Menü

Tart még az újévi fogadalmad?

Kinek meddig tart az újévi lelkesedés? Megszegted már a fogadalmad, vagy még figyelsz rá és teszel érte? Január közepén járunk, vajon az edzőtermek meddig üzemelnek még teltházzal? Rágyújtottál ma? Folytatod a diétát? Hogy állsz az újévi elhatározásokkal?

Bízom benne, hogy olvasóink nagy része még kitart és lelkes, ám a januárnak nemsokára vége és ekkorra már fogy a lelkesedés, lazul a „kevesebbet cigizem” fogadalom, a diéta is megcsúszik itt-ott, a mozgásra sincs éppenséggel egy hete idő, a februári kondibérlet pedig talán nem is kell már februárra.

Mi a baj a fogadalmakkal? Miért bukunk el?

Legfőképp az, hogy olyanokról mondunk le, amit szeretünk. A nassolásról, a cigizésről, az édességről, a lustulásról. Az alkoholfogyasztásról, a „kütyüzésről”, vagy éppenséggel a szerencsejátékról. Ezekről azért akarunk lemondani, mert pontosan tudjuk, hogy helytelen szokások, azonban mégis rabjává válunk káros szenvedélyeinknek.

Jobb otthon a kanapén nézni egy filmet, vagy tovább aludni reggel, mint edzeni menni, amikor pedig a napi stresszfaktor magas lesz a munkahelyen, kell az a cigi, csoki, nasi. Ebédre is jobban csúszik a pizza, mint a brokkoli és ha a tegnapi napot is elrontottuk evés terén, jó eséllyel kihagytuk bűntudatból a vacsorát, ami miatt még éhesebbek, ingerültebbek leszünk.

Ismerős?

Mikor ezeknek a szokásoknak megálljt akarunk parancsolni, akkor először hirtelen minden rosszabb lesz, pedig hosszútávon ekkor cselekszünk jót.

Vitathatatlan, hogy a változás nem könnyű, hiszen igen nehéz lemondani arról, amit egyébként szeretünk, megszoktunk. Ezért kihívás az újévi fogadalom, hogy olyan dolgon szeretnénk változtatni, amin „nem is szeretnénk”.

A szakértők szerint azért nehéz az újévi fogadalom, mert míg az elhatározás könnyű, addig megtenni már nehéz, amikor szembesül vele az ember, hogy igenis össze kell szedni magad, el kell menned az edzésre, el kell készítened a leírt diétás ételt és lemondani az egészségtelenről, stresszhelyzetben sem a cigaretta után nyúlni és sok más egyéb. Ezért van szükség folyamatosan a motivációra. Hogy a cél lebegjen a szemünk előtt.

Nem véletlenül fogalmaztad meg, hogy mit kell tenned, ennek oka, hogy látod, mire van szüksége a szervezetednek.

Mi lehet a megoldás, hogy kitarts?

A fokozatosság. Ami hirtelen kezdődik el nagy lépésekkel, az hamar el is fog múlni. Tervezz apró lépésekkel, keress olyan sportot, ami január végén is örömet okoz még, egyél úgy, ami ízletes és egészséges, köss kompromisszumot, s legfőképp legyél türelmes önmagadhoz.

Ha nem drasztikusak a változások, akkor tovább kitartunk és megjön a várva várt sikerélmény, s ez visz minket tovább és mindig előre. A jó, a jobb irányba. Sokkal több kitartást kívánok!

Hogyan feküdjünk, hogy jól aludjunk?

Az alvásnak kiemelten fontos szerepe van életünkben, hiszen ha nem tudunk pihenni, annak komoly egészségügyi következményei vannak és hosszú távon igen veszélyes lehet. Mai cikkünkben összeszedtük, milyen pózban ajánlott piheni és hogyan lehet pihentető az alvásunk.

5 gyakori, gondolati síkon történő önbántalmazás

Külső szemmel talán úgy tűnhet, hogy a fiatalok számára az élet könnyű, lehetőségekkel teli és még bárhogy alakulhatnak a dolgaik a karrier, párválasztás, vagy családalapítás szempontjából. Ez azonban egy idealizált és sztereotip kép, amely eltakarja azt, hogy a fiatal felnőttek milyen nehézségekkel küzdenek, hogy valóban megéljék önmagukat és az eléjük táruló lehetőségeket.

Milyen a tökéletes fürdő?

Nincs is jobb egy forró, illatos fürdőnél a hideg téli napokon, de úgy tűnik, nem mindegy, milyen hőmérsékletű a víz.

Szelektálás - Még az idén dobd ki őket!

Ha lassan már olyan túlzsúfolt a lakásod, hogy belépni sem tudsz, szinte mániákus gyűjtögető vagy, nem tudsz kidobni semmit, s már lépni sem tudsz a kacatoktól, ezer éve nem szelektáltad a szekrényeid, akkor itt az ideje a nagy szelektálásnak!

10 dolog, amit ne vásárolj 2023-ban

A minap láttam egy videót a legnagyobb videómegosztó oldalon, ahol egy kétgyermekes, minimalista életmódot folytató édesanya osztotta meg, mi az a 10 dolog, amire 2023-ban biztosan nem költ pénzt, ezzel többek között pénzt megtakarítva. Gondoltam megosztom veletek, milyen meglátásai vannak a hölgynek, és így ti is átgondolhatjátok, vajon kibírnátok-e így egy teljes évet.