Menü

A gyomorideg tünetei és kezelése

Életünk során sokféle stresszhelyzetbe kerülünk, vannak embertípusok, akik jól kezelik, de vannak, akik állandóan izgulnak, idegeskednek, ilyenkor alakul ki a gyomorideg.

A gyomoridegesség a gyomor nyálkahártyájának folyamatos ingerlését jelenti, amit általában stresszes élethelyzetek, depressziós hangulat, vagy a gyomor túlterhelése okoz. Ilyes esetekben túlzott gyomorsav termelődés indul be, ami állandó kellemetlen ingert vált ki a gyomorban, amire a vegetatív idegrendszerünk a gyomor izmainak mozgatásával reagál.

Tünetei közé sorolhatjuk a puffadást, feszítő érzést, hányingert, étvágytalanságot, hányást, kiszáradt száj érzést, gyomorégést is. Amikor a stresszt kiváltó ok elmúlik, a tünetek is szinte azonnal enyhülnek vagy elmúlnak, de a következő adandó alkalommal újra előjönnek. Amikor a tünetek sokáig fennállnak, nagy a veszélye annak, hogy kialakul egy gyulladás vagy gyomorfekély. Ami ezt fokozhatja, a túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás, a helytelen táplálkozás, vagy az alvásmegvonás.

Mit tehetünk ellene?

Első körben az öngyógyítás a legfontosabb. Fel kell ismerni a problémát, és a helyzetet előidéző okokat. Meg kell tanulni valamilyen módon a stresszt levezetni. Nem szabad alkoholizálásba és dohányzásba ölni a tehetetlenség érzését se, mivel ezek csak pillanatnyi hiánypótló eszközök, amikkel csak romboljuk önmagunkat. Több időt kell szánni a pihenésre, a relaxációra, az alvásra. Helyesen kell táplálkozni, mivel a vitaminok, nyomelemek hiánya is rátesz egy lapáttal az állapotunkra. Figyeljünk a megfelelő magnézium és a B-vitamin bevitelre is.

Próbáljuk meg kerülni a stresszes állapotot előidéző helyzetet, vagy éppen azzal kell leküzdenünk, hogy odaállunk és átlépünk rajta, de ehhez hatalmas önbizalomra is szükség van, szóval ne keseredjünk el, ha nem megy elsőre. A másik lehetőség egy külső segítség bevonása, vagyis felkeressük orvosunkat, akinek javaslatára elkezdhetünk egy terápiát. Nem feltétlenül van szükség gyógyszeres kezelésre, de súlyosabb esetekben már sajnos elkerülhetetlen, hogy ne keserítse meg életünket. Viszont vannak természetes gyógymódok is, mint például a teák fogyasztása, illóolajok párologtatása, az akupresszúra, vagy a masszázs.

Teáknál hasznos lehet a komló, a keserűnarancs, a vérehulló fecskefű, és a mézfű, amiket görcsoldóként használhatunk, illetve az édeskömény, a kamilla és a cickafark, amik nyugtató hatásukról híresek. Illóolajok közül válasszuk a rozmaringot, vagy a borsmentát. Az akupresszúra is nagyon hatásos ilyen esetekben, hiszen a megfelelő idegvégződések stimulálásának módszere már sok-sok évre visszanyúló kezelési forma. Nem kell félni a kis tűktől, szinte semmit nem lehet érezni belőle. A has masszázs pedig a has izomzatának erősítésére szolgál, segít ellazulni és megszabadít a kellemetlen puffadástól is, de ezt mindig bízzuk szakemberre, mert nem mindegy, hogy milyen erősséggel és hol nyomkodjuk meg hasunkat.

A gyomorideg egy nagyon kellemetlen következménye annak, amikor nem tudunk megküzdeni a stresszes élethelyzetekkel, vagy depressziós hangulat uralkodik el rajtunk, de ezt nagyon sokféle természetes úton le lehet küzdeni, hogy ne keserítse meg életünket. Ne féljünk segítséget kérni.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.

Makacs narancsbőr

Vajon hány alkalommal próbáltuk már a csodát ígérő, drága és mégis a kívánt hatásától messze elmaradt cellulit elleni krémeket? Sajnos a csodakrém ezúttal is a könnyebb, drágább és kényelmesebb választás, ám sokszor hatástalan.

Szebb bőr, kevesebb pattanás!

Van pár fontos vitamin, ami segít eltüntetni a makacs pattanásokat és belsőleg is támogatják a bőr egyensúlyát, illetve néhány tanács, amit érdemes megfogadni és máris jelentős javulás érhető el az arcbőr problémáinak terén. Nézzük!