Menü

Miért épp a súlyzós edzés?

Ahogy elhagyjuk az óévet és köszöntjük az újat, sokakban megfogalmazódik, hogy mit várnak az elkövetkezendő hónapoktól, milyen terveik vannak és milyen fogadalmaik. A leggyakoribb fogadalom ilyenkor a fogyással és az edzésekkel kapcsolatos. Ez természetes, hiszen télen egy kicsit mindig elengedjük magunkat és többet pihenünk a szokásosnál, így januárra úgy érezhetjük, hogy nem vagyunk a legjobb formánkban, esetleg már egy jó ideje halogatjuk a testmozgás elkezdését és az újév egy tökéletes alkalom arra, hogy végre belevágjunk.

Több mozgásforma közül is választhatunk. Természetesen figyelembe kell vennünk, hogy milyen a fizikai állapotunk, milyen terheléshez szoktunk és azt is, hogy mik a céljaink az edzéssel? Esetleg nagyobb súlyfeleslegtől szeretnék megszabadulni, vagy csak egy kicsit fogyni szeretnénk és formába hozni magunkat? Talán csak egy egészségesebb életmód a cél, de az is lehet, hogy valaki épp egy kis izmot szeretne építeni, nem pedig fogyni. Ha korábban már edzettünk, talán van elképzelésünk arról, milyen mozgásforma való nekünk a leginkább, azonban érdemes megfontolni a súlyzós edzést ilyen esetben is, hiszen akár ez lehet az előre lépésünk kulcsa.

A súlyzós edzés egyik előnye a fokozott zsírvesztés. Amikor súlyokat emelünk, izomzatot építünk, és minél több az izmunk, annál gyorsabban fog működni az anyagcserénk. Ne ijedjünk meg, ha azt érezzük, egy kicsivel több tápanyagra van szükségünk és többet eszünk egy picit a szokásosnál. Ez természetes, hiszen az izmoknak energiára van szüksége. Azonban ennek jó oldala is van. Több izomzattal több kalóriát égethetünk el, ráadásul mindeközben folyamatosan csökken a testzsírszázalékunk, ami nem csak formásabb idomokat jelent, hanem egészségesebb szervezetet.

Ha nőként szeretnénk belevágni, attól sem kell tartanunk, hogy ’túl nagyok’ lennénk a súlyzós edzéstől. Egyrészt ahhoz, hogy látványosan nagyobbak legyenek az izmaink, rengeteg és kemény edzés szükséges, ráadásul a nők jellemzően nem nőnek olyan könnyen az erősítő edzésektől, mivel a tesztoszteronszintjük mindössze 10%-a a férfiakénak. Az eredmény a nők esetében sokkal inkább tónusosabb izmok és formásabb idomok.

Nőként gyakori egészségügyi probléma a csontritkulás, különösen menopauza után. Ennek főként hormonális okai vannak, azonban a súlyzós edzések ezen is javíthatnak. Nem csak az izmaink növekednek, ha erősítő edzéseket is beiktatunk a napjainkba, hanem a csontsűrűség is. A nagyobb csontsűrűségnek köszönhetően kisebb a törések kockázata, valamint az ízületek is stabilabbak.

Ha nem izomépítés, erősítés vagy fogyás a cél, hanem csak egy egészségesebb életmódot szeretnénk kialakítani, akkor is hasznos lehet a súlyzós edzés. Az ilyenfajta testmozgás bizonyítottan csökkenti a rossz koleszterinszintet, aminek köszönhetően jó hatással van a szív- és érrendszerre. Ezen kívül a cukorbetegség megelőzésében is segít, mivel az erősítő edzések hatására javul a szervezet cukorfeldolgozása, ami az inzulinszint stabilan tartásában különösen fontos.

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.