Menü

Vérzés terhesség alatt

A vérzés terhesség alatt minden kismamát nagyon megrémíthet! Gyakran egyszerű ok állhat a hátterében, de mindenképpen nagyon komolyan kell venni, mert életveszélyes állapotot is előidézhet!

A terhesség bekövetkeztével az anyai szervezetben HCG (humán koriális gonadotropin) hormon kezd termelődni. Ennek a hormonnak köszönhetően a terhességi teszt is képes kimutatni már a korai terhességet is. A HCG hormon termelődése közben a havi menstruációs ciklus megszakad. Ugyanakkor vannak kivételes esetek is, amikor a terhesség alatt felléphet kisebb vérzéssel járó menstruáció, főként abban az időszakban, amikor a menstruáció esedékes lenne, ha nem lenne egy aprócska magzat a pocakban.

Előfordulhat menstruáció szerű vérzés terhesség alatt akkor is, ha az édesanya a terhességet megelőzően hormonális fogamzásgátló tablettát szedett. Hogy pontosan menstruációszerű vérzésről van‐e szó, mindenképpen szakorvos ellenőrzi! Szükség esetén a szakorvos előírhat fokozott pihenést, magnézium tabletta szedését javasolhatja, és sor kerülhet hormonkezelésre is, hogy a magzatnak ne essen baja.

Milyen okai lehetnek a vérzésnek terhesség alatt?

Beágyazódási vérzés: a megtermékenyített petesejt a méh belsejébe jut, melynek következtében előfordulhat kisebb vérzés. A vérzésre jellemző, hogy rózsaszín, barna és piros is lehet egyaránt, nagyon kis mennyiségben.

Vetélés: a terhesség során kialakult vetélés is okozhat vérzést. A vérzésre jellemző, hogy nagyon erős és hasi görcsök is kísérhetik.

Méhen kívüli terhesség: ha a megtermékenyítés után a beágyazódás nem a méhen belül történik meg, akkor méhen kívüli terhesség alakul ki. Ilyenkor a vérzés kissé vizesebb lehet, és nagyfokú alhasi fájdalom társulhat hozzá.

Pecsételő vérzés: a vérzés kisebb mennyiségű, színe inkább barnás‐rózsaszínes. Szakorvos tudja ellenőrizni pontosan, honnan ered a vérzés. Vannak olyan kismamák, akiknek terhesség alatt a méhnyak irányába több vér jut, melynek következtében a méhnyak sérülékenyebbé válhat. Egy‐egy hüvelyi vizsgálat után , amit a szakorvos végez, vagy szexuális együttlét után is tapasztalható kisebb vérzés. A méhszájnál elhelyezkedő polip vagy egy meglévő fertőzés is tud pecsételő vérzést kiváltani. Amennyiben fertőzés okozza a vérzést, a szakorvos kezelést írhat elő, ezzel is megelőzve a koraszülés kialakulását.

Lepény rendellenessége: a 2. és 3. trimeszterben előfordulhat méhlepény tapadási rendellenesség. Abban az esetben, ha a méhlepény mélyen tapad meg, akkor a méhszájhoz nagyon közel helyezkedik el, melynek következtében könnyedén jelentkezhet vérzés a lepény külső széleiből. Ez fokozott figyelmet követel a szakorvostól! Ha a lepény teljesen elfedi a méhszájat, akkor csakis császármetszéssel születhet meg a baba. Ebben az esetben többször is kialakulhat vérzés terhesség alatt. Mindenképpen szigorú ágynyugalom, esetleg kórházi megfigyelés válhat szükségessé.

A 37. héttől már a magzat teljesen készen áll a kinti életre! Ezért ettől kezdve bármikor előfordulhat kisebb nyákos, barnás váladékozás, mely a nyákdugó távozását jelezheti! A nyákdugó akár két héttel a szülés előtt is távozhat. Az első babájukat váró kismamák gyakran megijednek a nyákdugó távozásakor. A 37. héttől kezdve ugyanakkor a vérzés jelentkezhet a méhösszehúzódások megindulása után is, a méhszáj tágulása következtében, melyet tágulási vérzésnek neveznek! Ez már a szülés megindulásának pontos jele, és azt is jelzi, hogy pár órán belül megszületik a kisbabád!

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha bármilyen vérzés, barnás váladékozás történik, minden esetben orvoshoz kell fordulni, hiszen vizsgálattal lehet eldönteni, szükség van‐e beavatkozásra vagy sem. A szülés előtt néhány nappal a nyákdugó is távozhat.

Amennyiben a vérzés fokozódik, színe élénkvörös, esetleg darabos vérzés jelentkezik és alhasi fájdalom is társul hozzá, sürgősen fel kell keresni a szakorvost vagy azonnal mentőt kell hívni! Ebben az esetben felmerülhet a vetélés gyanúja is.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.