Menü

Felnőtt színezők – a lélek gyógyítása

Mindenkinek szüksége van arra, hogy magára szánjon egy kis időt, hogy a belső béke, harmónia megmaradjon. Lehet ez jóga, torna, futás, olvasás, de egy nagyin jó alternatíva a színezés is.

Carl Jung pszichológustól ered a felnőtteknek kitalált színezők ötlete, amit önismereti módszerként vetett be pacienseinél, mivel ezzel technikával a tudatalatti én felszínre kerülhet. Kimutatták, hogy a színezésnek több pozitív hatása is van a mentális egészségre. Lényege abban rejlik, hogy ezzel a technikával egy nyugodtabb, kreatívabb irányba sodorható az elme. Sokszor használják szorongással, depresszióval, sőt még dühkezelési gondokkal küzdő betegnek. Ezekben az esetekben iránymutatást kaphatnak az orvosok azáltal is, hogy milyen színekkel dolgozik az adott személy.

Az agy egy része az amigdala, ami azért felelős, hogy feldolgozza az érzelmi reakciókat. A színezéssel töltött idő pedig megnyugtatja a felfokozott érzelmi reakcióktól teli amigdalát, vagyis pihenésre készteti agyunkat. Azzal, hogy arra figyelünk, hogy milyen színeket használjunk, vagy hogy a vonalakat ne lépjük át, egyfajta koncentrációt igényel, ami eltereli a rossz gondolatokat. A másik nagy előnye ennek, hogy boldogságot és sikerélményt ad. Arra is gondoljunk, hogy milyen hatással lehet a problémamegoldó képességünkre is.

Azzal, hogy koncentrálunk a kis részek színesebbé tételére, még arra is figyelünk tudat alatt, hogy melyik szín melyikkel passzol, hogy az kellemes látványt nyújtson. Ez segít a motorikus funkciók fejlesztésében is.

Nem csak agyunkra van jótékony hatással, hanem szívünkre is, mivel az agyunkban képződő negatív gondolatok vagy a minket érő stresszes helyzetek kihatással vannak szív- és érrendszerünkre. Amikor nem vagyunk rendben lelkileg, akkor immunrendszerünk is gyengül, nehezebben állunk ellen a betegségeknek, nehezebben küzdünk meg a stresszel, szorongunk, végül depresszióba eshetünk, amiknek mind kísérő jelensége a szívre rakódó terhelés. Stresszes, szorongó helyzetekben az elme keresi a segítséget, ilyenkor alakulhat ki a nassolás, a dohány- és alkoholfüggőség. A színezés egy olyan tevékenység, ami nem, hogy nem káros, hanem boldogságot visz életünkbe.

A művészetterápia az egyik leghatékonyabb módszer arra, hogy leküzdjük a bennünk bujkáló feszültséget, esetleg legyőzzük a poszttraumás stressz szindróma tüneteit is. Az alkotás segíti az elégedettség érzésének elérését. A színezők arra is hivatottak, hogy a saját kívánságainkat, döntéseinket vessük papírra, így kontrollérzetünk megélése pozitivitást és vidámságot hoz a mindennapokba. A kreativitás előcsalogatása fel fogja dobni a monoton mindennapokban megélt alkotás nélküli állapotot, hiszen nem minden munkaterületen szárnyalhatunk. Könnyebben fogunk tudni odafigyelni tennivalóinkra, produktívak lehetünk a munkánkban is.

A színezésre tekinthetünk egyfajta meditációként, hiszen a kellemetlen gondolatok helyét átveszik a kellemes, pozitív ötletek és tervek, melyek hozzájárulnak a könnyebb, élhetőbb mindennapok átéléséhez.

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Ezer színű Margit-sziget

Itt a jó idő, ideje kimozdulni a természetbe! Kiváló és könnyen megközelíthető kiránduló célpont a Margit-sziget, ami rengeteg látnivalóval és programmal várja az odalátogatókat. Itt biztosan mindenki talál magának olyan elfoglaltságot, amit szívesen csinál egy napos délután!

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.