Menü

Veszélyes adalékanyagok

Vásárlásunkkor érdemes odafigyelni, hogy az adott élelmiszer milyen összetevőket tartalmaz, mert bizony sok olyan van, ami sajnos káros. Mik azok, amikre figyeljünk?

Egyes adalékanyagok azért károsak, mert felszívódva, beépülve szervezetünkbe rossz hatással, esetleg rákkeltő hatással rendelkeznek. A magyar szabályok szerint minden terméken fel kell tüntetni az adott termék összetevőit. Ez azért is nagyon fontos, mert bizonyos összetevők allergizálhatnak, ez pedig életveszélyes állapotok is előidézhet egy allergiás embernél. Nézzük, mik azok, amikre figyelnünk kell.

A BHA és BHT, azaz a butil-hidroxi-anizol és butil-hidroxi-toluol a főzéshez használt zsírok és olajok megőrzésére használnak az alapvetően antioxidánsok. Benne lehetnek a chipsekben, a gabonában, növényi olajokban. Fokozottan rákkeltő anyagok, és nem tud egyszerűen kiürülni a szervezetből. Ide sorolhatjuk még a propil-gallát nevű adalékanyagot is, mivel hasonló okok miatt használják, mint a BHA-t és BHT-t, azaz a zsírok és olajok megavasodásának elkerülése végett kerül az ételekbe.

A nátrium-glutamát egy aminosav, amit általában salátaöntetekben, levesekben, fagyasztott húsokban találhatunk meg, mint ízfokozó, de legtöbbször az ázsiai ételeknél fordul elő, mert ezzel kiemelik a csípős, erős fűszerek ízét. Egyes fejfájásos időszakokban kimondottan ügyelni kell arra, hogy ebből lehetőleg semmilyen mennyiséget ne vigyünk be a szervezetünkbe, viszont van jó hír is, ezt lehet sóval helyettesíteni.

A híres, neves aszpartám is a sorba illik sajnos, de ettől nem kell annyira félni. Az aszpartám egy mesterséges édestőszer, alacsony kalóriájú ételekben, édességekben találhatjuk meg. Az aszpartámban fenilalanin van, ez pedig azokra veszélyes, akik egy fenilketonúria nevű betegségben szenvednek, mely egy genetikailag öröklődő anyagcserezavar.

Ma már ritkábban találjuk meg a felsorolásban, de még ott lapulhat sunyin a kálium-bromát. Ez a vegyület térfogatnövelőként került a köztudatba, általában lisztekben, pékáruban fordul elő. Sajnos az állatokon végzett kísérletek rámutattak arra, hogy fokozottan rákkeltő anyagról beszélünk, ezért ezt mindenképpen kerüljük.

Végül tegyünk említést az ételszínezékekről is, a piros 3, a kék 1 és 2, a zöld 3, és végül a sárga 6. Először is próbáljunk mindig természetes színezékeket használó terméket vásárolni. Legjobban a cukorkáknál, színes süteményeknél, üdítőknél, zselatinoknál kell tudatosan végigböngészni, ezek fokozottan veszélyes összetevők a tumorok kialakulásának előidézésében.

Vásárláskor időt kell szánnunk arra is, hogy megnézzük, mit is veszünk le a polcról, mert igazán fontos, hogy a lehető legkevesebb, veszélyes adalékanyagot vigyük be étkezéssel szervezetünkbe, ezzel is támogatva egészségünket.

November, a férfi egészség hónapja

A november számos dolog hónapja, sokféle dolgot ünneplünk, vagy csak számon tartunk, de az egyik legfontosabb az, hogy a férfiak egészségmegőrzésére is felhívja a figyelmet.

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Télen allergia? Ki hallott már ilyet?

Ahogy csökken a hőmérséklet úgy lélegezhetnek fel a pollenallergiások – gondoltam magamban vígan a parlagfűszezon végén, DE! Mi az a téli allergia? Melyek a kiváltó okok, a tünetek, és mit tehetünk ellene?

Rotavírus, mit kell tudni róla?

Megannyi vírussal kell szembe néznünk éltünk során, melyek főleg gyerekkorban nagyon veszélyesek, ilyen a rotavírus is. Néhány tudnivaló erről a betegségről.

Az ősz haj jelentősége. Avagy őszülni nem szégyen

“Öregedj méltósággal, vállald magad, és hagyd megőszülni a hajad, szakállad!” A fiatalságkultusz mellett szót kell ejteni arról is, hogy az emberi öregedés velejárója az őszülés. Miközben a kétezres évek elején még csak a legvagányabb stílusikonok merték vállalni a szürke vagy inkább ezüst hajat a nyilvánosság előtt, a 2010-es évekre az ősz frizurából szép lassan mozgalom lett a nyilvános terekben és az átlagemberek között is.