Menü

A kézápolás fontossága

Nem gondolnánk, de a kézbőrre is legalább akkora hangsúlyt érdemes fektetni, mint arcunkra. Egyrészt a kézfejünk is folyamatosan ki van téve az időjárási viszonyoknak – kivéve, ha kesztyűt hordunk -, mint például a napfény vagy a száraz, hideg levegő, másrészt pedig mivel tenyerünkben nem találhatók faggyúmirigyek és a zsírszövet aránya is nagyon alacsony, itt nagyon könnyen meglátszanak az öregedés jelei. Arról nem is beszélve, hogy kezünket napi szinten érik kémiai behatások is, mint a mosogatás, fertőtlenítők használata, kézmosás, esetleg bizonyos munkákkal járó egyéb kemikáliák, festékek.

Persze tudjuk, hogy a mosogatószertől és a szappantól nem fog égni a bőrünk, azonban, ha szeretnénk megóvni a kezünket is a korai öregedés jeleitől, érdemes kesztyűt használnunk minden fajta vegyszer használatakor. Talán furcsának tűnhet, de a kézmosás is olyan behatásnak számít, ami után hidratálásra van szüksége a bőrnek, így ha tehetjük, hordjunk magunkkal egy kézápoló krémet és alkalmazzuk minden kézmosás után.

A kézápoló krémek esetében is érdemes figyelembe venni azt, hogy fényvédővel ellátott terméket válasszunk, mivel kézfejünk is folyamatosan ki van téve a káros UV-sugaraknak. Ezen kívül részesítsük előnyben a természetes, könnyen felszívódó krémeket, mint például az aloe vera és a shea vaj. Kaphatók vitaminokkal felturbózott krémek is, illetve a hialuronsav a kézápolásban is egy elengedhetetlen hozzávaló.

Bár manapság szinte lépten nyomon fertőtlenítjük a kezünket az esetleges kórokozóktól tartva, ne felejtsük el, hogy ezek nagyrészt alkoholos készítmények, így nagy mértékben szárítják a bőrt. Ez azért probléma, mert a kirepedezett bőr épp azt fogja eredményezni, amitől óvtuk magunk a fertőtlenítővel: sokkal kitettebbé válunk a kórokozóknak és a külvilágnak. Próbáljunk a kézfertőtlenítőből is bőrkímélő fajtát használni, illetve rendszeresen használjunk mellé kézápoló krémet, így elkerülhetjük a repedezett és száraz bőrt.

Ha nagyon egyszerűen szeretnénk megfogalmazni, akkor a kézápolásban ugyanazokat a praktikákat alkalmazhatjuk, mint amiket az arcunk esetében is, tehát a C-vitamin, B-vitamin, peptidek és hialuronsav itt is hatásosak, valamint a fényvédővel ellátott krémek is remek választások.

Számos opció közül választhatunk, hiszen a kézápolás területén is elérhetők már különböző bőrradírok, hidratáló és fényvédő krémek, valamint olyan kombinált termékek, amik a körmök és a körömágy ápolására is alkalmasak. Gyakori alapanyag a lenmagolaj, százszorszép-kivonat, shea vaj, kamilla-kivonat, hialuronsav, avokádóolaj és különböző vitaminok. Ha teljesen természetes megoldásra vágyunk, akár otthon is elkészíthetjük saját kézkrémünket egyszerű alapanyagokból.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?