Menü

Az érzékeny fog védelmére

Ha valamilyen külső inger hatására hirtelen nyilalló fájdalmat érzünk a fogunkban, és ez rendszeresen fellép hideg, meleg étel, ital, levegő hatására, nem szabad félvállról venni e kellemetlen érzést. Az a fájdalom ugyanis utalhat fognyaki érzékenységre, amely súlyos problémákat okozhat, ha kezelés nélkül marad.

Az erőteljes súrolás, valamint a savas anyagok fogyasztása koptatja a leginkább fogzománcot, amely károsíthatja az ínyt is. Ha a zománcréteg erodálódik, vagy a fogíny visszahúzódik, ezáltal a fog érzékenyebb, puhább rétege, a dentin felszínre kerülhet. A dentin közvetlen kapcsolatban áll a fog belső idegközpontjával, ezért felszínre kerülésével az ideg védelem nélkül marad, és érzékennyé válik.

Ha a fogorvos úgy látja, hogy a fogzománc ép, és a dentin-csatornák nem szuvasodás miatt nyitottak, akkor jó megoldás lehet a speciális fogkrém vagy szájöblítő használata, amely a jelenséget tünetileg kezeli. A fogérzékenység megszüntetésére kiválóan alkalmas az érzékeny fog soft-lézerrel való kezelése. A fluorid is periférikusan csökkentheti az érzékenységet.

A cél azonban mindenképpen a megelőzés, vagy ha már kialakult az érzékenység, akkor az ok megszüntetése. Ennek érdekében először is el kell sajátítani a megfelelő fogmosási technikát. Az erős sörtéjű fogkefét le kell cserélni közepes vagy puha sörtéjűre, a vízszintes súroló technika helyett pedig körkörös mozdulatokat kell végezni. A fogmosás önmagában nem elég, fontos még a fogközök helyes tisztítása is fogköztisztító kefével vagy fogselyemmel.

1. A fejét tartsuk a fogak külső felszínével és az ínnyel kb. 45°-os szögben, enyhén érintsük a fogkefét a felülethez.

2. lépés:végezzünk gyengéd, körkörös, söprögető mozdulatot az ínytől a fog irányába.

3. lépés:figyeljünk, hogy ne nyomjuk túl erőteljesen a fogkefét, foganként legalább 3-szor ismételjünk.

4. lépés: a külső felszíneket követően hasonlóképpen járjunk el a belső felszíneken, alul és felül is.

Fordítsunk külön figyelmet a front fogak belső felszínére, ami a nyálcsatorna kivezető nyílásai miatt elsődleges fogkő felrakódási helynek számít.

Itt a fogkefét függőlegesen tartva tudunk a leghatékonyabban takarítani.

5. lépés:végezetül az összes rágófelszínt is alaposan tisztítsunk meg.

Félévente látogassunk el Irányított Biofilm Terápiás fogtisztításra, mely az érzékeny fog egy kíméletesebb, modern kezelése.

A fogmosást étkezés után, 20-30 perccel későbbre időzítsük. Azonnali fogmosás helyett öblögessünk tiszta vízzel, majd szájvízzel.

Használjunk védő – remineralizáló fogkrémet, mely akár azonnal is enyhíti a panaszainkat. 1-2 havonta váltogassuk a fogkrémeket.

Fogmosáshoz puha sörtéjű fogkefét válasszunk a fognyak és az íny védelméért. 3 havonta cseréljük le a fogkefét, mert a sörték torzulnak és elkopnak, s a tisztítás nem lesz hatékony.

Fogcsikorgatás tüneteire kérjünk éjszakai harapásemelőt a fogorvosunktól.

Szemölcs kezelése

Felmerül a kérdés, hogy amennyiben nem fáj és nem látványos helyen van, miért szükséges eltávolítani a szemölcsöt. A válasz egyszerű: mert fertőz. A környező bőrfelületre rendkívül könnyen átterjed, de emberek között is gyakori a vírus átadása. Ilyen például az úgynevezett uszodaszemölcs, melyért egy vírus felelős, és apró, főleg végtagokon jelentkező szemölcsöket okoz.

Súlyos okai is lehetnek a lábszárviszketésnek

A bőrszárazság a viszketés egyik leggyakoribb oka, amellyel többek között az a probléma, hogy bár a vakarás időlegesen enyhíti a tünetet, könnyen gyulladást eredményezhet, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Idősebb korban a bőr elvékonyodik, kevesebb nedvességet köt meg, ami hamarabb kiszáradáshoz, viszketéshez vezet.

Tornázzunk le az arcunkról pár évet!

Ha szeretnénk, hogy sokáig vékony és fiatalos maradjon az arcunk, akkor a kedvenc hidratáló krémünk mellé kipróbálhatjuk az arcjógát, mely segít, hogy a bőr fiatalos és feszes maradjon.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.