Menü

Miért okoz emésztési bajokat az édesítő?

Az inzulinrezisztencia és cukorbetegség esetén a cukor tiltólistára kerül, ezért helyette a betegnek természetes vagy mesterséges édesítőt kell választania. Azonban előfordulhat, hogy az átállás nem megy zökkenőmentesen, és a cukorpótló miatt hasmenés és puffadás lép fel.

Az egyik legnépszerűbb cukorhelyettesítő a cukoralkoholok csoportjába tartozó az nyírfacukor, azaz a xilit. Fehér, kristályos megjelenése, édesítő ereje hasonlít a hagyományos cukoréhoz, és szemben több mesterséges édesítőszerrel , nem hőérzékeny, tehát melegítés hatására sem csökken édesítő ereje. Jól használható sütéshez, főzéshez jól lehet vele édességeket, mártásokat, szószokat, lekvárokat készíteni. Energiatartalma alacsonyabb, mint a cukoré. Továbbá alacsony glikémiás indexű, lassan szívódik fel, kevésbé emeli meg a vércukorszintet, ezért a szénhidrát-tartalmával számolva inzulinrezisztensek és a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.

Mivel az elfogyasztott xilit kb. 25-50 százaléka szívódik fel, így hátránya, hogy nagyobb mennyiségben fogyasztva, különösen az arra érzékenyeknél emésztési gondokat, hasmenést, puffadást okozhat.

Már több tanulmány is foglalkozott azzal, hogy mégis mennyit érdemes belőle fogyasztani, ám az igazság az, hogy ez a határ mindenkinél más és más, ugyanis vannak, akiknek már pár kanál is panaszt okoz, míg mások kevésbé érzékenyek rá és nagyobb mennyiségben tudják fogyasztani.

Ha valaki mégsem szeretne visszatérni az egészségkárosító cukorhoz , ám a kellemetlen panaszokkal sem szeretne szembesülni, számukra is van szerencsére is megoldás. A szervezetet fokozatosan hozzá lehet szoktatni a xilithez, ezért célszerű kevesebb mennyiséggel kezdeni, majd lassan emelni az adagot.

Ha ez mégsem válna be, érdemes kiváltani a xilitet pl. eritrittel, ugyanis annak ellenére, hogy az is egy cukoralkohol, képes felszívódni a vékonybélbe, de a szervezetben nem tud hasznosul, így a vizelettel egyszerűen kiürül.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?