Xilit, a természetes és biztonságos édesítő
A fehér kristálycukor ételeink és italaink édesítésére történő széleskörű használata korunk egyik legfőbb táplálkozásbeli problémája. A finomított cukor túlzott fogyasztása bizonyítottan hozzájárul számos igen súlyos betegség kialakulásához, tudósok többek között a rák egyik kiváltó okának is tartják. Számos alternatív megoldás, mint például az aszpartám vagy a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, gyakran még a fehér cukornál is károsabb a szervezet számára. A xilit viszont kiváló és egyedülálló helyettesítője a hagyományos cukornak, ráadásul jótékony hatással is van az egészségre. Íme, hogy miért.
Miért okoz emésztési bajokat az édesítő?
Az inzulinrezisztencia és cukorbetegség esetén a cukor tiltólistára kerül, ezért helyette a betegnek természetes vagy mesterséges édesítőt kell választania. Azonban előfordulhat, hogy az átállás nem megy zökkenőmentesen, és a cukorpótló miatt hasmenés és puffadás lép fel.
Nem csak a csirkecsont árthat, avagy tilos ételek kutyáknak
Aki nem ért hozzá, könnyen árthat házi kedvencének, van ugyanis néhány étel, amely egyáltalán nem ajánlott a kutyáknak, mert sajnos nem tudják megemészteni, vagy számukra káros anyagokat tartalmaz, esetleg fulladást, hasmenést okozhatnak. Melyek a tiltólistás élelmiszerek a kutyusoknak?
Alternatív hozzávalók a konyhában
Még a csapból is a diéták folynak, azonban, ha egy egyszerű sütit szeretnénk elkészíteni, gyakran bajban vagyunk, hogy mit használjunk, a szokásos összetevők helyett.
Mivel édesítsük a babák ételeit?
Sok egészségtudatos szülőnek jelent problémát az édesítés kérdése, hisz cukrot nem szeretne adni, ismerve annak a teljes testre és fogakra kifejtett káros hatását. Lássuk, mit tehetünk!
Édes élet cukormentesen
A cukorbetegek és diétázók első és legfontosabb kérdése: mit fogyasszanak a cukor helyett, mivel édesítsenek? Az édesítőszerek legendái végeláthatatlanok, és mindenkinek van róla véleménye. Leginkább annak, aki sosem próbálta, csak hallotta. „Nagyon egészségtelen!’ – vágják rá azonnal. Azt is gyakran hallhatjuk, hogy akkor már inkább a cukrot válasszuk, az legalább cukorrépából van. Az igazság azonban közel sem ilyen egyszerű.