Menü

A kézápolás fontossága

Nem gondolnánk, de a kézbőrre is legalább akkora hangsúlyt érdemes fektetni, mint arcunkra. Egyrészt a kézfejünk is folyamatosan ki van téve az időjárási viszonyoknak – kivéve, ha kesztyűt hordunk -, mint például a napfény vagy a száraz, hideg levegő, másrészt pedig mivel tenyerünkben nem találhatók faggyúmirigyek és a zsírszövet aránya is nagyon alacsony, itt nagyon könnyen meglátszanak az öregedés jelei. Arról nem is beszélve, hogy kezünket napi szinten érik kémiai behatások is, mint a mosogatás, fertőtlenítők használata, kézmosás, esetleg bizonyos munkákkal járó egyéb kemikáliák, festékek.

Persze tudjuk, hogy a mosogatószertől és a szappantól nem fog égni a bőrünk, azonban, ha szeretnénk megóvni a kezünket is a korai öregedés jeleitől, érdemes kesztyűt használnunk minden fajta vegyszer használatakor. Talán furcsának tűnhet, de a kézmosás is olyan behatásnak számít, ami után hidratálásra van szüksége a bőrnek, így ha tehetjük, hordjunk magunkkal egy kézápoló krémet és alkalmazzuk minden kézmosás után.

A kézápoló krémek esetében is érdemes figyelembe venni azt, hogy fényvédővel ellátott terméket válasszunk, mivel kézfejünk is folyamatosan ki van téve a káros UV-sugaraknak. Ezen kívül részesítsük előnyben a természetes, könnyen felszívódó krémeket, mint például az aloe vera és a shea vaj. Kaphatók vitaminokkal felturbózott krémek is, illetve a hialuronsav a kézápolásban is egy elengedhetetlen hozzávaló.

Bár manapság szinte lépten nyomon fertőtlenítjük a kezünket az esetleges kórokozóktól tartva, ne felejtsük el, hogy ezek nagyrészt alkoholos készítmények, így nagy mértékben szárítják a bőrt. Ez azért probléma, mert a kirepedezett bőr épp azt fogja eredményezni, amitől óvtuk magunk a fertőtlenítővel: sokkal kitettebbé válunk a kórokozóknak és a külvilágnak. Próbáljunk a kézfertőtlenítőből is bőrkímélő fajtát használni, illetve rendszeresen használjunk mellé kézápoló krémet, így elkerülhetjük a repedezett és száraz bőrt.

Ha nagyon egyszerűen szeretnénk megfogalmazni, akkor a kézápolásban ugyanazokat a praktikákat alkalmazhatjuk, mint amiket az arcunk esetében is, tehát a C-vitamin, B-vitamin, peptidek és hialuronsav itt is hatásosak, valamint a fényvédővel ellátott krémek is remek választások.

Számos opció közül választhatunk, hiszen a kézápolás területén is elérhetők már különböző bőrradírok, hidratáló és fényvédő krémek, valamint olyan kombinált termékek, amik a körmök és a körömágy ápolására is alkalmasak. Gyakori alapanyag a lenmagolaj, százszorszép-kivonat, shea vaj, kamilla-kivonat, hialuronsav, avokádóolaj és különböző vitaminok. Ha teljesen természetes megoldásra vágyunk, akár otthon is elkészíthetjük saját kézkrémünket egyszerű alapanyagokból.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.