Menü

A helyes fogmosás alapjai

Fogaink egy életen át tartó mindennapos gondozást igényelnek, ami magában foglalja a megfelelő szájápolási termékek beszerzését, illetve a rendszeres fogorvosi viziteket is. Mire ügyelj fogmosásnál? Milyen eszközökre van szükség a szájhigiénia fenntartásáért?

Egy jó szájápolási rutin feladata, hogy megakadályozza a lepedék és a fogkő felhalmozódását a fogakon, valamint segítsen megelőzni a fogínybetegségeket és fogínygyulladást. Az alapos fogápolás biztosítja, hogy fogaid hosszabb ideig egészségesek maradjanak, ám a feladat nem a fogmosásnál ér véget.

Az olyan fogászati problémák, mint a fogszuvasodás és az ínybetegségek nemcsak fogvesztéshez vezetnek, hanem olyan súlyos, krónikus betegségekhez is hozzájárulhatnak, mint a szívbetegség, a stroke, az ízületi gyulladás és a cukorbetegség.

A hagyományos fogkefék, az elektromos fogkefék, a fogselyem, a megfelelő fogkrémek, a szájvizek, a nyelvtisztítók, a rendszeres fogorvosi szűrővizsgálatok és az egészséges táplálkozás mellett fontos szerepet játszanak a fogak egészségének megőrzésében. A fogakon kívül az optimális szájápolás a teljes szájüreg gondozását magába foglalja, beleértve az ínyt és a fogak közötti területeket is.

A rendszeres fogmosás fontos, de a helyes technika alkalmazása is elengedhetetlen. Fogkefédet úgy válaszd ki, hogy a mérete megfelelő legyen, lehetővé téve, hogy a fogak minden felületéhez hozzáférj.

Tartsd a fogkefét 45 fokos szögben az ínyhez képest.

A fogak külső, belső és rágófelületeit is mosd meg alaposan. Gyengéd, rövid mozdulatokkal előre-hátra, körkörösen mozgasd a fogkefét fogmosás közben.

Mivel a nyelv is a lepedéket okozó baktériumok tárháza lehet, tisztítsd meg azt is gondosan.

A szájvizes öblögetés a reggeli és az esti fogmosás után hozzájárul a fogak és az íny egészségéhez. Remek higiéniai kiegészítőként csökkenti a lepedéket, és felveszi a harcot a szájban található baktériumokkal, így felfrissíti a leheletet és véd a rossz lehelet ellen is. A fogselyem rendszeres használata pedig eltávolítja azokat az ételmaradványokat és a foglepedéket, amelyeket a tükörben nem látunk, és a fogkefénk már nem ér el.

Hogyan találd meg a legjobb fogkefét?

Az igényeidnek legmegfelelőbb fogkefét az alábbi kritériumok alapján választhatod ki:

Teljesítmény: A terméktesztek során azt vizsgálják, hogy mennyi lepedéket távolít el az adott termék a fogmosás során.

Keménység: A közepes keménységű fogkefék használata ajánlott, kivéve, ha érzékenyek a fogaid, illetve az ínyed, mert ilyenkor inkább a puha fogkeféket válaszd.

Méret: Ha kisebb az állkapcsod, érdemes a fogkefe fejét is ennek megfelelően kiválasztani.

A napi szájápolást már a legelső fogak kibújásánál érdemes elkezdeni. A gyermekeknek kifejlesztett termékek között már babakortól kezdve megtalálhatjuk az ideális eszközöket a kicsik számára. A babafogkrém a hagyományos fogkrémeknél kíméletesebb, és fluoridot is tartalmaz, ami hozzájárul a fogak egészségéhez.

Könnyen elkészíthető húsvéti dekorációk

Már csak néhány hét és itt a Húsvét, a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy más ünnepkor, úgy Húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat, ünnepivé varázsolják az étkezőasztalt, a nappalit, az előszobát, a teraszt. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen elkészíthetjük.

Rendetlenség otthon? Így hat ránk

Milyen hatással van ránk a rendetlenség? Nos sokkal többet számít, mint hinnénk. A rendetlen lakás közvetlenül hat ránk és kapcsolatban áll azzal, ahogy érezzük magunkat. Ha azt a mondást emlegetik nekünk, hogy rend a lelke mindennek, nos annak van alapja.

Március 20., a nemzetközi boldogságnap

Az ENSZ közgyűlése 2012-ben előterjesztette és konszenzussal elfogadta, vagyis naptárba vette a boldogság világnapját, ami március 20-ra illesztett. Itt az idő ünnepelni!

A kevés alvás súlyos következménye

Az alváshiány az egyik legsúlyosabb egészségügyi probléma napjainkban: bármennyire is úgy gondoljuk, hogy a fáradtságon kívül nem lesz következménye, hosszú távon növeli a krónikus betegségek kockázatát.

Mellkasi fájdalom: mi okozhatja?

A mellkasi fájdalomról a legtöbb embernek a szívroham jut eszébe, azonban a mellkasi fájdalomnak nagyon sok oka lehet, néhány egészen banálistól az életveszélyesig.