Veszélyes adalékanyagok
- Dátum: 2023.01.22., 16:41
- Erdős Dorka
- képek:pexels.com
- aszpartám, BHA, BHT, édesítőszer, élelmiszer, ízfokozó, kálium-bromát, nátrium-glutamát, rákkeltő, színezék, térfogatnövelő
Vásárlásunkkor érdemes odafigyelni, hogy az adott élelmiszer milyen összetevőket tartalmaz, mert bizony sok olyan van, ami sajnos káros. Mik azok, amikre figyeljünk?
Egyes adalékanyagok azért károsak, mert felszívódva, beépülve szervezetünkbe rossz hatással, esetleg rákkeltő hatással rendelkeznek. A magyar szabályok szerint minden terméken fel kell tüntetni az adott termék összetevőit. Ez azért is nagyon fontos, mert bizonyos összetevők allergizálhatnak, ez pedig életveszélyes állapotok is előidézhet egy allergiás embernél. Nézzük, mik azok, amikre figyelnünk kell.

A BHA és BHT, azaz a butil-hidroxi-anizol és butil-hidroxi-toluol a főzéshez használt zsírok és olajok megőrzésére használnak az alapvetően antioxidánsok. Benne lehetnek a chipsekben, a gabonában, növényi olajokban. Fokozottan rákkeltő anyagok, és nem tud egyszerűen kiürülni a szervezetből. Ide sorolhatjuk még a propil-gallát nevű adalékanyagot is, mivel hasonló okok miatt használják, mint a BHA-t és BHT-t, azaz a zsírok és olajok megavasodásának elkerülése végett kerül az ételekbe.
A nátrium-glutamát egy aminosav, amit általában salátaöntetekben, levesekben, fagyasztott húsokban találhatunk meg, mint ízfokozó, de legtöbbször az ázsiai ételeknél fordul elő, mert ezzel kiemelik a csípős, erős fűszerek ízét. Egyes fejfájásos időszakokban kimondottan ügyelni kell arra, hogy ebből lehetőleg semmilyen mennyiséget ne vigyünk be a szervezetünkbe, viszont van jó hír is, ezt lehet sóval helyettesíteni.
A híres, neves aszpartám is a sorba illik sajnos, de ettől nem kell annyira félni. Az aszpartám egy mesterséges édestőszer, alacsony kalóriájú ételekben, édességekben találhatjuk meg. Az aszpartámban fenilalanin van, ez pedig azokra veszélyes, akik egy fenilketonúria nevű betegségben szenvednek, mely egy genetikailag öröklődő anyagcserezavar.

Ma már ritkábban találjuk meg a felsorolásban, de még ott lapulhat sunyin a kálium-bromát. Ez a vegyület térfogatnövelőként került a köztudatba, általában lisztekben, pékáruban fordul elő. Sajnos az állatokon végzett kísérletek rámutattak arra, hogy fokozottan rákkeltő anyagról beszélünk, ezért ezt mindenképpen kerüljük.
Végül tegyünk említést az ételszínezékekről is, a piros 3, a kék 1 és 2, a zöld 3, és végül a sárga 6. Először is próbáljunk mindig természetes színezékeket használó terméket vásárolni. Legjobban a cukorkáknál, színes süteményeknél, üdítőknél, zselatinoknál kell tudatosan végigböngészni, ezek fokozottan veszélyes összetevők a tumorok kialakulásának előidézésében.
Vásárláskor időt kell szánnunk arra is, hogy megnézzük, mit is veszünk le a polcról, mert igazán fontos, hogy a lehető legkevesebb, veszélyes adalékanyagot vigyük be étkezéssel szervezetünkbe, ezzel is támogatva egészségünket.
A megfelelési kényszer lélektana, avagy a belső elvárások csapdájában
A megfelelési kényszer a modern társadalom egyik leggyakoribb, mégis legtöbbször rejtve maradó lelki jelensége. Lényege, hogy az ember állandó belső nyomást érez arra, hogy mások elvárásainak megfeleljen, akkor is, ha ez a saját igényei, határai vagy jólléte rovására megy. Bár a köznyelv néha „kényszernek” nevezi, valójában nem kényszerbetegség, hanem egy szorongásból, önértékelési bizonytalanságból és korai tanult mintákból kialakuló működésmód.
A bőrviszketés fiziológiája és okai
A viszketés a bőrben lévő idegvégződések ingerlése révén jön létre, amelyek a gerincvelőn keresztül az agyba továbbítják a jelet. A kiváltó okok két nagy csoportra oszthatók: a bőrbetegségekre és a szisztémás (belgyógyászati) betegségekre.
Mit adhat a sötétségterápia a digitális világban?
A sötétségterápia elsőre talán extrémnek hangzik, de valójában egy régi időkben is alkalmazott technológia, ami a teljes fénymegvonást használja arra, hogy az idegrendszer levegőhöz jusson. Nem csodaszer és nem is óriási különlegesség, mégis kapaszkodót adhat azoknak, akik túlterhelten élik a mindennapjaikat, és már azt érzik, hogy a külvilág egyszerűen túl zajos számukra.
Fibromyalgia, a test jelez az elfojtott érzések miatt
Amikor valamink fáj, annak oka van akár egy kellemetlen kór is állhat a háttérben, de minden fájdalom egy jelzés a testünktől, hogy valami nincs rendben.
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.