Menü

Veszélyes adalékanyagok

Vásárlásunkkor érdemes odafigyelni, hogy az adott élelmiszer milyen összetevőket tartalmaz, mert bizony sok olyan van, ami sajnos káros. Mik azok, amikre figyeljünk?

Egyes adalékanyagok azért károsak, mert felszívódva, beépülve szervezetünkbe rossz hatással, esetleg rákkeltő hatással rendelkeznek. A magyar szabályok szerint minden terméken fel kell tüntetni az adott termék összetevőit. Ez azért is nagyon fontos, mert bizonyos összetevők allergizálhatnak, ez pedig életveszélyes állapotok is előidézhet egy allergiás embernél. Nézzük, mik azok, amikre figyelnünk kell.

A BHA és BHT, azaz a butil-hidroxi-anizol és butil-hidroxi-toluol a főzéshez használt zsírok és olajok megőrzésére használnak az alapvetően antioxidánsok. Benne lehetnek a chipsekben, a gabonában, növényi olajokban. Fokozottan rákkeltő anyagok, és nem tud egyszerűen kiürülni a szervezetből. Ide sorolhatjuk még a propil-gallát nevű adalékanyagot is, mivel hasonló okok miatt használják, mint a BHA-t és BHT-t, azaz a zsírok és olajok megavasodásának elkerülése végett kerül az ételekbe.

A nátrium-glutamát egy aminosav, amit általában salátaöntetekben, levesekben, fagyasztott húsokban találhatunk meg, mint ízfokozó, de legtöbbször az ázsiai ételeknél fordul elő, mert ezzel kiemelik a csípős, erős fűszerek ízét. Egyes fejfájásos időszakokban kimondottan ügyelni kell arra, hogy ebből lehetőleg semmilyen mennyiséget ne vigyünk be a szervezetünkbe, viszont van jó hír is, ezt lehet sóval helyettesíteni.

A híres, neves aszpartám is a sorba illik sajnos, de ettől nem kell annyira félni. Az aszpartám egy mesterséges édestőszer, alacsony kalóriájú ételekben, édességekben találhatjuk meg. Az aszpartámban fenilalanin van, ez pedig azokra veszélyes, akik egy fenilketonúria nevű betegségben szenvednek, mely egy genetikailag öröklődő anyagcserezavar.

Ma már ritkábban találjuk meg a felsorolásban, de még ott lapulhat sunyin a kálium-bromát. Ez a vegyület térfogatnövelőként került a köztudatba, általában lisztekben, pékáruban fordul elő. Sajnos az állatokon végzett kísérletek rámutattak arra, hogy fokozottan rákkeltő anyagról beszélünk, ezért ezt mindenképpen kerüljük.

Végül tegyünk említést az ételszínezékekről is, a piros 3, a kék 1 és 2, a zöld 3, és végül a sárga 6. Először is próbáljunk mindig természetes színezékeket használó terméket vásárolni. Legjobban a cukorkáknál, színes süteményeknél, üdítőknél, zselatinoknál kell tudatosan végigböngészni, ezek fokozottan veszélyes összetevők a tumorok kialakulásának előidézésében.

Vásárláskor időt kell szánnunk arra is, hogy megnézzük, mit is veszünk le a polcról, mert igazán fontos, hogy a lehető legkevesebb, veszélyes adalékanyagot vigyük be étkezéssel szervezetünkbe, ezzel is támogatva egészségünket.

Házi praktikák tyúkszem ellen

Mielőtt nekilátnánk a tyúkszem kezeléséhez, bizonyosodjunk meg, hogy tényleg arról van-e szó. A vírusok által okozott tyúkszemek inkább a fiatalokra jellemzőek.

A vegán húsok világában

Se vegetariánus, se vegán életmódot nem folytatok. Habár volt néhány év, amíg nem ettem húst, ennek is vége már. Azóta mindössze annyit teszek, hogy tudatosan figyelek a mennyiségekre, miből mennyit fogyasztok. Inkább a mértékletesség határozza meg a mindennapjaimat. Ennek ellenére mindig érdekelnek az új megoldások, a különböző lehetőségek, így jutottam el oda, hogy érdekelni kezdett a vegán hús mibenléte. Egyféle van? Sokféle létezik? Jobb vagy rosszabb, mint a nagybetűs hús? Nézzük meg, milyen következtetéseket vontam le!

Finom és egyszerű pástétomok– avagy hogyan dobjuk fel a vacsorát!

Háziasszonyok számára nem elhanyagolható, hogy előre elkészíthető egy étel. Amikor a rántotta, a virsli és a melegszendvics, meg a felvágott egy idő után unalmassá válik, akkor jók a szendvicskrémek, pástétomok, melyeket akár előző este is elkészíthetünk, de frissen összedobva sem tart pár percnél tovább.

Hogyan feküdjünk, hogy jól aludjunk?

Az alvásnak kiemelten fontos szerepe van életünkben, hiszen ha nem tudunk pihenni, annak komoly egészségügyi következményei vannak és hosszú távon igen veszélyes lehet. Mai cikkünkben összeszedtük, milyen pózban ajánlott piheni és hogyan lehet pihentető az alvásunk.

Miért fontos az omega-3 fogyasztása gyerekeknek?

Az omega-3 nagyon fontos tápanyag, különösen a gyerekeknek elengedhetetlen. Vajon miért olyan fontos és hogyan segíti a fejlődésüket?