Menü

Ezek a szeretethiányos ember legfontosabb jellemvonásai

Nem is gondolnánk, de emberek milliói élnek körülöttünk, akik a látszat ellenére szeretethiányos személyek és nem boldogak lelkük mélyén. Ők azok, akik már gyerekkorukból hoztak magukkal valamit, ami egész életükre kihat. Nem kaptak gyerekként annyi szeretetet, amennyit kellett volna és emiatt egész életükben ennek hiányában élnek.

Jól manipulálnak

Az egyik legnagyobb dolog, amihez értenek mások manipulálása és a bűntudat ébresztése bennük. Állandóan megsértődnek, ha valami nem az elképzeléseik szerint alakul. Általában egy ilyen ember soha nem ismeri el, ha hibázott, viszont remek képessége van a bűnbakok kereséséhez.

Birtoklási vágy

Elvárja, hogy mindig ott légy mellette, amikor az ő kedve úgy óhajtja. Ha véletlenül még sem így alakulnak a dolgok, hatalmas bűntudatot képes ébreszteni benned amiért nem voltál mellette. Követelőző és nem szereti, ha másokkal is foglalkozol rajta kívül, mivel úgy érzi, ő érdemli a legtöbb figyelmet.

A szeretet koldusa

Szomjazik arra, hogy nap mint nap meg legyen dicsérve, elismerjék tetteit, tudtára adják mennyire fontos. Próbáld ki, hogy egyszer egyetértesz vele, amikor kritizálja magát. Élete legnagyobb meglepetése lesz tőled.

Kapcsolatai nem állandóak

Egész életében jönnek-mennek az emberek, sosincs egy olyan személy, aki végig kitartana mellette. Fél a magánytól és attól, hogy egyedül marad, de valahogy mindig képes arra, hogy eltaszítsa maga mellől azokat a személyeket, akik egyébként igazán szeretik őt.

Minden csak róla szól

Nem tudsz vele úgy beszélgetni, hogy minden mondata ne ott kössön ki, hogy vele éppen mi történik. Igazából nem érdekli a te dolgaid, csak a látszat kedvéért teszi meg a kérdezősködést, legbelül csak önmagával volt elfoglalva. Néha meghallgatja a másik fél véleményét, mert tudja, hogy egy kisebb csontot nekik is dobnia kell, de azért nem erőlteti meg magát.

Semmi sem elég

Ha bármiben, akár tárgyakban, akár szívességben ad neked valamit, mindig a többszörösét kéri vissza és el is várja tőled, hogy százszorosan megháláld! A társaságában gyakran érezheted magad fáradtnak, kimerültnek, mivel az összes energiádat elszívja és belőled táplálkozik.

Állandó panaszkodás

Elvárja tőled, hogy megoldd az élete összes problémáját, miközben ő nagy ívben tesz a tieidre. Ha éppen hív, akkor tudod, hogy két óra panaszkodás következik, ami során kiderül, hogy mennyi rossz dolog érte és neked fogalmad sincs arról, hogy ő miken ment keresztül.

Mit tehetsz te?

Fogadd el először is, hogy nem lehet mindenkin segíteni! A szeretethiányos embereknek sokkal nehezebb, mert nem ismerik a feltétel nélküli szeretet fogalmát. Ha úgy érzed, hogy már a közérzetedre is negatív hatással van egy ilyen ember társasága, akkor a legjobb, ha elengeded és hagyod, hogy megtanulja a leckét… de már nélküled.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Ne éljünk a múlt fogságában

Az elmúlt években folyamatos veszteségélmények és válságok között élünk, erre pedig rárakodnak az egyéni gondok is. A krízisek egyik jellemzője a bizonytalanság. Elengedni valamit, vagy küzdeni érte? Ez a fajta ellentmondásosság meggondolatlannak tűnő, vagy látszólag teljesen érthetetlen, irracionális döntésekhez vezethet, viszont lehetőség is egyúttal. Az alábbi cikkben arra kaphatunk válaszokat, hogy milyen módszereket, gondolatokat vethetünk be az elengedés érdekében.