Menü

A gyomorideg tünetei és kezelése

Életünk során sokféle stresszhelyzetbe kerülünk, vannak embertípusok, akik jól kezelik, de vannak, akik állandóan izgulnak, idegeskednek, ilyenkor alakul ki a gyomorideg.

A gyomoridegesség a gyomor nyálkahártyájának folyamatos ingerlését jelenti, amit általában stresszes élethelyzetek, depressziós hangulat, vagy a gyomor túlterhelése okoz. Ilyes esetekben túlzott gyomorsav termelődés indul be, ami állandó kellemetlen ingert vált ki a gyomorban, amire a vegetatív idegrendszerünk a gyomor izmainak mozgatásával reagál.

Tünetei közé sorolhatjuk a puffadást, feszítő érzést, hányingert, étvágytalanságot, hányást, kiszáradt száj érzést, gyomorégést is. Amikor a stresszt kiváltó ok elmúlik, a tünetek is szinte azonnal enyhülnek vagy elmúlnak, de a következő adandó alkalommal újra előjönnek. Amikor a tünetek sokáig fennállnak, nagy a veszélye annak, hogy kialakul egy gyulladás vagy gyomorfekély. Ami ezt fokozhatja, a túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás, a helytelen táplálkozás, vagy az alvásmegvonás.

Mit tehetünk ellene?

Első körben az öngyógyítás a legfontosabb. Fel kell ismerni a problémát, és a helyzetet előidéző okokat. Meg kell tanulni valamilyen módon a stresszt levezetni. Nem szabad alkoholizálásba és dohányzásba ölni a tehetetlenség érzését se, mivel ezek csak pillanatnyi hiánypótló eszközök, amikkel csak romboljuk önmagunkat. Több időt kell szánni a pihenésre, a relaxációra, az alvásra. Helyesen kell táplálkozni, mivel a vitaminok, nyomelemek hiánya is rátesz egy lapáttal az állapotunkra. Figyeljünk a megfelelő magnézium és a B-vitamin bevitelre is.

Próbáljuk meg kerülni a stresszes állapotot előidéző helyzetet, vagy éppen azzal kell leküzdenünk, hogy odaállunk és átlépünk rajta, de ehhez hatalmas önbizalomra is szükség van, szóval ne keseredjünk el, ha nem megy elsőre. A másik lehetőség egy külső segítség bevonása, vagyis felkeressük orvosunkat, akinek javaslatára elkezdhetünk egy terápiát. Nem feltétlenül van szükség gyógyszeres kezelésre, de súlyosabb esetekben már sajnos elkerülhetetlen, hogy ne keserítse meg életünket. Viszont vannak természetes gyógymódok is, mint például a teák fogyasztása, illóolajok párologtatása, az akupresszúra, vagy a masszázs.

Teáknál hasznos lehet a komló, a keserűnarancs, a vérehulló fecskefű, és a mézfű, amiket görcsoldóként használhatunk, illetve az édeskömény, a kamilla és a cickafark, amik nyugtató hatásukról híresek. Illóolajok közül válasszuk a rozmaringot, vagy a borsmentát. Az akupresszúra is nagyon hatásos ilyen esetekben, hiszen a megfelelő idegvégződések stimulálásának módszere már sok-sok évre visszanyúló kezelési forma. Nem kell félni a kis tűktől, szinte semmit nem lehet érezni belőle. A has masszázs pedig a has izomzatának erősítésére szolgál, segít ellazulni és megszabadít a kellemetlen puffadástól is, de ezt mindig bízzuk szakemberre, mert nem mindegy, hogy milyen erősséggel és hol nyomkodjuk meg hasunkat.

A gyomorideg egy nagyon kellemetlen következménye annak, amikor nem tudunk megküzdeni a stresszes élethelyzetekkel, vagy depressziós hangulat uralkodik el rajtunk, de ezt nagyon sokféle természetes úton le lehet küzdeni, hogy ne keserítse meg életünket. Ne féljünk segítséget kérni.

A Cordyceps, a Kínai Hernyógomba csodálatos hatásai

Ez a gyógygomba évszázadok óta meghatározó szerepet játszik a holisztikus orvoslásban, és régóta tisztelik ereje miatt, amely az öregedés ellen hat és az egészséget elősegíti. Az utóbbi évek kutatásai még lenyűgözőbb eredményeket hoztak a cordyceps gomba kapcsán, jelentve, hogy ez a kiemelkedő kiegészítő a sportteljesítményt is fokozhatja, támogathatja a szív egészségét és csökkentheti az gyulladást, egészségessé tesz.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?