Menü

Veszélyes adalékanyagok

Vásárlásunkkor érdemes odafigyelni, hogy az adott élelmiszer milyen összetevőket tartalmaz, mert bizony sok olyan van, ami sajnos káros. Mik azok, amikre figyeljünk?

Egyes adalékanyagok azért károsak, mert felszívódva, beépülve szervezetünkbe rossz hatással, esetleg rákkeltő hatással rendelkeznek. A magyar szabályok szerint minden terméken fel kell tüntetni az adott termék összetevőit. Ez azért is nagyon fontos, mert bizonyos összetevők allergizálhatnak, ez pedig életveszélyes állapotok is előidézhet egy allergiás embernél. Nézzük, mik azok, amikre figyelnünk kell.

A BHA és BHT, azaz a butil-hidroxi-anizol és butil-hidroxi-toluol a főzéshez használt zsírok és olajok megőrzésére használnak az alapvetően antioxidánsok. Benne lehetnek a chipsekben, a gabonában, növényi olajokban. Fokozottan rákkeltő anyagok, és nem tud egyszerűen kiürülni a szervezetből. Ide sorolhatjuk még a propil-gallát nevű adalékanyagot is, mivel hasonló okok miatt használják, mint a BHA-t és BHT-t, azaz a zsírok és olajok megavasodásának elkerülése végett kerül az ételekbe.

A nátrium-glutamát egy aminosav, amit általában salátaöntetekben, levesekben, fagyasztott húsokban találhatunk meg, mint ízfokozó, de legtöbbször az ázsiai ételeknél fordul elő, mert ezzel kiemelik a csípős, erős fűszerek ízét. Egyes fejfájásos időszakokban kimondottan ügyelni kell arra, hogy ebből lehetőleg semmilyen mennyiséget ne vigyünk be a szervezetünkbe, viszont van jó hír is, ezt lehet sóval helyettesíteni.

A híres, neves aszpartám is a sorba illik sajnos, de ettől nem kell annyira félni. Az aszpartám egy mesterséges édestőszer, alacsony kalóriájú ételekben, édességekben találhatjuk meg. Az aszpartámban fenilalanin van, ez pedig azokra veszélyes, akik egy fenilketonúria nevű betegségben szenvednek, mely egy genetikailag öröklődő anyagcserezavar.

Ma már ritkábban találjuk meg a felsorolásban, de még ott lapulhat sunyin a kálium-bromát. Ez a vegyület térfogatnövelőként került a köztudatba, általában lisztekben, pékáruban fordul elő. Sajnos az állatokon végzett kísérletek rámutattak arra, hogy fokozottan rákkeltő anyagról beszélünk, ezért ezt mindenképpen kerüljük.

Végül tegyünk említést az ételszínezékekről is, a piros 3, a kék 1 és 2, a zöld 3, és végül a sárga 6. Először is próbáljunk mindig természetes színezékeket használó terméket vásárolni. Legjobban a cukorkáknál, színes süteményeknél, üdítőknél, zselatinoknál kell tudatosan végigböngészni, ezek fokozottan veszélyes összetevők a tumorok kialakulásának előidézésében.

Vásárláskor időt kell szánnunk arra is, hogy megnézzük, mit is veszünk le a polcról, mert igazán fontos, hogy a lehető legkevesebb, veszélyes adalékanyagot vigyük be étkezéssel szervezetünkbe, ezzel is támogatva egészségünket.

Kiknek ajánlott a kompressziós harisnya viselése?

A kompressziós harisnya ismert és gyakran alkalmazott eszköz a mélyvénás trombózis megelőzésében, a trombózis ideje alatt, továbbá a trombózist követő úgynevezett poszttrombotikus szindrómában (PTS), amely krónikus vénás keringési elégtelenséget jelent.

Ezt együk szaloncukor meg süti helyett

A múlt cikkünkben alternatívákat kerestünk egészséges szaloncukorra, most azonban szaloncukor és sütemény helyetti nyalánkságokra keresünk ötleteket.

Szarkopénia - Izomerő- és izomtömegvesztés a kor előrehaladtával

Míg az oszteoporózis a mozgás passzív résztvevőit, a csontokat, úgy a szarkopénia a mozgásban aktívan résztvevő izmokat érinti. A kor előrehaladtával megjelenő izomerő és izomtömeg csökkenést (szarkopéniát) szintén sokak tapasztalják a 65-70 éves, illetve ennél idősebbek körében. Azt viszont kevesen tudják, hogy napjainkban már ez a folyamat is lassítható, megfelelő diétával és rendszeres testmozgással.

A tömegnövelő étrend alapjai

Sokan ott hibázzák el ezt az egészet, hogy nem tudják, hogyan kell olyan környezetet teremteni a szervezetben, ami lehetővé teszi egyáltalán a növekedést. Elkezdenek tömegnövelőt szedni a semmire, aztán csak csodálkoznak, hogy nem történik semmi. Miért?

Mire jó a méhviasz?

A természetes alapanyagok használata évezredekre nyúlik vissza, hiszen a régmúltban nem voltak azok a laboratóriumok és ezt követően gyárak által előállított szintetikus anyagok, mint manapság. Pont egy ilyen ősanyag a méhviasz is, melynek felhasználási módja is igen sokrétű.