Menü

Egészséges házi kenyér pofonegyszerűen

A kenyér az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk, amit a legtöbbünk a boltban szerez be. Azonban a bolti kenyerek hosszú szavatossági ideje nem feltétlen előnyös, mivel a benne található tartósítószerek és ízfokozók hosszú távon rendkívül károsak az egészségünkre nézve. Az utóbbi időben, ahogy egyre divatosabbá válnak a házi készítésű élelmiszerek, egyre többen szánják rá magukat, hogy kipróbálják, milyen kenyeret sütni otthon. Sokan nem mernek belevágni, mert időigényesnek és nehéznek gondolják, ám nem minden kenyeret bonyolult elkészíteni, sőt, a pénztárcánk is meg fogja hálálni, ha magunk sütjük és nem pedig a boltban vásároljuk meg készen.

A kenyérsütés egyik legrettegettebb mozzanata a hosszadalmas dagasztás és kelesztés, valamint az élesztő használata. Ugyan ezek sem bonyolultak, bárki képes rá, de valóban időigényes folyamatok. Azonban ha a megszokott módszerhez képest egy kicsit másképp készítjük el a kenyeret, máris lerövidül a folyamat, ráadásul egészségesebb is lesz a végeredmény.

A zabkenyérhez mindössze három hozzávalóra lesz szükségünk, ez pedig a zabliszt, amit bár megvásárolhatunk, otthon is előállíthatjuk zabpehelyből, sütőporból és joghurtból. Ugye, milyen egyszerű? Még tojás és élesztő sem kell hozzá, valamint a fehérlisztet zabliszttel helyettesítve diétás kenyeret kapunk, amit bátran fogyaszthatnak fogyókúrázók és szénhidrát-anyagcsere problémával küzdők is.

A pontos recept szerint 280 gramm zablisztet, egy kisebb csomag sütőport, és 350 ml joghurtot kell összekeverni, valamint ízlés szerint sózhatjuk is a tésztát. Ha jól összedolgoztuk a hozzávalókat, akkor öntsük az egészet egy sütőpapírral kibélelt, megfelelő méretű tálba - például őzgerincformába – és mehet is a 180 fokra előmelegített sütőbe. Érdemes légkeveréses funkciót használni, amennyiben van rá lehetőségünk, mert akkor sokkal egyenletesebben sül át a kenyerünk kívül-belül.

Ha szeretnénk egy kicsit feldobni a kenyerünket, akkor miután kitöltöttük a formába, kenjünk be óvatosan vízzel a tetejét és szórjuk meg ízlés szerint zabpehellyel és különböző magokkal. Így nem csak egészséges, de energiadús is lesz a végeredmény.

Nagyjából 40-50 perc alatt sül meg, illetve akkor nyilváníthatjuk késznek, ha kívül szép barna és ropogós, belül pedig puha. Fontos, hogy ne essünk neki azonnal a kenyérvágóval, akármilyen csalogató is az illata. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt felvágjuk, így lesz megfelelő az állaga.

Ha szeretnénk ennél is jobban megbolondítani, kipróbálhatunk különböző fűszereket, esetleg édes változatot is, ha a diétánk megengedi.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?