Menü

Praktikák horkolás ellen

Nem tehetünk róla, hiszen nem vesszük észre, mivel alvás közben történik, mégis kellemetlen, mi az? Nos a horkolás, mely gyakori jelenség, a népesség 10-20 százaléka horkol.

Miért horkolunk? A probléma a légutak összeeséséből adódó hangjelenség, amely egyénenként eltérő. Magát a horkolót nem zavarja a dolog, mivel nem érzékeli, hálótársa azonban annál inkább panaszkodhat. A jelenség nem betegség, de a légzéskimaradás további betegségekhez vezethet, amit alvási apnoének hívunk és már született cikk róla a hajraegeszseg.hu hasábjain. (https://hajraegeszseg.hu/cikk/2021-06-11/mi-az-alvasi-apnoe)

A problémát okozhatja kisgyermekkorban megnagyobbodott orrmandula vagy későbbi életkorban az orrsövényferdülés. Akin súlyfelesleg van, nagyobb eséllyel szenvedhet ebben a betegségben, de a dohányzás is hajlamosító tényező, ahogy az alkoholfogyasztás is rizikófaktor, a tüneteket pedig a reflux is súlyosbíthatja.

A horkolás kezelése a fenti problémák kezelésével orvosolható, műtéti úton is lehetséges megszüntetni a kellemetlenséget, de előbb érdemes kipróbálni az életmódváltást.

Egy fül-orr-gégész szakorvos szerint magunk is tehetünk a horkolás csökkentése érdekében, ha egészséges életmódra váltunk, abbahagyjuk a dohányzást, mérsékeljük az alkoholfogyasztást, melyet semmiképp sem este fogyasszuk el.

A horkolás a gyerekeket is érintheti. Ha nem náthás időszakban történik, akkor jelezhet allergiát, orrmelléküreg-gyulladást, vagy arcüreggyulladást, de lehet az ok megnagyobbodott mandula, illetve orrmandula is, valamint orrpolip, vagy orrsövényferdülés.

Léteznek házi praktikák is horkolás ellen. Ha valakinél egyértelműen pozíció függően jelentkezik horkolás, akkor érdemes lehet speciális pizsamát beszerezni, van, aki pedig teniszlabdákat varr a hátára, elkerülje a háton fekvést.

Az étkezésünkkel is segíthetjük magunk és családunk nyugodt éjszakáját, például érdemes elkerülni a tejtermékek fogyasztását, mely után egyeseknél orrdugulás léphet fel. A zsíros, fűszeres, nehéz ételek nyomják a rekeszizmot, amitől ismét felléphet a probléma.

Léteznek horkolás elleni párnák, orrcsipeszek, kapható már horkolásgátló fejpánt, állpánt, stopper, illetve egyéb készülékek, alvássegítők, ezeket érdemes megnézni a patikákban, vagy a különböző ezzel foglalkozó webshopokban.

A horkolás kellemetlen jelenség sokat ront a pihenés minőségén, így kialvatlansággal járhat együtt, mely hosszútávon megterheli a szervezetet, ezért fontos mielőbb kivizsgáltatni.

Pihentető éjszakákat kívánok!

Az akut veseelégtelenség okai

Akut veseelégtelenségről akkor beszélünk, ha a veseműködés néhány óra vagy néhány nap leforgása alatt oly mértékben romlik, hogy a veseszövetek több mint 60 százaléka már nem képes ellátni feladatát.

Házi praktikák tyúkszem ellen

Mielőtt nekilátnánk a tyúkszem kezeléséhez, bizonyosodjunk meg, hogy tényleg arról van-e szó. A vírusok által okozott tyúkszemek inkább a fiatalokra jellemzőek.

Hogyan feküdjünk, hogy jól aludjunk?

Az alvásnak kiemelten fontos szerepe van életünkben, hiszen ha nem tudunk pihenni, annak komoly egészségügyi következményei vannak és hosszú távon igen veszélyes lehet. Mai cikkünkben összeszedtük, milyen pózban ajánlott piheni és hogyan lehet pihentető az alvásunk.

Göndör haj ápolása

A göndörhajúakat sokan irigylik természetesen szép fürtjeikért, ők maguk pedig néha legszívesebben cserélnének azokkal, akiknek egyenes haja van, - az egyenes hajúak meg hullámos hajról álmodnak-, való igaz a göndör haj akkor szép, ha megfelelő ápolást kap, mely sokszor többet jelent egy egyszerű hajmosásnál.

Rendszeresen fellángol az ajakherpesze? Ez okozza a kiújulását

Akinek egyszer már kialakult az ajkán herpesz, annak sajnos fel kell készülnie arra, hogy a kellemetlen, fájdalmas hólyagok újra megjelennek.