Menü

Vérzés terhesség alatt

A vérzés terhesség alatt minden kismamát nagyon megrémíthet! Gyakran egyszerű ok állhat a hátterében, de mindenképpen nagyon komolyan kell venni, mert életveszélyes állapotot is előidézhet!

A terhesség bekövetkeztével az anyai szervezetben HCG (humán koriális gonadotropin) hormon kezd termelődni. Ennek a hormonnak köszönhetően a terhességi teszt is képes kimutatni már a korai terhességet is. A HCG hormon termelődése közben a havi menstruációs ciklus megszakad. Ugyanakkor vannak kivételes esetek is, amikor a terhesség alatt felléphet kisebb vérzéssel járó menstruáció, főként abban az időszakban, amikor a menstruáció esedékes lenne, ha nem lenne egy aprócska magzat a pocakban.

Előfordulhat menstruáció szerű vérzés terhesség alatt akkor is, ha az édesanya a terhességet megelőzően hormonális fogamzásgátló tablettát szedett. Hogy pontosan menstruációszerű vérzésről van‐e szó, mindenképpen szakorvos ellenőrzi! Szükség esetén a szakorvos előírhat fokozott pihenést, magnézium tabletta szedését javasolhatja, és sor kerülhet hormonkezelésre is, hogy a magzatnak ne essen baja.

Milyen okai lehetnek a vérzésnek terhesség alatt?

Beágyazódási vérzés: a megtermékenyített petesejt a méh belsejébe jut, melynek következtében előfordulhat kisebb vérzés. A vérzésre jellemző, hogy rózsaszín, barna és piros is lehet egyaránt, nagyon kis mennyiségben.

Vetélés: a terhesség során kialakult vetélés is okozhat vérzést. A vérzésre jellemző, hogy nagyon erős és hasi görcsök is kísérhetik.

Méhen kívüli terhesség: ha a megtermékenyítés után a beágyazódás nem a méhen belül történik meg, akkor méhen kívüli terhesség alakul ki. Ilyenkor a vérzés kissé vizesebb lehet, és nagyfokú alhasi fájdalom társulhat hozzá.

Pecsételő vérzés: a vérzés kisebb mennyiségű, színe inkább barnás‐rózsaszínes. Szakorvos tudja ellenőrizni pontosan, honnan ered a vérzés. Vannak olyan kismamák, akiknek terhesség alatt a méhnyak irányába több vér jut, melynek következtében a méhnyak sérülékenyebbé válhat. Egy‐egy hüvelyi vizsgálat után , amit a szakorvos végez, vagy szexuális együttlét után is tapasztalható kisebb vérzés. A méhszájnál elhelyezkedő polip vagy egy meglévő fertőzés is tud pecsételő vérzést kiváltani. Amennyiben fertőzés okozza a vérzést, a szakorvos kezelést írhat elő, ezzel is megelőzve a koraszülés kialakulását.

Lepény rendellenessége: a 2. és 3. trimeszterben előfordulhat méhlepény tapadási rendellenesség. Abban az esetben, ha a méhlepény mélyen tapad meg, akkor a méhszájhoz nagyon közel helyezkedik el, melynek következtében könnyedén jelentkezhet vérzés a lepény külső széleiből. Ez fokozott figyelmet követel a szakorvostól! Ha a lepény teljesen elfedi a méhszájat, akkor csakis császármetszéssel születhet meg a baba. Ebben az esetben többször is kialakulhat vérzés terhesség alatt. Mindenképpen szigorú ágynyugalom, esetleg kórházi megfigyelés válhat szükségessé.

A 37. héttől már a magzat teljesen készen áll a kinti életre! Ezért ettől kezdve bármikor előfordulhat kisebb nyákos, barnás váladékozás, mely a nyákdugó távozását jelezheti! A nyákdugó akár két héttel a szülés előtt is távozhat. Az első babájukat váró kismamák gyakran megijednek a nyákdugó távozásakor. A 37. héttől kezdve ugyanakkor a vérzés jelentkezhet a méhösszehúzódások megindulása után is, a méhszáj tágulása következtében, melyet tágulási vérzésnek neveznek! Ez már a szülés megindulásának pontos jele, és azt is jelzi, hogy pár órán belül megszületik a kisbabád!

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha bármilyen vérzés, barnás váladékozás történik, minden esetben orvoshoz kell fordulni, hiszen vizsgálattal lehet eldönteni, szükség van‐e beavatkozásra vagy sem. A szülés előtt néhány nappal a nyákdugó is távozhat.

Amennyiben a vérzés fokozódik, színe élénkvörös, esetleg darabos vérzés jelentkezik és alhasi fájdalom is társul hozzá, sürgősen fel kell keresni a szakorvost vagy azonnal mentőt kell hívni! Ebben az esetben felmerülhet a vetélés gyanúja is.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

Mennyi baktériumot szed össze egy kisgyerek az udvaron?

A minap néztem arról egy videót, hogy mennyi baktérium van egy kisgyerek kezén játszótér után. A tanulmány eredményét egy mikrobiológus mutatta meg.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.