyirokcsomók. A nyaki nyirokcsomók például az arc, a nyelv, a külső fül, a gége és a légcső állapotával áll kapcsolatban, az áll alatti csomók a szájüreg állapotát tükrözik, a hónaljban találhatók pedig az emlőkről és a mellkasfalról adnak információt.

Szemölcs kezelése

Felmerül a kérdés, hogy amennyiben nem fáj és nem látványos helyen van, miért szükséges eltávolítani a szemölcsöt. A válasz egyszerű: mert fertőz. A környező bőrfelületre rendkívül könnyen átterjed, de emberek között is gyakori a vírus átadása. Ilyen például az úgynevezett uszodaszemölcs, melyért egy vírus felelős, és apró, főleg végtagokon jelentkező szemölcsöket okoz.

Súlyos okai is lehetnek a lábszárviszketésnek

A bőrszárazság a viszketés egyik leggyakoribb oka, amellyel többek között az a probléma, hogy bár a vakarás időlegesen enyhíti a tünetet, könnyen gyulladást eredményezhet, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Idősebb korban a bőr elvékonyodik, kevesebb nedvességet köt meg, ami hamarabb kiszáradáshoz, viszketéshez vezet.

Tornázzunk le az arcunkról pár évet!

Ha szeretnénk, hogy sokáig vékony és fiatalos maradjon az arcunk, akkor a kedvenc hidratáló krémünk mellé kipróbálhatjuk az arcjógát, mely segít, hogy a bőr fiatalos és feszes maradjon.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.