Menü

Okok, amiért böjtölj

A tavasszal jön a húsvét is, amit egy 40 napos böjt előz meg. Ezt nem csak vallási okokból érdemes betartani, hanem mert sokat tehetünk vele az egészségünkért, mivel számos jótékony hatása lehet szervezetünkre.

A böjt rámutat arra, hogy a vallási rendszerek is komoly hangsúlyt fektetnek, hogy időszakosan szabályozzák az étkezési szokásokat. Erre a szokásra lehet vallási okok miatta tekinteni, de lehet spirituális vagy egészségügyi oka is, és a mai modern orvostudomány vizsgálatai rámutatnak arra, hogy az időszakos böjtölés igen is többféle jótékony hatással van testünkre és pszichénkre is.

Azon embereknek, akik fogyni szeretnének, mindenképpen ajánlott kipróbálni többféle koplalás is, de nem szabad egyszerre mindent megvonni a testtől. Az egyik leghatékonyabb módszer az 5:2 rendszer betartása, vagyis egy héten öt napig hagyományos táplálkozást tartanak, a másik kettőn pedig böjtölést. Ehhez szokták venni az idősávos étkezést, vagyis a napon beül egy meghatározott időszakban fogyasztanak ételt, a többiben semmit. Ezt azon sportolók is követik, akik számára fontos sovány izomzat megtartása. Nagy segítség lehet a nassolás és a falási rohamok leküzdésében is, hiszen beiktat a napi ritmusba egy szabályt, így nem kerül elő az impulzív evési roham.

A böjt felgyorsítja és hatékonyabbá teszi az anyagcserét. A szabályozottság nem csak azt alakítja ki, hogy mikor eszünk, hanem ennek a hozadéka, hogy az emésztőrendszerünk pihenőt is kap, így nem alakul ki egy túlterheltség. A böjtölés időszaka után a szervezet inzulin rendszere hatékonyabban működik, tehát segítség lehet bizonyos cukorbetegségek diétáiban is.

Nem csak a bélrendszerünkre, hanem az agyunkra is jótékony hatással van. A koplalás hozadéka a cukormegvonás is, ami pedig elősegíti az agyi növekedési hormon termelődését. Ez azért fontos számunkra, mert ez felelős az agyban lezajló építő folyamatokért. Ha már a fejünknél tartunk, akkor érdemes megemlíteni az arcbőrre való befolyását. Bizonyos ételek fogyasztása komolyan meghatározza arcbőrünk szépségét, viszont, ha ezeket elhagyjuk, akkor a bőr i képes lesz letisztulni, emellett a szervezet nem arra fog koncentrálni, hogy a bélrendszert takarítsa, hanem a bőr is könnyebben elláthatja ezen funkcióit, hatékonyabban méregtelenít.

Az immunrendszert se hagyjuk ki a sorból, hiszen a böjtölés hatására gyorsabban veszik át új, „friss” sejtek az elöregedettek helyé, vagyis folyamatosan képes megújulni.

Végül pedig térjünk ki a pszichénkre is. Azzal, hogy a test nem az emésztésre koncentrál folyamatosan, több energia marad másra, és ez nem csak a külsőleg jelentkezik, hanem a lelkünknek is jót tesz. Egyrészt, akinek a fogyás fontos, boldog lesz, hogy lemegy pár kiló, másrészt könnyedebbnek érezhetjük belső rendszerünket, ami a gondolkodásunkat is pozitívabbá varázsolja.

Összességében a böjt egy remek lehetőség arra, hogy kilépjünk a megszokásinkból, kicsit hagyjuk pihenni és tisztulni a szervezetünket, ezzel pedig nem csak a testi, de a lelki egészégünkért is sokat tehetünk.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!