Menü

Mentsünk életet!

A minap olvastam egy hírt, mely szerint egy kisbabát élesztett újra a vonalban lévő mentésirányító segítségével az apukája, majd a pár percen belül kiérkezett mentősök szakszerű beavatkozásával stabil állapotban szállíthatták kórházba a kicsit, melyet a napokban már el is hagyhattak. A gyors és szakszerű beavatkozás életet mentett! Nem volt kérdés számomra, hogy felelevenítem az ismereteimet és ha lehetőségem adódik, akkor erről egy cikket is írok. Íme!

Az újraélesztés technikáját mindenkinek érdemes elsajátítani, mert bármelyikünkkel megtörténhet, hogy az utcán hirtelen összeesik valaki, aki segítségre szorul.

Hogyan kell valakit újraéleszteni?

A beteget a hátára fordítjuk, majd az egyik kezünket az állára a másikat a homlokára helyezzük és a fejét hátra hajtjuk, hátra billentjük, ameddig könnyedén megy. Így figyeljük 10 másodpercig, hogy mutat-e életjelet. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor inkább kezdjük meg az újraélesztést mielőbb!

Ha egyedül vagyunk, akkor előbb telefonáljunk és utána kezdjük meg a kompressziókat. A kihangosított telefon segítségével beszélgetés közben is tudjuk nyomni a mellkast és pontosan tudjuk követni a mentésirányító utasításait.

Egy fontos információként leírom, hogy ilyen esetben hívhatjuk közvetlenül a 104-es telefonszámot is, ugyanis a 112-es vonal végén nem egészségügyi végzettségű szakemberek vannak, így nem tudnak azonnal tanácsot adni, ők is tovább kapcsolnak a 104-en lévő egészségügyi szakembereknek. Ezt megspórolhatjuk, ha rögtön a 104-et hívjuk.

Az alapszintű újraélesztés a következő módon történik:

Elsőként vigyük biztonságos helyre a sérültet. (nincs omlásveszély, leszakadt elektromos vezeték, tűzveszély…stb.)
Utána vizsgáljuk meg a beteget, mutat-e életjelenséget.
Ha idegen test van a szájában, azt el kell távolítanunk.
Ha láthatóan fuldoklik, a beteget kissé előre döntve, lapockái közé ütve lehet segíteni, vagy a Heimlich féle műfogással, háta mögé állva, gyomra magasságában kezünk ökölbeszorításával felfelé és befelé irányuló nyomást végezve.
Ha a beteg eszméletlen és nem reagál, azonnal hívjuk a 104-es telefonszámot, hangosítsuk ki a telefont és kezdjük meg az újraélesztést, mellkaskompressziót.
A keringés segítése érdekében 30 mellkaskompressziót kell végeznünk. Ez azt jelenti, hogy összecsukott kezünket a sérült mellkasára téve 3-5 centiméter mélyen nyomjuk, 100/perces ritmusban, egyenletesen.
A lélegeztetés következik kétszeri levegőbefújást jelent a beteg szájába vagy orrába. A befújások alkalmával figyelni kell a beteg mellkasának mozgását. Minden 30. mellkasi nyomás után két befújást kell alkalmazni egészen a mentő megérkezéséig. Nem könnyű feladat, de ki kell tartani és nem szabad abbahagyni. Javaslom a világhálón lévő oktatóvideók tanulmányozását, mely mindössze néhány percet jelent, de elsajátítása életet menthet!

Az újraélesztés elmélete a szakértők szerint valójában egyszerű. Meg kell őrizni a nyugalmunkat és mindig megtenni, ami szükséges.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.