Menü

Felnőtt színezők – a lélek gyógyítása

Mindenkinek szüksége van arra, hogy magára szánjon egy kis időt, hogy a belső béke, harmónia megmaradjon. Lehet ez jóga, torna, futás, olvasás, de egy nagyin jó alternatíva a színezés is.

Carl Jung pszichológustól ered a felnőtteknek kitalált színezők ötlete, amit önismereti módszerként vetett be pacienseinél, mivel ezzel technikával a tudatalatti én felszínre kerülhet. Kimutatták, hogy a színezésnek több pozitív hatása is van a mentális egészségre. Lényege abban rejlik, hogy ezzel a technikával egy nyugodtabb, kreatívabb irányba sodorható az elme. Sokszor használják szorongással, depresszióval, sőt még dühkezelési gondokkal küzdő betegnek. Ezekben az esetekben iránymutatást kaphatnak az orvosok azáltal is, hogy milyen színekkel dolgozik az adott személy.

Az agy egy része az amigdala, ami azért felelős, hogy feldolgozza az érzelmi reakciókat. A színezéssel töltött idő pedig megnyugtatja a felfokozott érzelmi reakcióktól teli amigdalát, vagyis pihenésre készteti agyunkat. Azzal, hogy arra figyelünk, hogy milyen színeket használjunk, vagy hogy a vonalakat ne lépjük át, egyfajta koncentrációt igényel, ami eltereli a rossz gondolatokat. A másik nagy előnye ennek, hogy boldogságot és sikerélményt ad. Arra is gondoljunk, hogy milyen hatással lehet a problémamegoldó képességünkre is.

Azzal, hogy koncentrálunk a kis részek színesebbé tételére, még arra is figyelünk tudat alatt, hogy melyik szín melyikkel passzol, hogy az kellemes látványt nyújtson. Ez segít a motorikus funkciók fejlesztésében is.

Nem csak agyunkra van jótékony hatással, hanem szívünkre is, mivel az agyunkban képződő negatív gondolatok vagy a minket érő stresszes helyzetek kihatással vannak szív- és érrendszerünkre. Amikor nem vagyunk rendben lelkileg, akkor immunrendszerünk is gyengül, nehezebben állunk ellen a betegségeknek, nehezebben küzdünk meg a stresszel, szorongunk, végül depresszióba eshetünk, amiknek mind kísérő jelensége a szívre rakódó terhelés. Stresszes, szorongó helyzetekben az elme keresi a segítséget, ilyenkor alakulhat ki a nassolás, a dohány- és alkoholfüggőség. A színezés egy olyan tevékenység, ami nem, hogy nem káros, hanem boldogságot visz életünkbe.

A művészetterápia az egyik leghatékonyabb módszer arra, hogy leküzdjük a bennünk bujkáló feszültséget, esetleg legyőzzük a poszttraumás stressz szindróma tüneteit is. Az alkotás segíti az elégedettség érzésének elérését. A színezők arra is hivatottak, hogy a saját kívánságainkat, döntéseinket vessük papírra, így kontrollérzetünk megélése pozitivitást és vidámságot hoz a mindennapokba. A kreativitás előcsalogatása fel fogja dobni a monoton mindennapokban megélt alkotás nélküli állapotot, hiszen nem minden munkaterületen szárnyalhatunk. Könnyebben fogunk tudni odafigyelni tennivalóinkra, produktívak lehetünk a munkánkban is.

A színezésre tekinthetünk egyfajta meditációként, hiszen a kellemetlen gondolatok helyét átveszik a kellemes, pozitív ötletek és tervek, melyek hozzájárulnak a könnyebb, élhetőbb mindennapok átéléséhez.

Könnyen elkészíthető húsvéti dekorációk

Már csak néhány hét és itt a Húsvét, a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy más ünnepkor, úgy Húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat, ünnepivé varázsolják az étkezőasztalt, a nappalit, az előszobát, a teraszt. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen elkészíthetjük.

Rendetlenség otthon? Így hat ránk

Milyen hatással van ránk a rendetlenség? Nos sokkal többet számít, mint hinnénk. A rendetlen lakás közvetlenül hat ránk és kapcsolatban áll azzal, ahogy érezzük magunkat. Ha azt a mondást emlegetik nekünk, hogy rend a lelke mindennek, nos annak van alapja.

Március 20., a nemzetközi boldogságnap

Az ENSZ közgyűlése 2012-ben előterjesztette és konszenzussal elfogadta, vagyis naptárba vette a boldogság világnapját, ami március 20-ra illesztett. Itt az idő ünnepelni!

A kevés alvás súlyos következménye

Az alváshiány az egyik legsúlyosabb egészségügyi probléma napjainkban: bármennyire is úgy gondoljuk, hogy a fáradtságon kívül nem lesz következménye, hosszú távon növeli a krónikus betegségek kockázatát.

Új szuperélelmiszer: az algák

Ma már egyre szélesebb körben ismert a tény, hogy az emberiség élelemmel való ellátása többé nem fenntartható. A bolygónak így is sok millió lakóját sújtja már az éhezés, ezért a kutatók egyik célkitűzése, hogy egy fenntarthatóbb módot találjanak az élelmiszertermelésre, és a legújabb eredmények szerint az algák ebben nagy segítségünkre lehetnek.