Menü

A helyes fogmosás alapjai

Fogaink egy életen át tartó mindennapos gondozást igényelnek, ami magában foglalja a megfelelő szájápolási termékek beszerzését, illetve a rendszeres fogorvosi viziteket is. Mire ügyelj fogmosásnál? Milyen eszközökre van szükség a szájhigiénia fenntartásáért?

Egy jó szájápolási rutin feladata, hogy megakadályozza a lepedék és a fogkő felhalmozódását a fogakon, valamint segítsen megelőzni a fogínybetegségeket és fogínygyulladást. Az alapos fogápolás biztosítja, hogy fogaid hosszabb ideig egészségesek maradjanak, ám a feladat nem a fogmosásnál ér véget.

Az olyan fogászati problémák, mint a fogszuvasodás és az ínybetegségek nemcsak fogvesztéshez vezetnek, hanem olyan súlyos, krónikus betegségekhez is hozzájárulhatnak, mint a szívbetegség, a stroke, az ízületi gyulladás és a cukorbetegség.

A hagyományos fogkefék, az elektromos fogkefék, a fogselyem, a megfelelő fogkrémek, a szájvizek, a nyelvtisztítók, a rendszeres fogorvosi szűrővizsgálatok és az egészséges táplálkozás mellett fontos szerepet játszanak a fogak egészségének megőrzésében. A fogakon kívül az optimális szájápolás a teljes szájüreg gondozását magába foglalja, beleértve az ínyt és a fogak közötti területeket is.

A rendszeres fogmosás fontos, de a helyes technika alkalmazása is elengedhetetlen. Fogkefédet úgy válaszd ki, hogy a mérete megfelelő legyen, lehetővé téve, hogy a fogak minden felületéhez hozzáférj.

Tartsd a fogkefét 45 fokos szögben az ínyhez képest.

A fogak külső, belső és rágófelületeit is mosd meg alaposan. Gyengéd, rövid mozdulatokkal előre-hátra, körkörösen mozgasd a fogkefét fogmosás közben.

Mivel a nyelv is a lepedéket okozó baktériumok tárháza lehet, tisztítsd meg azt is gondosan.

A szájvizes öblögetés a reggeli és az esti fogmosás után hozzájárul a fogak és az íny egészségéhez. Remek higiéniai kiegészítőként csökkenti a lepedéket, és felveszi a harcot a szájban található baktériumokkal, így felfrissíti a leheletet és véd a rossz lehelet ellen is. A fogselyem rendszeres használata pedig eltávolítja azokat az ételmaradványokat és a foglepedéket, amelyeket a tükörben nem látunk, és a fogkefénk már nem ér el.

Hogyan találd meg a legjobb fogkefét?

Az igényeidnek legmegfelelőbb fogkefét az alábbi kritériumok alapján választhatod ki:

Teljesítmény: A terméktesztek során azt vizsgálják, hogy mennyi lepedéket távolít el az adott termék a fogmosás során.

Keménység: A közepes keménységű fogkefék használata ajánlott, kivéve, ha érzékenyek a fogaid, illetve az ínyed, mert ilyenkor inkább a puha fogkeféket válaszd.

Méret: Ha kisebb az állkapcsod, érdemes a fogkefe fejét is ennek megfelelően kiválasztani.

A napi szájápolást már a legelső fogak kibújásánál érdemes elkezdeni. A gyermekeknek kifejlesztett termékek között már babakortól kezdve megtalálhatjuk az ideális eszközöket a kicsik számára. A babafogkrém a hagyományos fogkrémeknél kíméletesebb, és fluoridot is tartalmaz, ami hozzájárul a fogak egészségéhez.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.